Szülési légzéstechnika PDF Nyomtatás E-mail
Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
Írta: dr. Pásztor Éva   
2012. március 07. szerda, 00:00

Amióta világ a világ, a nők fájdalommal szülnek, ám a jól begyakorolt légzéstechnika sokat segíthet a vajúdás legnehezebb óráiban és a szülés során az édesanyának és a babának egyaránt.


alt

A legtöbb kismamát szorongással tölti el a szülés gondolata, ezért célszerű a várandósság kezdetétől fogva kismama klubba, csoport terápiára és különféle szülést elősegítő előadásokra járni, ahol megtanítják az édesanyát mindenre, amit a szülés során tudnia kell.

Az első, és legfontosabb tudnivalónk - amit mégis majd' mindannyian elfelejtünk -, hogy minden nőt édesanyának teremtett az Isten, és hogy a testünk úgy lett megteremtve, hogy alkalmas legyen kihordani és megszülni a gyermekeinket. Ahogy mondani szokták: testünk helyettünk is tudja a feladatát.

Sokat segíthet az alapos szakmai felkészülés, amelyért érdemes a szülésznőnkhöz, illetve nőgyógyászunkhoz fordulni. Fontos, hogy a kismama tisztában legyen azzal, mi vár rá, és pontosan hogyan zajlik majd a vajúdás és a szülés folyamata.


Légzéstechnika

Érdemes megtanulni a szüléskor alkalmazható légzéstechnikát, amely tompítja az éles fájdalmakat, és átsegít a holtpontokon. A vajúdás elején, amikor még óránként, félóránként jönnek az összehúzódások, nincs szükség speciális légzési technikára, ilyenkor érdemes ellazulni, zenét hallgatni, relaxálni. Amint azonban sűrűsödnek a fájások, érdemes ráhangolódni a fájdalomgörbékre. Két fájdalom között normálisan lélegezzünk, majd a fájások csúcsa előtt szívjuk be mélyen a levegőt, picit tartsuk bent, majd hosszan, lassan, lépcsőzetesen fújjuk ki. A tempót magunknak kell diktálni, a fájások görbéje szerint.

Ha sűrűsödnek a fájások (5, 3, 1 percesre), akkor se kapkodjuk a levegőt, hanem igyekezzünk felvenni a "ritmust", és minden fájás csúcsa után lassan kifújni a levegőt.


Amikor megérezzük a tolófájásokat (égő székelési ingerhez hasonlít leginkább), és a bába készenlétben van, nagy levegőt veszünk, és lassan, egyenletesen, jó erősen nyomni kezdünk, közben egyenletesen engedjük ki a levegőt. Ha ügyesek vagyunk, néhány nyomással megszületik a baba.


Mivel segítheti az apuka a kismamát?

Ma már egyre több "apás" szülést vezetnek le a kórházakban, és az apukák sokszor tehetetlennek érzik magukat a vajúdás olykor igen hosszú óráiban. Az alábbi felsorolásban összegyűjtöttük azokat a dolgokat, amelyek segítségére lehet a szülés előtt álló kismamának:

- Kínálja a kismamát vízzel, szőlőcukorral
- Nedves ronggyal törölgetheti a kismama homlokát
- Gyengéden simogathatja a hasát
- Foghatja a kezét, átölelheti
- Segíthet sétálni, vagy meleg fürdőt venni (amennyiben a kórházban van erre mód)

Hozzászólások
Hozzáadás Keresés
Hozzászólás
Név:
Email:
 
Tárgy:
 
Gépelje be a képen látható karaktereket.
 
Szülés várható
időpontja kalkulátor

Meddig tart a várandóssága? Kalkulátorunk segítségével ellenőrizze, hogy mikorra várható a baba érkezése!

Tovább »
Kínai termékenységi naptár

Ősi naptárunk segítségével megtudhatja, hogy leendő babája kislány lesz-e vagy kisfiú.

Tovább »
Képeslapküldés

Lepje meg szeretteit egy
szép képeslappal!

Tovább »

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Népszerű

2013.01.09.
Kép

A bájos Nina Dobrev a Vámpírnaplók című sorozat főhősnőjeként lett egy csapásra világhírű, s vélhetően nők milliói cserélnének...   Tovább »
2013.12.01.
Kép

Szűnni nem akaró köhögés keseríti meg az életét? Nehezen múlik a torokfájása és nem segítenek a patikában kapható szopogatós...   Tovább »
2013.12.01.
Kép

Noha a meteorológusok szerint már csak néhány napot kell várni az idei első hószállingózásra, az otthonainkba egy kis segítséggel...   Tovább »
2012.06.20.
Kép

Egy régi legenda szerint az igazgyöngy a hűség ékköve, amely csökkenti a nő vágyát, s ezáltal a mások iránt érzett vágyát. ...   Tovább »

Korábbi

2011.03.29.
Kép

Robert a nem túl távoli 1986-ban jött világra Londonban, májusban tölti be a 25-öt. Már 15 évesen csatlakozott egy amatőr...   Tovább »
2011.05.15.
Kép

A híres francia énekesnő 1991 óta a neves francia divatház, a Chanel arca, és úgy tűnik, Karl Lagerfeld nem is akar megválni baba arcú...   Tovább »
2011.03.02.
Kép

Rékasi Károly színművésszel kihívást jelentő szerepekről, átlényegülésről, neves tanítókról, útravalóról, próbákról, és az...   Tovább »
2011.10.15.
Kép

Az Észak-Írországban született színészt magassága és tehetsége egyaránt a legnagyobbak közé sorolja. Az utóbbi években pályája...   Tovább »
2011.10.20.
Kép

Ki hinné, hogy a csodálatos Monica már 47 éves? Az olasz lány modellként kezdte, majd színészi pályára lépett, így ismerhette meg a...   Tovább »