A LED-es nappali menetjelző beépítése PDF Nyomtatás E-mail
Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
Írta: Aszódi Ádám   
2011. március 17. csütörtök, 22:22

Megpillantva a LED-es nappali menetjelzőt rögtön szemet szúr filigrán formája. Kikapcsolt állapotában is vonzza a tekintetet, kristályok csiszolatához hasonlatos belső tükörrendszere.
Felkapcsolt állapotában közelről jobb nem belenézni, a gyártó leírása szerint 6.000°K-es színhőmérsékletű fényt bocsát ki magából. Távolról pedig kiemeli autónkat a közlekedők sorából. Cikkünk főszereplői kör és téglalap front felülettel rendelkeznek. Mindkét fajtában 4 db LED teljesít szolgálatot. Mit is jelent a LED mozaikszó? Light Emitted Diode, magyarul fény emittáló dióda. A diódákról érdemes tudnunk, az elektronikában egyenirányítóként használják őket, s csak kis csoportjuk bocsát ki fényt működés közben. Külső alkalmazás esetén a szükséges homologizáció (szabványi megfelelőség) miatt szóba sem jöhet házi készítés. Beltéri alkalmazásnál, már gyárthatunk magunk is LED-es hangulatvilágítást, s ekkor kell szem előtt tartanunk, egyenirányítóként csak megfelelő polarizációval bírhatjuk működésre, azaz az egyik irányból átengedi az áramot, a másikból nem.


Vásárláskor mindenképp figyeljünk a búrán meglévő „E” jelölésre, s a hozzá tartozó szabvány számra, esetünkben az RL 00 0006-ra. A csomagolás ennél többet is elárul, a termék megfelel az ECE R87-es szabványnak. A fényt lámpánként 4db 1,2W teljesítmény igényű LED szolgáltatja, így a lámpánkénti teljes igény 4,8W, ami a hagyományos tompított fénnyel történő nappali vezetés 150W körüli igényéhez képest elenyésző.


A dobozon világos képet közölnek a 12Voltos és 24Voltos alkalmazhatóságról, tehát személyautóra és kamionra is egyaránt felszerelhető. Kapcsolási rajz is jár a lámpákhoz, ahol a bekötést ábrázolják. Szabályos működéskor a menetjelzők a gyújtás ráadásakor indulnak, s a helyzetjelző bekapcsolásakor kialszanak.


Automatavezérléshez relé és plusz dióda beépítése is szükséges, továbbá nem mindegy, honnan vesszük le a gyújtás áramát, ezért tanácsos autóvillamossági szakemberre bízni a bekötést. A lámpatestek beépítése szigorúan szabályozott, külső szélük nem lehet távolabb autónk (tükrök nélkül számított) oldalától mint 400mm, belső szélük pedig egymáshoz nem lehet közelebb 600mm-nél. Az úttesttől legalább 250mm magasan kell lennie alsó vonaluknak, a felső pedig nem lehet magasabban, mint 1500mm.


A lámpa helyének tervezésekor figyelemmel kell lennünk a sajátos vetítési képre is ami szúrófény szerű, ezért a lámpa átvilágított felülete merőleges kell, hogy legyen a haladási irányra. Máskülönben, az autótól eltávolodva már alig látszanának, s a kívánt „látszani” hatás elmaradna. Ezek fényében bölcsen mérlegeljünk vásárláskor, minél hosszabb egy menetjelző, annál nehezebb lesz szabályos helyet találni számára, s minél modernebb az autónk, annál kevesebb, a haladási irányra merőleges felület található az orrán. Tehát a legkönnyebb helyet találni a kör alakúaknak, rögzíteni pedig talán a téglatesteket lehet jobban.


Sokan sajnos a mai napig keverik őket a ködlámpákkal, pedig teljesen más a felépítésük, a használatuk és a vetítési képük is.

A láthatóság elsőrendű szempont a balesetek elkerüléséhez, ezért mindig világítsunk!

A LED-es nappali menetjelzők környezetre és pénztárcánkra gyakorolt hatása >>>

Gondolatok a nappali menetjelzőről >>>

Hozzászólások
Hozzáadás Keresés
Hozzászólás
Név:
Email:
 
Tárgy:
 
Gépelje be a képen látható karaktereket.
 
Képeslapküldés

Lepje meg szeretteit egy
szép képeslappal!

Tovább »

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Népszerű

2013.01.09.
Kép

A bájos Nina Dobrev a Vámpírnaplók című sorozat főhősnőjeként lett egy csapásra világhírű, s vélhetően nők milliói cserélnének...   Tovább »
2013.12.01.
Kép

Szűnni nem akaró köhögés keseríti meg az életét? Nehezen múlik a torokfájása és nem segítenek a patikában kapható szopogatós...   Tovább »
2013.12.01.
Kép

Noha a meteorológusok szerint már csak néhány napot kell várni az idei első hószállingózásra, az otthonainkba egy kis segítséggel...   Tovább »
2012.06.20.
Kép

Egy régi legenda szerint az igazgyöngy a hűség ékköve, amely csökkenti a nő vágyát, s ezáltal a mások iránt érzett vágyát. ...   Tovább »

Korábbi

2011.03.01.
Kép

A brit színész jó ideig élte az ismert, de sztárnak nem nevezhető színészek nyugalmas életét. A legújabb Bondként azonban személye...   Tovább »
2011.10.15.
Kép

Az Észak-Írországban született színészt magassága és tehetsége egyaránt a legnagyobbak közé sorolja. Az utóbbi években pályája...   Tovább »
2011.03.10.
Kép

Illényi Katica hegedűművésznő nem véletlenül lett világhírű. Énekel, táncol, színésznőként, műsorvezetőként is briliáns, és...   Tovább »
2012.03.06.
Kép

A múmia sztárja is – mint annyian a filmszakmában – magyar felmenőkkel dicsekedhet. Édesanyja osztrák pszichológus, édesapja pedig magyar...   Tovább »
2011.03.21.
Kép

Hiszik vagy sem, Gregor Bernadett félénk gyermek volt, akinek esze ágában nem volt szavalni az iskolai ünnepségeken, és sosem kereste a...   Tovább »