A Férfi, aki többek életét megmentette PDF Nyomtatás E-mail
Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
Írta: Aszódi Ádám   
2011. május 05. csütörtök, 08:43

Simon Géza rendőr ezredest, az Országos Rendőr- Főkapitányság Rendészeti Szervek Kiképző Központjának igazgatóját látogattuk meg, aki életéről, munkájáról, elhivatottságáról beszélt.


Az emberélet a legfontosabb, az embernél semmi sem lehet drágább!

Az ózdi születésű ezredes a sport útján került először a határőrséghez, később pedig a rendőrséghez. Versenyszerűen dzsúdózott, elhivatottsága és teljesítménye alapján hamar kiképzővé léptették elő, feladatai közé tartozott az önvédelem-közelharc oktatása és a sportbajnokságokon résztvevők edzése, kiképzése. A határőrségnél elért kiváló eredményei alapján, már személyesen hívták a rendőrséghez 1974-ben.

A rendszerváltás idején megváltoztak a hazai körülmények. Létrehozták 1991-ben a BM Rendészeti Szervek Kiképző Központot, amelynek vezetésével az ezredes urat bízták meg. A bűnelkövetők sokkal durvábbá váltak, autóik pedig a korábbi Ladák helyett több száz lóerős nyugati csodák lettek. A rendőrségnek reagálnia kellet. Simon ezredes felismerve a helyzet jelentőségét külföldi példák alapján kezdeményezte, majd véghez is vitte, először a lő- később a gépjárművezetői kiképzés átalakítását.

A korábbi, sport alapú lövész kiképzést, gyors reagálású, az élet hozta valós helyzetek szimulálását is tartalmazó rutinná változtatta, ahol az idő a legfontosabb tényező. Ezekben az úgynevezett szituációs gyakorlatokban a lő táv is jelentősen megváltozott, a korábbi 20-30 méterről 10méter alá csökkent, alkalmazkodva ezzel a valós élethelyzetekhez. A gyorsaság érdekében megváltoztatták az addigi fegyvertokok kialakítását, bővítették a fegyverarzenált. A lövészek új fegyverfogásokat is alkalmazhattak új testhelyzetekkel párosítva.

A járművezetői képzést, a járművek jelentősen megnőtt képességeihez igazították. Az addigi lomha Ladák tempójához szokott gépkocsivezetőket elméleti és gyakorlati tréningek sorával készítették fel a nagyobb teljesítményű géppark biztonságos kezelésére. Mára ez odáig fejlődött, hogy egy-egy új típus megjelenésekor típus-specifikus képzést adnak az adott járművel szolgálatot ellátók számára, illetve (Pav) vizsgálatokon és több hetes gépjármű vezetés-technikai tréningen kell részt venniük.

Simon Géza rendőr ezredesSaját, szerény bevallásuk szerint a képzésen átadott tudás csupán apróságok halmaza. Fontos azonban a sorok mögé látnunk, és érteni, ezek az „apróságok”, mind-mind fizikai alaptörvények. A közúton és a mindennapi életben is pont ilyen „apróságokon” múlik, életét veszti egy balesetben az elszenvedője, vagy esetleg még a balesetet is elkerülheti, és sértetlen marad. Szándékosan, a közutaktól távoli, a mindennapi életből vett példa alapján, gondoljuk végig, a tetőn dolgozó ács esetében mit jelenthet 1 centiméter! A biztonságos továbbjutást a pallón, vagy 1 centiméterrel kijjebb lépve a megcsúszást és a lezuhanást akár több tízméteres mélységbe is! Bizony, ilyenek ezek az „apróságok”! Ezért érdemes nagyon odafigyelni, és az elkövetkezendőkben bemutatandó technikákat alaposan végiggondolni, amennyiben mód nyílik rá és javasolt, akkor be is gyakorolni! A járművezetés veszélyes üzem. Jó mókának csak addig tekinthetjük, amíg minden résztvevő épen és egészben parkolja le autóját és tér haza.

Simon ezredes vezette Kiképző Központ szakoktatói mára olyan tudásra és szakmai gyakorlatra tettek szert, aminek a közutakon bárki nagy hasznát veszi. Mivel autós rovatunk legfőbb témája a biztonság, személyes küldetésünk pedig a biztonság növelése mellett a balesetek számának jelentős csökkentése, nagyszabású közös munkába kezdünk. Ezredes úr volt oly szíves és segítő kezet nyújtott ehhez a küldetéshez. Élve ezzel a páratlan lehetőséggel, folyamatosan, sorozat formájában bemutatjuk a Központ működését és az oktatók közreműködésével, vezetéstechnikai tanácsokkal látjuk el olvasóinkat. Sorra, végigvesszük az alapismeretektől az összetett helyzetekig, mivel találkozhat a vezető.

