Szülési légzéstechnika Nyomtatás
Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
Írta: dr. Pásztor Éva   
2012. március 07. szerda, 00:00

Amióta világ a világ, a nők fájdalommal szülnek, ám a jól begyakorolt légzéstechnika sokat segíthet a vajúdás legnehezebb óráiban és a szülés során az édesanyának és a babának egyaránt.


alt

A legtöbb kismamát szorongással tölti el a szülés gondolata, ezért célszerű a várandósság kezdetétől fogva kismama klubba, csoport terápiára és különféle szülést elősegítő előadásokra járni, ahol megtanítják az édesanyát mindenre, amit a szülés során tudnia kell.

Az első, és legfontosabb tudnivalónk - amit mégis majd' mindannyian elfelejtünk -, hogy minden nőt édesanyának teremtett az Isten, és hogy a testünk úgy lett megteremtve, hogy alkalmas legyen kihordani és megszülni a gyermekeinket. Ahogy mondani szokták: testünk helyettünk is tudja a feladatát.

Sokat segíthet az alapos szakmai felkészülés, amelyért érdemes a szülésznőnkhöz, illetve nőgyógyászunkhoz fordulni. Fontos, hogy a kismama tisztában legyen azzal, mi vár rá, és pontosan hogyan zajlik majd a vajúdás és a szülés folyamata.


Légzéstechnika

Érdemes megtanulni a szüléskor alkalmazható légzéstechnikát, amely tompítja az éles fájdalmakat, és átsegít a holtpontokon. A vajúdás elején, amikor még óránként, félóránként jönnek az összehúzódások, nincs szükség speciális légzési technikára, ilyenkor érdemes ellazulni, zenét hallgatni, relaxálni. Amint azonban sűrűsödnek a fájások, érdemes ráhangolódni a fájdalomgörbékre. Két fájdalom között normálisan lélegezzünk, majd a fájások csúcsa előtt szívjuk be mélyen a levegőt, picit tartsuk bent, majd hosszan, lassan, lépcsőzetesen fújjuk ki. A tempót magunknak kell diktálni, a fájások görbéje szerint.

Ha sűrűsödnek a fájások (5, 3, 1 percesre), akkor se kapkodjuk a levegőt, hanem igyekezzünk felvenni a "ritmust", és minden fájás csúcsa után lassan kifújni a levegőt.


Amikor megérezzük a tolófájásokat (égő székelési ingerhez hasonlít leginkább), és a bába készenlétben van, nagy levegőt veszünk, és lassan, egyenletesen, jó erősen nyomni kezdünk, közben egyenletesen engedjük ki a levegőt. Ha ügyesek vagyunk, néhány nyomással megszületik a baba.


Mivel segítheti az apuka a kismamát?

Ma már egyre több "apás" szülést vezetnek le a kórházakban, és az apukák sokszor tehetetlennek érzik magukat a vajúdás olykor igen hosszú óráiban. Az alábbi felsorolásban összegyűjtöttük azokat a dolgokat, amelyek segítségére lehet a szülés előtt álló kismamának:

- Kínálja a kismamát vízzel, szőlőcukorral
- Nedves ronggyal törölgetheti a kismama homlokát
- Gyengéden simogathatja a hasát
- Foghatja a kezét, átölelheti
- Segíthet sétálni, vagy meleg fürdőt venni (amennyiben a kórházban van erre mód)

Hozzászólások
Hozzáadás Keresés
Hozzászólás
Név:
Email:
 
Tárgy:
 
Gépelje be a képen látható karaktereket.