Kína: az agyaghadsereg titkai PDF Nyomtatás E-mail
Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
Írta: dr. Pásztor Éva   
2010. október 18. hétfő, 18:07

A messze földön híres agyaghadsereg katonáiról azt beszélik, mindannyian egy-egy valóságban is élő katonát mintáznak.Mind a nyolc ezren éltek, és harcoltak valaha, ám szobor-klónjuknak köszönhetően örök életet kaptak ajándékba készítőiktől. De vajon kik voltak az ügyes kezű mesterek?

A legenda szerint a szoborkészítő mestereket a katonákkal, lovakkal, harci szekerekkel és fegyverekkel együtt a föld alá temették, hogy titkukat örökre magukkal vigyék a túlvilágra. Azt sem engedték nekik, hogy beszéljenek munkájukról, vagy hogy bármilyen jelzéssel kezük nyomát a katonákon hagyják. A készítők azonban túljártak zsarnok uralkodójuk eszén, és apró monogramjaikat "láthatatlan" helyekre rejtették: a katonák köpenye alá vagy a hónaljuk nehezen látható részeibe.

A kínai agyaghadsereget rejtő sírokat 1974-ben, helyi földművesek véletlenül, kútásás közben találták meg Hszian közelében, Csin Si Hunag-ti császár síremléke mellett. Három hatalmas (5-6000 m2-es) veremben rejtőzött az összes terrakotta katona, akik néma csöndben kísérték halott uralkodójukat a túlvilágra. A harcosok a "halálban" is fegyelmezett hadrendben ácsorogtak: elöl az íjászok, mögöttük a harckocsik, és leghátul a nehézlovasság. Mindannyiuk arca különböző: egyetlen vonás sem egyezik meg a többivel, így valószínűsíthető, hogy a mesterek nem a fantáziájukra hagyatkozva dolgoztak, hanem minden egyes katonát "modellként" használtak a hatalmas hadsereg felállítására. A fejek, karok, lábak és a törzs külön készültek el, és a végén rakták őket össze. A tanulmányok azt mutatják, hogy nyolcféle fejmintát használtak, és utána agyaggal egyedire formázták az arcokat.

Az agyaghadsereg i.e. 246-ból származik, és jelentősége az egyiptomi királyok piramisaival vetekedik. A szobrok magassága 184-197 cm, ami azért is érdekes, mivel a helyi lakosság és a kínaiak általában nem túl magasak. Valószínűleg a magas figurák egyben az erőt, a hatalmat és az összetartást is szimbolizálják, illetve a seregben betöltött posztokat. Legmagasabbak a tábornokok, a legalacsonyabbak a parasztok - egyenruhában és hajviseletben rangtól függően eltérnek. A színes lakkborítás, egyedi arcmegformálás, a valódi fegyverek és vértek segítségével lettek élethűek. Becslések szerint közel 8000 katonát, 130 harci szekeret, 520 lóval és 150 lovast rejt a föld, egy részüket még mindig betemetve.

Sima Qian történetíró (i.e. 145 - i.e. 90) szerint az mauzóleum építésén 700 000 munkás vett részt. Szerinte a nekropoliszban nem "csupán" a sereget temették a föld alá, hanem csodás palotákat, hivatalokat és értékes ingóságokat. A föld alatti birodalmat pedig 100 higany folyó övezte. A Lishan hegység talajában valóban nagyon magas a higany koncentráció, ám kérdéses, hogyan hoztak létre ebből higany-folyókat?

A hivatalokban és a sírhelyek bejáratainál megtalálták az föld alatti városban dolgozók maradványait is - akiket feltételezhetően azért zártak be, hogy a kincsekről senkinek ne tudjanak többé beszélni.

Három évvel ezelőtt kínai régészek különféle műszerek segítségével egy 30 magas épületet mértek be, amelynek lépcsőszerű fala van - a lépcső valószínűleg egyfajta szimbolikus "út", amely a császár lelkét a túlvilágra kíséri.

A terrakotta hadsereget védő faboltozatot tűz pusztította el. A tűz az uralkodó halála utáni években, egy felkelés alkalmával tört ki, amit Xiang Zu hadvezér vezetett. A sereg kifosztotta a sírhelyet, és felgyújtották a nekropoliszt. A lángok a hiedelem szerint 3 hónapon át égtek. Emiatt csak egy szobor maradt épen, egy térdelő íjászé. A tűz ellenére, a cseréphadsereg maradványainak nagy része túlélte a pusztító tüzet, amire a leégett fa-szerkezet emlékeztet.

1999-ben jelent meg az a hír, hogy a hadsereget 9 különféle penész támadta meg, aminek oka megemelkedett hőmérséklet, a páratartalom és a turisták lehelete okoz.Ezen kívül a South China Morning Post híradása szerint az agyagszobrok a levegő hatására elszürkültek, és félő, hogy a karjaik, orruk, hajviseletük is leeshetnek. A hatóságok cáfolták az ilyen jellegű híreket. A Daily Planet TV-sorozat bemutatta, hogy kínai tudósok kormot találtak a szobrok felszínén, amiből arra következtettek, hogy a hadsereg állapotának romlását a növények égése során keletkezett szén okozza.

Hozzászólások
Hozzáadás Keresés
Hozzászólás
Név:
Email:
 
Tárgy:
 
Gépelje be a képen látható karaktereket.
 
Képeslapküldés

Lepje meg szeretteit egy
szép képeslappal!

Tovább »

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Népszerű

2013.01.09.
Kép

A bájos Nina Dobrev a Vámpírnaplók című sorozat főhősnőjeként lett egy csapásra világhírű, s vélhetően nők milliói cserélnének...   Tovább »
2013.12.01.
Kép

Szűnni nem akaró köhögés keseríti meg az életét? Nehezen múlik a torokfájása és nem segítenek a patikában kapható szopogatós...   Tovább »
2013.12.01.
Kép

Noha a meteorológusok szerint már csak néhány napot kell várni az idei első hószállingózásra, az otthonainkba egy kis segítséggel...   Tovább »
2012.06.20.
Kép

Egy régi legenda szerint az igazgyöngy a hűség ékköve, amely csökkenti a nő vágyát, s ezáltal a mások iránt érzett vágyát. ...   Tovább »

Korábbi

2011.06.21.
Kép

A sármos színész egy ügyvéd szerepével lett híres tizenöt éve, legújabb filmjében, Az igazság árában pedig ismét védőügyvédet...   Tovább »
2011.04.29.
Kép

Uma Thurman, Tarantino harcos istennője, a Ponyvaregény ikonja, az egykori modell, két gyermekes családanya és A-kategóriás szupersztár ma...   Tovább »
2012.06.25.
Kép

Paul Bettany a világ egyik legfelkapottabb angol színésze, aki bebizonyította, hogy nem csak a prózai szerepekben tud kiemelkedő produkciót...   Tovább »
2011.07.29.
Kép

Angelina Jolie-t lehet szeretni, lehet őt nem kedvelni, de az vitathatatlan, hogy nem mindennapi jelenség. Vérbeli nőstény, akinek határozott...   Tovább »
2012.03.06.
Kép

A múmia sztárja is – mint annyian a filmszakmában – magyar felmenőkkel dicsekedhet. Édesanyja osztrák pszichológus, édesapja pedig magyar...   Tovább »