AREC Sóterápia - a sokoldalú gyógyító Nyomtatás
Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
Írta: Aszódi Ádám   
2011. április 18. hétfő, 06:49

Noha hazánkban számtalan helyen hirdetnek nedves és inkább a remek design-ra hajazó sóbarlangokat, az igazán hatékony száraz sóterápia egészen mást nyújt a betegeknek: a sóbányák levegőjének semmihez sem fogható, gyógyító mikroklímáját.


Ez a mikroklíma egészen különleges: a saját szabadalmú gép által frissen őrölt sódara (amely talán hihetetlen, de mindössze egy kanálnyi), olyan parányi szemcsékből áll, amely talán leginkább finom füstre vagy ködre emlékeztet minket, s ha mélyen beszívjuk tüdőnkbe, a tengerpartok hangulatát idézi illata. Eközben persze a mikroszkópikus részecskék a szervezetbe jutva nem tétlenkednek, hanem megkezdik áldásos munkájukat: tisztítják a tüdőt (a hörgőket is!), hatékonyan elmulasztják az allergia következtében kialakult nyálkahártya-duzzanatot, torokgyulladást, orrfolyást és szemviszketést, megszüntetik a krónikus légcsőhurutot és hosszú távú segítséget nyújtanak különféle bőrbetegségek, így például pikkelysömör esetén.

Maga a terápia rendkívül kellemes légkörben zajlik. Orvosi ellenőrzést követően egy világos, fehér, relaxációs hangulatú szobában kell helyet foglalnunk, amelyben kellemes zene szól, és kényelmes, a sónak ellenálló székek várnak a látogatókra. Általában egy teremben 8-10 felnőtt vagy kisebb helyiségekben (játszó szobákban) 5-8 kisebb gyermek fér el kényelmesen. A levegőben csodás fehér ködszerű fátyol lebeg, amely oly könnyű, hogy megfogni, megtapintani nem tudjuk, de selymes, simogató illatát szivacsként szívja magába a bőrünk és a légzőszerveink. A hangulat szuper, hisz a szemeinket becsukva egy pillanat alatt mesés tengerparton találhatjuk magunkat, ahol nincs más dolgunk, mint mélyeket lélegezve megtisztulni, testileg-lelkileg felüdülni ... Dohányosoknak, és nagyvárosokban lakóknak különösen javallott ez a terápia, hiszen a tüdőben lerakódott szennyeződéseket is hatékonyan megszünteti: a gyakorlatban ez egy kis köhögéssel jár - és meg fognak lepődni, mi minden jön fel a tüdőnkből: a sok-sok éven át beszívott szmog, por, füst benzingőz, amelytől megszabadulva mi magunk is megújulunk.

Gyerekekkel is bátran mehetünk ilyen terápiára, egy éves kortól teljes biztonsággal használhatjuk e sóterápiát, pláne, ha a kicsinek esetleg kezdődő légúti panaszai vannak, csupán a bent töltött időt kell rövidebbre fognunk. Jómagam 2 éve vittem el először az akkor 1 éves kislányomat ilyen sóterápiára, mert az első téli influenza-szezon idején köhécselt, és folyni kezdett az orra. A második alkalom után, azaz a 3. napon minden panasza megszűnt. A sóterápiás szobában remekül érezte magát: a bent elhelyezett felfújható lovacskákkal és kacsákkal játszott, és próbálta elkapni a levegőben szálló só-szemcséket, majd miután rájött, hogy az asztalok szélén elérheti parányi kezecskéivel a puha só-port, ott kezdett el tüsténkedni, és az jelentette számára az egyetlen kellemetlen momentumot, mikor 10 perc után jeleztem neki, hogy véget ért a mai, sós program, és haza kellene indulnunk...

Évről-évre nő az allergiás és asztmás megbetegedésben szenvedő felnőttek és gyerekek száma. Az influenza is több hullámban csap le a lakosságra, így kisebb-nagyobb szünetekkel, az ember állandóan ki van téve a problémás időszakoknak. Persze, beoltathatnánk magunkat, ám az oltásokról ma már több rosszat hallani, mint jót, ráadásul a tüdőnkön nem segítenek a kemikáliák - a száraz só-terápiával azonban sokat tehetünk egészségünkért: megtisztíthatjuk tüdőnket és légzőszerveinket, hiszen a kúrát követően jobb lesz a vér-oxigénünk, a tüdő kapacitásunk, s ezáltal ugrásszerűen megnövekszik immunrendszerünk védelme, s így magasabb szintre léphet életünk minősége. Az asztmás gyermekek esetében különösen fontos lenne, hogy alternatív gyógymód segítségével (így a száraz sóterápiával) szüntessük meg a panaszokat, és ne szteroidokkal tömjük a kicsiket, ha nem muszáj, és egyenlőre ma, Magyarországon ez az egyetlen olyan kúra, amely klinikailag bizonyított, komoly gyógyeredményeket ígér mind felnőttek, mind gyermekek esetében. 

