A Cullinan gyémánt PDF Nyomtatás E-mail
Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
Írta: dr. Pásztor Éva   
2010. október 06. szerda, 20:03

A gyémántok mindig is a legféltettebb kincset jelentették az emberiségnek annak ellenére, hogy megmunkálatlanul, e csodás ékkő nem más, mint egy kemény, fénytelen kő.

Bár Marilyn Monroe annakidején édes, búgó hangján arról énekelt, hogy a nő legjobb barátja a gyémánt, azt kell mondjuk, a férfiaknak is elkél az ilyen barátok társasága. A történelem során ugyanis a világ legnagyobb, legkülönlegesebb és legszebb gyémántjai többnyire férfiak birtokában voltak.


alt


A dél-Afrikából származó, 3106 karátos gyémánt kétszer nagyobb, mint a világon korábban valaha talált gyémántok bármelyike. Névadója, Thomas Cullinan egy johannesburgi kivitelező, aki a térség legnagyobb, 2000 embert foglalkoztató gyémánt bányájában bukkant a kincsre, 1905-ben.
Cullinan nem tartotta meg magának a gyémántot, hanem 150 ezer fontért eladta az angol kormánynak, hogy Louis Botha miniszterelnök javaslatát követően az angol király 66. születésnapi ajándékaként (1907. november 9-én) az angol koronaékszer részévé válhasson.

A kő kalandos úton Angliába került (igaziként feltüntetett és látványosan agyon-őrzött másolatát ellopták), és itt került megmunkálásra: Joseph Asscher speciális kalapácsa alatt a kő 9 darabra tört. A két legnagyobb és egy kisebb követ Edward király kapta, a további 6 darabot pedig Alexandra királynő.

A könnycsepp alakú, 530.20 karátos, Cullinan I-nek vagy Afrika Csillagaként is ismert gyémánt napjainkban a londoni Towerben látható, és a brit koronaékszer részét képezi.

A Cullinan II.-ként elnevezett gyémánt 317,40 karátos, és az angol koronát díszíti. Az Afrika kis csillagaiként elhíresült Cullinan III. 94.40 karátos csepp alakú gyémánt,  és a Cullinan IV. nevű, 63.60 karátos gyémántok Queen Mary brossát díszítik.


alt


Queen Mary tulajdonába került a 18.80 karátos Cullinan V. gyémánt is (amelyet II. Erzsébet gyakran visel).


Hozzászólások
Hozzáadás Keresés
Hozzászólás
Név:
Email:
 
Tárgy:
 
Gépelje be a képen látható karaktereket.
 
Képeslapküldés

Lepje meg szeretteit egy
szép képeslappal!

Tovább »

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Népszerű

2013.01.09.
Kép

A bájos Nina Dobrev a Vámpírnaplók című sorozat főhősnőjeként lett egy csapásra világhírű, s vélhetően nők milliói cserélnének...   Tovább »
2013.12.01.
Kép

Szűnni nem akaró köhögés keseríti meg az életét? Nehezen múlik a torokfájása és nem segítenek a patikában kapható szopogatós...   Tovább »
2013.12.01.
Kép

Noha a meteorológusok szerint már csak néhány napot kell várni az idei első hószállingózásra, az otthonainkba egy kis segítséggel...   Tovább »
2012.06.20.
Kép

Egy régi legenda szerint az igazgyöngy a hűség ékköve, amely csökkenti a nő vágyát, s ezáltal a mások iránt érzett vágyát. ...   Tovább »

Korábbi

2011.10.20.
Kép

Ki hinné, hogy a csodálatos Monica már 47 éves? Az olasz lány modellként kezdte, majd színészi pályára lépett, így ismerhette meg a...   Tovább »
2012.03.06.
Kép

A múmia sztárja is – mint annyian a filmszakmában – magyar felmenőkkel dicsekedhet. Édesanyja osztrák pszichológus, édesapja pedig magyar...   Tovább »
2012.06.27.
Kép

Nyáron ünnepli a 77. születésnapját Donald Sutherland, akit a nagyközönség annak idején A Piszkos tizenkettő, majd a Kelly hősei című ...   Tovább »
2011.07.29.
Kép

Angelina Jolie-t lehet szeretni, lehet őt nem kedvelni, de az vitathatatlan, hogy nem mindennapi jelenség. Vérbeli nőstény, akinek határozott...   Tovább »
2012.05.06.
Kép

Paul Wesley egy csapásra vált világsztárrá a Vámpírnaplók szédületes sikerének köszönhetően. Mára lányok, asszonyok milliói követik...   Tovább »