A királynőről nevezik el a Big Ben tornyát Nyomtatás
Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
Írta: Kertész Róbert, MTI   
2012. június 27. szerda, 09:23

A brit uralkodó tiszteletére Erzsébet-toronynak keresztelik át London egyik legismertebb nevezetességét, a Big Bennek helyet adó tornyot.


A londoni parlament 1858-ban épült, 97 méter magas világhírű óratornyát mindenki Big Benként emlegeti, jóllehet először csak a benne található óraharangot hívták így, de a becenév átragadt a toronyra is. Az épület hivatalos neve egyébként - kevésbé fantáziadús módon - egyszerűen Óratorony. Ez azonban a brit parlament képviselőinek kezdeményezésére most megváltozik.

Tobias Ellwood, a kormányzó Konzervatív Párt alsóházi képviselője javasolta, hogy a gyémántjubileum, vagyis II. Erzsébet királynő trónra lépésének idei 60. évfordulója alkalmából a torony ezentúl viselje a 86 esztendős uralkodó nevét. A képviselő kezdeményezését a törvényhozók több mint a fele aláírta, köztük David Cameron miniszterelnök és az ellenzéki Munkáspárt vezetője, Ed Miliband is. Az alsóház házbizottsága elfogadta a képviselői indítványt, és kedden közölte, hogy "megfelelő időben" gondoskodik a torony hivatalos átnevezéséről.

Hasonló névváltoztatásra már volt példa a brit parlamentet esetében. Amikor a Temze partján emelkedő törvényhozási komplexumot 1860-ban újjáépítették, a nyugati toronynak, amely addig a King's Tower nevet viselte, a Viktória-torony nevet adták, Viktória királynő tiszteletére. II. Erzsébet királynő előtt Viktória volt az egyetlen olyan uralkodó az angol-brit monarchia történetében, aki 60 évnél többet töltött a trónon.

Apósával jár színházba a canbridge-i hercegnő >>>

Diana hercegnő gyűrűje divatot teremtett >>>

Kate Middleton: diáklányból hercegné >>>

A ceremóniáról készült részletes beszámolónkat itt olvashatja >>>

Vilmos herceg és Kate Kensingtonba költözik >>>

Diana hercegnő üzleti érdeket sértett >>>

Hozzászólások
Hozzáadás Keresés
Hozzászólás
Név:
Email:
 
Tárgy:
 
Gépelje be a képen látható karaktereket.