Airsoft, avagy a veszélytelen háború PDF Nyomtatás E-mail
Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
Írta: Nagy Gábor   
2011. április 19. kedd, 05:00

Napjainkban már nem kell háborúba mennünk ahhoz, hogy kipróbálhassuk képességeinket harc közben is. Erre sok próbálkozást láthattunk eddig: kezdve a lézer-tag-től egészen a paintball-ig. De a legtökéletesebb „illúziót” biztosan az AirSoft játékok nyújtják.


Az AirSoft egy izgalmas csapatjáték. Valósághű fegyverekkel, felszereléssel, nem ritkán még a környezet is megtévesztésig hasonlít a valódihoz.


A játékban résztvevő két csapat kölcsönös feladata: egymás kiejtése, illetve bizonyos célok elérése (egy zászló megszerzése, vagy területfoglalás). A játék erősen hasonlít a paintball-hoz, ugyanúgy lég-alapú fegyverekkel játsszák, ugyanolyan védőfelszerelésben. A különbség a fegyverekben van. Az AirSoft-ban ugyanis festékgolyó helyett 6 mm-es műanyag golyókat lőnek ki, és a fegyverek legtöbb esetben szinte tökéletes másolatok, a látványuk szinte azonos az eredetivel, szakértő szem kell a különbségek felfedezéséhez. Sőt: a fegyverek kezelőszervei is gyakran azonosan működnek az eredetivel!

A játék eredetéről eltérő vélemények és magyarázatok léteznek, az egyik ezek közül, hogy a játék Japánból ered, ugyanis ott a II. világháború után olyan szigorú fegyvertörvény lépett életbe, amely gyakorlatilag lehetetlenné tette a polgároknak, hogy éles lőfegyverrel rendelkezzenek.

Az viszont tagadhatatlan, hogy a japánok is csak egy alapötletet vettek át, ami eredetileg mégiscsak az Egyesült Államokból ered. Mégpedig, egy olyan sportcélú fegyver ötletét, amely csapágygolyókat (ball bearings, BB) lő ki sűrített levegő segítségével.

Persze AirSoft fegyver is többféle létezik. Még működésük szempontjából is. A közös bennük, hogy műanyag golyót lőnek ki egy dugattyú segítségével. De, hogy ezt a dugattyút mi hozza alaphelyzetbe, na ez már csak a tervező mérnökökön múlik. Lehet kézi erővel egy rugó ellenében előfeszíteni, lehet villany motorral mozgatni, vagy akár apró gáztartály nyomását segítségül hívni a feladat megoldására. Bármilyen is legyen a fegyver működése az apró lövedékként szolgáló műanyag golyó valóban célba talál, akár 50 méterről is. Valóban ballisztikus pályán mozog. Tényleg számolni kell a széllel, és a tereptárgyakkal. Csak a végkifejlet nem valós: játék közben nem hal meg senki. Sőt ha a szabályokat betartják, még a sérülés veszélye is elhanyagolható. Gyakoribb egy-egy bokaficam a játékok során mint az, hogy valakinek egy lövedék okoz véraláfutást.


Van-e létjogosultsága az AirSoft-nak a hétköznapjainkban? Persze. Hiszen hiába gondoljuk elsőre, hogy ez csak a militarista szemléletű fiatalok játéka, vagy éppen jól használható kiképzési protokoll. Elsősorban jó szórakozás, hiszen barátokkal töltjük az időt, lehet szabadtéren, vagy épületben játszani. Tehát időjárás független. Mint minden harci-játékban fontos a stratégia, és fizikailag is fejleszt. Megtanít összpontosítani, jelentős szerepe lehet a szocializációban. Mindezek olyan előnyök, amit egy játékkonzol képernyője sosem nyújthat. Hiszen a valóság mégis csak jobb mint egy virtuális tér, még ha csak játékról is van szó.

Fotó: Nagy Gábor

Hozzászólások
Hozzáadás Keresés
Hozzászólás
Név:
Email:
 
Tárgy:
 
Gépelje be a képen látható karaktereket.
 
Képeslapküldés

Lepje meg szeretteit egy
szép képeslappal!

Tovább »

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Népszerű

2013.01.09.
Kép

A bájos Nina Dobrev a Vámpírnaplók című sorozat főhősnőjeként lett egy csapásra világhírű, s vélhetően nők milliói cserélnének...   Tovább »
2013.12.01.
Kép

Szűnni nem akaró köhögés keseríti meg az életét? Nehezen múlik a torokfájása és nem segítenek a patikában kapható szopogatós...   Tovább »
2013.12.01.
Kép

Noha a meteorológusok szerint már csak néhány napot kell várni az idei első hószállingózásra, az otthonainkba egy kis segítséggel...   Tovább »
2012.06.20.
Kép

Egy régi legenda szerint az igazgyöngy a hűség ékköve, amely csökkenti a nő vágyát, s ezáltal a mások iránt érzett vágyát. ...   Tovább »

Korábbi

2011.05.15.
Kép

A híres francia énekesnő 1991 óta a neves francia divatház, a Chanel arca, és úgy tűnik, Karl Lagerfeld nem is akar megválni baba arcú...   Tovább »
2011.10.18.
Kép

Október 14-én, pénteken nagy sikerrel mutatta be a Centrál Színház az Egy nyári éj mosolya című Broadway-musicalt Törőcsik Mari,...   Tovább »
2011.03.01.
Kép

A brit színész jó ideig élte az ismert, de sztárnak nem nevezhető színészek nyugalmas életét. A legújabb Bondként azonban személye...   Tovább »
2010.12.02.
Kép

A nagy sikerű Harry Potter könyvek írójáról valószínűleg azok is tudják, kicsoda, akik soha egyetlen sort sem olvastak a műveiből. J. K....   Tovább »
2011.07.07.
Kép

Graceland, vagyis Elvis Presley otthona az USA egyik legkedveltebb látnivalója. A memphisi birtok, ahol egykor a rock király élt népes...   Tovább »