Ajanta mesebeli barlangvilága Nyomtatás
Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
Írta: Ordódy Eszter   
2013. január 11. péntek, 00:00

Az indiai Aurangabad városától nem messze található az elképesztően nagy Ajanta barlangrendszer, amely sajátos építészeti csodának számít, ugyanis emberi kezek hozták létre...A barlangrendszer 32 barlangból áll, és mindet vésővel, valamint kalapáccsal építették szorgos emberek. A barlang falai vulkanikus kőzetből épültek fel, a "barlangszobrászok" pedig kihasználva a bazalt előnyös tulajdonságait, csodálatos, cizellált mintákat véstek a kőbe, felépítve ezzel minden idők legszebb föld alatti "palotáját". A falak, a mennyezet, a föld, az oszlopok és a bejáratok gazdagon díszítettek és zavarba ejtően szépek, ha belegondolunk, hogy mire képes az ember...

A falakon található festmények 1500 évnél régebbiek, és hihetetlen, de igaz: megalkotóik ismerték a perspektivikus látásmódot, amiről korábban azt hittük, hogy az európai reneszánszhoz köthetők. Michelangelót és Leonardót csodáltuk, amiért meg tudták festeni az embert a lábujja hegyétől nézve a feje búbjáig, és azt gondoltuk, ez koruk felfedezése, de ezek szerint "csupán" tehetség és látásmód kérdése az arányos ábrázolás képességének tudománya. A barlangfestmények képei élnek, olyan valóságos arcokat és érzelmeket láthatunk az egyes szituációkban, amelyek sokszor a mai modern képekkel vetekednek.


A barlang legöregebb részét még az időszámításunk előtt, legalább 2 évszázaddal korábban építették. Funkciójukat tekintve ezek a hatalmas termek az itt élő emberek lakóhelyeként szolgálhattak, itt volt a kolostoruk, nyugvóhelyük, és a mindennapi élettereik. Valószínűleg szerzetesek lakták és építették a rendszert, rájuk jellemzőek ugyanis az itt található festmények, az elszállásolásra használt cellák, a sziklaágyak - és ne feledjük; a kemény munka is. Templomuk csarnoka stílusában hasonlít a keresztény templomokban megszokott formához: tágas tér, hatalmas oszlopok, mennyezeti festmény, és az oltár helyén egy nagy Buddha szobor.

Sosem szabad lebecsülni az emberi hitet, szorgalmat és akaraterőt, amely olykor szó szerint hegyeket mozgathat meg...


Hozzászólások
Hozzáadás Keresés
Hozzászólás
Név:
Email:
 
Tárgy:
 
Gépelje be a képen látható karaktereket.