Készüljünk, mint az élet legtöbb fontos területén, itt is önmagunk legyőzése a feladat! Reflexeink ellenére hitből kell cselekednünk. El kell hinnünk, hogy a farával kitörő autónkat a csúszás irányába kormányozva és gázt adva tudjuk újra uralmunk alá hajtani! Mindent megteszünk a Központban látott, hallott és elsajátított tudás átadásáért. Hívunk mindenkit, cégeket is beleértve, tegyünk együtt a biztonságért! Értsük meg, ezek az emberek életüket és munkájukat, mások túlélési esélyeinek javítására szentelik! Ezen nemes feladatot figyelmünkkel, és aki megteheti lehetőségeihez mérten anyagi segítséggel is támogassa!

A gépjármű vezetői képzés követi a piacon, nap-mint nap felbukkanó technikai újításokat és gyakorlatban mutat rá azok hasznára, vagy esetleges veszélyeire.

A Kiképző Központ idén ünnepli huszadik születésnapját. Az elmúlt húsz év alatt számtalan hazai és külföldi rendőr továbbá katonai kiképző fordult meg Simon ezredes és szakoktatói kezében és tett szert olyan tudásra, amit mára a világ legtöbb országában elismernek és felhasználnak. Ezzel közvetlenül és közvetve is számtalan szolgálatot teljesítő továbbá civil életét mentették meg, sőt még a bűnözők túlélési esélyei is javultak, hiszen a magasabban képzett rendőr, nem lő félelemből, hanem, csak indokolt esetben és akkor is a körülményekhez képest óvva a bűnöző életét!

Simon Géza ezredes által igazgatott Kiképző Központ, mára olyan híres lett szakmai körökben, hogy nagykövetek kérik saját kiképzésüket, a tudás hazaviteléhez. Néhány külföldi kiképző tiszt, még a saját névjegyén is feltünteti, részt vett nálunk a képzésen!

A Kiképző Központ munkatársait portré formájában bemutatjuk, munkájukról pedig képes beszámolókat közlünk. A fegyveres kiképzés rejtelmeivel a Férfi rovat hasábjain ismerkedhetnek. Az autóvezetés „apró” fortélyai elsajátítását pedig, a heti rendszerességgel jelentkező,a Központtal közösen végzett munka gyümölcseként, beszámoló-és tanácsadó cikkeinkkel segítjük.

Hozzászólások
Hozzáadás Keresés
Hajnalka   |2011-05-05 13:52:36
Nagyon örülök ennek a kezdeményezésnek!Feltétlen követni fogom a cikkeket és próbálom majd megvalósítani az ott javasoltakat a gyakorlatban is-gondolom nem számít, hogy nem az erősebb nem képviselője vagyok.
Hozzászólás
Név:
Email:
 
Tárgy:
 
Gépelje be a képen látható karaktereket.
 
Képeslapküldés

Lepje meg szeretteit egy
szép képeslappal!

Tovább »

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Népszerű

2013.01.09.
Kép

A bájos Nina Dobrev a Vámpírnaplók című sorozat főhősnőjeként lett egy csapásra világhírű, s vélhetően nők milliói cserélnének...   Tovább »
2013.12.01.
Kép

Szűnni nem akaró köhögés keseríti meg az életét? Nehezen múlik a torokfájása és nem segítenek a patikában kapható szopogatós...   Tovább »
2013.12.01.
Kép

Noha a meteorológusok szerint már csak néhány napot kell várni az idei első hószállingózásra, az otthonainkba egy kis segítséggel...   Tovább »
2012.06.20.
Kép

Egy régi legenda szerint az igazgyöngy a hűség ékköve, amely csökkenti a nő vágyát, s ezáltal a mások iránt érzett vágyát. ...   Tovább »

Korábbi

2010.12.02.
Kép

A húsz éves színésznő tehetsége mellett egy dologban már gyermekkorában is jeleskedett: hitt abban, hogy imái meghallgatásra kerülnek......   Tovább »
2011.05.06.
Kép

George Clooney vélhetően ma is a legkeresettebb agglegények egyike annak ellenére, hogy híresen nősülés-ellenes, követhetetlen sűrűséggel...   Tovább »
2011.07.07.
Kép

Graceland, vagyis Elvis Presley otthona az USA egyik legkedveltebb látnivalója. A memphisi birtok, ahol egykor a rock király élt népes...   Tovább »
2011.03.20.
Kép

Az idei év eddig az Oscar-díj jegyében telt a sármos színész számára: jelölést kapott a legjobb férfi főszereplő kategóriában, és ő...   Tovább »
2011.07.29.
Kép

Angelina Jolie-t lehet szeretni, lehet őt nem kedvelni, de az vitathatatlan, hogy nem mindennapi jelenség. Vérbeli nőstény, akinek határozott...   Tovább »