Az AREC száraz sóterápiáról a gép "atyjával", Bozóky Dénessel beszélgettünk.


- Honnan származik az Önök sóterápiája és miben más a szobákban beállított klíma egy igazi sóbarlanghoz képest?

-A mi technológiánk orvostudósok szabadalma (szabadalmi bejelentéssel védett hazánkban), akik a sóbányák évezredes pozitív tapasztalatai alapján elindulva mesterséges körülmények között - az inhalációs teremben – modellezik a sóbányák mikroklímáját, de attól hatszor intenzívebben. Amíg a sóbányákban egy eredményes kúra teljesítéséhez 20 x 6 óra szükséges, addig nálunk 20 x 1 óra. A levegőben natúr bányasó lebeg, de különleges állapotban: a szemcsenagysága 0,5 és 5 mikron közötti és részben ionizált. Vagyis nem molekuláris nátrium - clorid, hanem nátrium és klór ionok. Ilyen úgynevezett aerosollal (só-levegő keverékkel) dolgozunk. A szemcseméret azért fontos, mert a sónak le kell jutnia a kishörgőkbe, melyeknek a „bejárati ajtaja” mindössze 5 mikron átmérőjű. Az ionizáció pedig növeli  az eljárás hatásfokát. Ezeknek a technikáknak köszönhetjük, hogy valóban mi vagyunk a legjobbak.- Milyen hatásfokkal gyógyít az Arec-sóterápia?

- Országszerte több ezer gyógyult felnőtt és beteg gyermeket tudhatunk az Arec-kúra sikerei mögött. És talán az is bizonyíték – ha csak közvetett is - , hogy a gyerekeknek nyilvánosan meghirdetve 1 év visszafizetési garanciát adunk. Hallott már ilyet rehabilitációs gyakorlatban? Ugye nem? Anyukának egy szavába kerül, és ha azt mondja, hogy nem használt a gyereknek a kúra, azonnal visszaadjuk a kezelésért fizetett pénz. Az eljárás 17 éves hazai történetében mindössze 3 gyermek akadt (köztük egy 8 éves német kisfiú) akiken nem tudtunk segíteni. A kúra hatásfoka egy 20 kezeléses kúrát követően gyerekeknél 1 évig tartó 80-92 %-os (!) javulás tapasztalható.


- Mennyibe kerül egy kúra?

- 30 ezer forintba. Ez az összeg kevesebb, mint egy ilyen beteg 2 havi gyógyszerköltsége. A beteg nyeresége viszont óriási. Nincsenek rohamok, nem kell injekció, gyógyszer alig-alig vagy egyáltalán nem szükséges, nincs mellékhatás, nincs hálapénz, nincs betegszabadság. A gyermek újra sportolhat és teljes értékű emberré válik.


- Milyen szakmai támogatottságuk van, mit szólnak a tüdőgyógyászok a terápiához?

- A legjobb szakvéleményeink vannak, többek között a Debreceni Egyetem Orvosi Karának Kutatásetikai Bizottságától, továbbá Dr. Szilasi Máriától, a Tüdőklinika professzor asszonyától és néhai Dr. Mihóczy László egyetemi tanártól. A Tüdőgyógyász Szakmai Kollégium pedig kiegészítő eljárásként javasolja. Előzőeken kívül büszkélkedünk Dr. Gönczi Ferenc retrospektív vizsgálati eredményeivel, aki szintén szaktekintély, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár megyék gyermek pulmonológus szakfelügyelője. A klíma összetételét pedig ÁNTSz bemérési jegyzőkönyv igazolja.


- Hol lehet Önöket megtalálni?

- Az inhalációs terem Hajdúszoboszlón a Hotel Béke gyógyfürdőjében van. Telefonszámunk: 06-20-9743 217 ;  e-mail címünk: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. . Várjuk szeretettel a gyerekeket és felnőtteket egyaránt. Nem fognak csalódni!

További információ>>>

Hozzászólások
Hozzáadás Keresés
Hozzászólás
Név:
Email:
 
Tárgy:
 
Gépelje be a képen látható karaktereket.