Az aranysál, a Tarot és az ezoterikus vakság PDF Nyomtatás E-mail
Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
Írta: Buzsáki Gábor   
2011. május 10. kedd, 11:01

Ennek az ősi szimbólumrendszernek az eredete éppoly misztikus, mint amilyen maga a Tarot tudománya. Valószínűleg az ókori Egyiptomból származik, s az egyik leghihetőbb legenda szerint nem is kártya volt, hanem egy aranysál...A 22 összefűzhető lapból álló aranysálat főpapok használták, - évente egy alkalommal a sálat szétbontották, majd a segítségével megjövendölték a várható termést, esetleg a csaták kimenetelét. Egy szemfüles írnok a lapokat papiruszra festette, - melyek közül néhányat a XVIII. században Napóleon, a Királyok völgyében egy ásatás során megtalált. A lapok Franciaországba kerültek (a Francia Néprajzi Múzeumban ma is láthatók), ahol elindult hódító útjára...

Mindezek ellenére az ősi rivális Angolok időnként úgy gondolták, hogy a Tarot az övék.
Hogy ennek nyomatékot adjanak, és hogy a világot egy kicsit “megtévesszék”: a 8-as és a 11-es lapokat felcserélték. Mivel jó marketingjük volt, ezért a világ a felcserélt lapokat ismerte meg. Igaz, ehhez kellett az is, hogy megalkossák a ma is használatos legismertebb Tarot kártyákat. Közülük is a legmisztikusabbat...

1898-ban néhány befolyásos ember megalapított egy mágiával foglalkozó titkos társaságot: Golden Dawn (Arany hajnal) néven. Ennek tagja volt az önálló elképzelésekkel rendelkező Edward Alexander Crowley, aki nézetütközések miatt, 1904-ben kilépett a társaságból. Mivel a Tarot iránti érdeklődése nem múlt el, néhány követőjével elkezdték kutatni a lapok jelentését...

(Most jön az izgalmas rész!)

Ki tudja miért, Ő kapta a XV-ös lapot az Ördögöt. A lappal kapcsolatban kutatásokat folytatott Perzsiában, Indiában és Egyiptomban. Közben Argenteum Astrum néven megalapította saját társaságát. Egyiptomi kutatása olyannyira jól sikerült, hogy teljesen a lap hatása alá került! (Pontosan nem tudni, hogy mi történt vele!)

Feleségét az anti-Szűz Mária után Babalon-nak nevezte el - aki később Crowley egyik tanítványával lelépett. Fejére a hatszázhatvanhatot tetováltatta, - egy Cseh faluban áldozatokat mutatott be (kecskevérrel megszentségtelenítette a Grált, apa-lányával stb...), hogy csak néhányat említsünk a megbotránkoztató tettei közül.

Mivel a média figyelemmel kísérte a pályafutását, - nem véletlenül, a világ leggonoszabb emberének tartották. (Még Mussolini is kitiltatta Olaszországból, - az emberek pedig leköpték amikor az utcán látták.)

Mindeközben tovább térítette az embereket. Így került kapcsolatba Lady Frieda Harris festőnővel. Crowley felkérte, hogy az útmutatásai alapján fessen neki egy Tarot kártyát.
A hosszú évekig tartó együttműködést számos misztikus elem (bizonyos lapok festésekor, a lapok által jelzett események bekövetkeztek), veszekedés és módosítás kísérte. Bár 1940 körül a kártya egy verzióját kiadták, Crowley halála után nyerte el a ma is ismert változatát, - amelyben Crowley “útmutatásai” kisebb mértékben ugyan, de fellelhetők: a fordított keresztek, a Főpap (V-ös lap) Föld mélyére mutató keze, a kígyók, a nemi szerveket ábrázoló XV-ös vagy XVIII-as lap, a Korongok Ászában lévő hatszázhatvanhat... és így tovább. Alkotásuk a Thoth Tarot a világ egyik legszebb és legmisztikusabb kártyája lett.

Tudta?

Hans Rudolf Giger a világ legismertebb Tarot kártya kiadójának tulajdonosa, nagy követője Crowlynak - ezek után már alig meglepő, hogy Ő volt a 8. utas és a halál című film díszlettervezője - amiért egyébként Oscar díjat kapott.

Nos, a Thoth Tarot története jól szemlélteti az ezoterika mellékhatását: az ezoterikus vakságot, - az ezoterika túlzott hatása alá kerülve az ember valóban képes elveszíteni a realitásérzékét. Ha világban körbenézünk, magunk is láthatjuk: a mai kor ezoterikája nem feltétlenül a realitásról szól. És ez nagy baj, ugyanis az ezoterika olyan, mint az alkohol: reális mértékben gyógyszer, túladagolva viszont méreg...

Óvakodjon a realitás nélküli, ezoterikus hókusz-pókuszoktól!

A szerző, Buzsáki Gábor Asztropatika című honlapját itt találja! >>>
Hozzászólások
Hozzáadás Keresés
Hozzászólás
Név:
Email:
 
Tárgy:
 
Gépelje be a képen látható karaktereket.
 
Képeslapküldés

Lepje meg szeretteit egy
szép képeslappal!

Tovább »

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Népszerű

2013.01.09.
Kép

A bájos Nina Dobrev a Vámpírnaplók című sorozat főhősnőjeként lett egy csapásra világhírű, s vélhetően nők milliói cserélnének...   Tovább »
2013.12.01.
Kép

Szűnni nem akaró köhögés keseríti meg az életét? Nehezen múlik a torokfájása és nem segítenek a patikában kapható szopogatós...   Tovább »
2013.12.01.
Kép

Noha a meteorológusok szerint már csak néhány napot kell várni az idei első hószállingózásra, az otthonainkba egy kis segítséggel...   Tovább »
2012.06.20.
Kép

Egy régi legenda szerint az igazgyöngy a hűség ékköve, amely csökkenti a nő vágyát, s ezáltal a mások iránt érzett vágyát. ...   Tovább »

Korábbi

2011.12.08.
Kép

Ian Somerhalder karrierje érdekesen alakul, hiszen a szép vonásokkal megáldott, modellként befutott fiatalember olyan szerepben lett...   Tovább »
2011.03.29.
Kép

Robert a nem túl távoli 1986-ban jött világra Londonban, májusban tölti be a 25-öt. Már 15 évesen csatlakozott egy amatőr...   Tovább »
2011.03.02.
Kép

A kis Natalie-ra 13 évesen figyelt fel a világ a Leon, a profi bájos, ám belevaló kamaszlányaként, Jean Reno méltó partnereként. Most, 17...   Tovább »
2010.12.02.
Kép

A nagy sikerű Harry Potter könyvek írójáról valószínűleg azok is tudják, kicsoda, akik soha egyetlen sort sem olvastak a műveiből. J. K....   Tovább »
2011.03.10.
Kép

Illényi Katica hegedűművésznő nem véletlenül lett világhírű. Énekel, táncol, színésznőként, műsorvezetőként is briliáns, és...   Tovább »