Akvárium az égen PDF Nyomtatás E-mail
Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
Írta: Nagy Gábor   
2012. május 29. kedd, 00:00

Sokunknak maradt beteljesületlen vágya az, hogy vadászpilóta lehessen, annak számára a siklóernyőzés jelentheti az egyetlen ésszerű kapcsolatot a repüléssel.Ez a sport az ami hasonló élményt nyújthat és mégis megfizethető bárki számára. A szükséges felszerelés és képzés ára tizede egy jobb autónak és nincsenek állandó költségei, mint például reptéri díj, vagy kötelező szervíz. A repülés szabadság-érzetét megtapasztalva minden más földhöz ragadt sportág viccesen unalmasnak és könnyűnek tűnik.


Felszabadító érzés legyőzni a 2D korlátait és a természet eszén túljárva olyan szögből szemlélni az eseményeket ahonnan a hétköznapok problémái nemcsak távolinak tűnnek. Egyszerűen nem léteznek. Fent nincsenek gondok, csak a legmagasztosabb feladat: legyőzni a természetet! És minden egyes leszállással a győztes diadalát élhetjük át.

A repülés ilyetén módjának a gondolata hamar felmerült az emberekben. Egyik első írásos dokumentum az 1306-bó1 származó kínai feljegyzés, amely Fu-Csien császár trónra lépésének ünnepi eseményeiről tudósít, ahol magas toronyból ugrottak le az artisták valamilyen ernyőhöz hasonló eszközzel. Az első fennmaradt rajzot a mai értelemben vett ernyő őséről Leonardo da Vinci készítette amely tulajdonképpen egy gúla alakú fakeretre feszített vászonból állt.


Nagyon fontos megkülönböztetnünk a siklóernyőzést az ejtőernyőzéstől. Előbbinél ugyanis magáért a repülésért indulunk útnak, míg utóbbinál a zuhanás élményéért és az ernyőt csupán életünk megmentéséért használjuk.

A siklóernyőzés fontos pillanata 1964-ben volt, amikor Dan Poynter ejtőernyős először startolt az úgynevezett légcellás ernyőjével a földről gyalogstarttal.

Jómagam nem csupán a repüléssel töltött időért űzöm ezt a sportot. Ugyanúgy élvezem a hegy megmászását starthelyre menet, a várakozást a megfelelő fuvallatra a hegytetőn és azt is, amikor otthon hajtogatom-ellenőrzöm a felszerelést a következő repülésre készülődve.Ugyan az önálló repülésekhez sokat kell tanulni, és mind elméleti, mind gyakorlati vizsgákat tenni. De egy tandem ernyővel bárki kipróbálhatja akár előképzettség nélkül is milyen csendben suhanni a táj felett. Akár 10 m-es magasságban, akár 3000 m-en.


Arra kérdésre  pedig, hogy kiből lehet pilóta? Egyszerű a válasz: bárkiből. Csak elhatározás kérdése. Monte Carlo-ban láttam, ahogy valaki kerekesszékben ülve repült.


Fotó: Nagy Gábor

Hozzászólások
Hozzáadás Keresés
Hozzászólás
Név:
Email:
 
Tárgy:
 
Gépelje be a képen látható karaktereket.
 
Képeslapküldés

Lepje meg szeretteit egy
szép képeslappal!

Tovább »

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Népszerű

2013.01.09.
Kép

A bájos Nina Dobrev a Vámpírnaplók című sorozat főhősnőjeként lett egy csapásra világhírű, s vélhetően nők milliói cserélnének...   Tovább »
2013.12.01.
Kép

Szűnni nem akaró köhögés keseríti meg az életét? Nehezen múlik a torokfájása és nem segítenek a patikában kapható szopogatós...   Tovább »
2013.12.01.
Kép

Noha a meteorológusok szerint már csak néhány napot kell várni az idei első hószállingózásra, az otthonainkba egy kis segítséggel...   Tovább »
2012.06.20.
Kép

Egy régi legenda szerint az igazgyöngy a hűség ékköve, amely csökkenti a nő vágyát, s ezáltal a mások iránt érzett vágyát. ...   Tovább »

Korábbi

2011.10.20.
Kép

Ki hinné, hogy a csodálatos Monica már 47 éves? Az olasz lány modellként kezdte, majd színészi pályára lépett, így ismerhette meg a...   Tovább »
2011.03.29.
Kép

Robert a nem túl távoli 1986-ban jött világra Londonban, májusban tölti be a 25-öt. Már 15 évesen csatlakozott egy amatőr...   Tovább »
2011.03.14.
Kép

Az írek nemzeti kincse Eithne Patricia Ní Bhraonáin néven született az ország észak-nyugati részén, Donegal megyében. Az Orinoco Flow...   Tovább »
2010.12.02.
Kép

A húsz éves színésznő tehetsége mellett egy dologban már gyermekkorában is jeleskedett: hitt abban, hogy imái meghallgatásra kerülnek......   Tovább »
2011.05.15.
Kép

A híres francia énekesnő 1991 óta a neves francia divatház, a Chanel arca, és úgy tűnik, Karl Lagerfeld nem is akar megválni baba arcú...   Tovább »