Az igazgyöngy születése PDF Nyomtatás E-mail
Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
Írta: Ordódy Eszter   
2012. június 20. szerda, 00:00

Egy régi legenda szerint az igazgyöngy a hűség ékköve, amely csökkenti a nő vágyát, s ezáltal a mások iránt érzett vágyát. Amennyiben viselője mégis elbizonytalanodik, a gyöngy színe zavarossá válik...


alt

A gyöngyök évezredek óta a legkedveltebb drágakövek közé tartozik. Nem véletlen, hogy uralkodói ékszereken, koronákon, jogarokon és palástokon találkozhatunk vele. Szerencsére nem csak drága változatait kapni, ezért a hétköznapi emberek is hozzájuthatnak potom áron, akik pedig nem engedhetik meg, hogy igazgyöngyöt vásároljanak, azok sem maradnak ékszer nélkül, hiszen ma már álomszép bizsu gyöngysorokat kaphatunk bármelyik bizsu boltban.

Régóta tudjuk: a gyöngy kagylóból születik, de nem pusztán egy parányi szennyeződés hatására, hanem a tenyésztés során használt parányi élősködő, a nukleusz "munkájának" gyümölcseként. Ez a nukleusz nem más, mint egy kagyló héjának gömbölyűre csiszolt része. A gyöngy tenyésztésre azért van szükség, mert természetes módon 99%-ban nem tartalmaz gyöngyöt a kagylók belseje, így a gyöngy-ipar nem tudna miből megélni.


alt

Az igazgyöngy a természet kincse, s bár magát a kagylót is ezerféleképpen tudják az ékszeriparban hasznosítani, a belsejében rejlő fehér ékkő az, ami kuriózumot jelent, s különleges felhasználásra hivatott. Mivel az igazgyöngy értékes csecsebecse, sokan próbálják hamisítani, s ha nem vagyunk résen, a vásárlás pillanatában nehéz észrevenni a különbségeket. A hamis műanyag gyöngyök idővel "hámlani" kezdenek, lepattogzik róluk a fényes, gyöngyház csillogású fehér festék.

Az igazgyöngyöt többféle szempont szerint osztályozzák:
- nézik a visszavert fény erősségét és intenzitását (lüszter és orient)
- a szín árnyalatát (ami lehet fehér, beige, sárga, fekete)
- a tisztaságát (hogy van-e valamilyen repedés, sérülés, buborék a gyöngy felszínén)
- az alakját (gömb, szimmetrikus és barokk gömb)
- és a súlyát (karátban, grammban és grénben)


Így, ha teljesen szabályos, hibátlan gyöngysorra bukkanunk, megfizethető áron, elkezdhetünk gyanakodni a valódiságán...

Hozzászólások
Hozzáadás Keresés
Hozzászólás
Név:
Email:
 
Tárgy:
 
Gépelje be a képen látható karaktereket.
 
Képeslapküldés

Lepje meg szeretteit egy
szép képeslappal!

Tovább »

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Népszerű

2013.01.09.
Kép

A bájos Nina Dobrev a Vámpírnaplók című sorozat főhősnőjeként lett egy csapásra világhírű, s vélhetően nők milliói cserélnének...   Tovább »
2013.12.01.
Kép

Szűnni nem akaró köhögés keseríti meg az életét? Nehezen múlik a torokfájása és nem segítenek a patikában kapható szopogatós...   Tovább »
2013.12.01.
Kép

Noha a meteorológusok szerint már csak néhány napot kell várni az idei első hószállingózásra, az otthonainkba egy kis segítséggel...   Tovább »
2012.06.20.
Kép

Egy régi legenda szerint az igazgyöngy a hűség ékköve, amely csökkenti a nő vágyát, s ezáltal a mások iránt érzett vágyát. ...   Tovább »

Korábbi

2011.04.26.
Kép

Első televíziós fellépése óta - nem véletlenül - Freddie Mercuryhez hasonlítják elementáris erősségű, kristálytiszta hangját. Tabáni...   Tovább »
2011.04.29.
Kép

Uma Thurman, Tarantino harcos istennője, a Ponyvaregény ikonja, az egykori modell, két gyermekes családanya és A-kategóriás szupersztár ma...   Tovább »
2013.01.09.
Kép

A bájos Nina Dobrev a Vámpírnaplók című sorozat főhősnőjeként lett egy csapásra világhírű, s vélhetően nők milliói cserélnének...   Tovább »
2011.03.02.
Kép

A kis Natalie-ra 13 évesen figyelt fel a világ a Leon, a profi bájos, ám belevaló kamaszlányaként, Jean Reno méltó partnereként. Most, 17...   Tovább »
2011.07.29.
Kép

Angelina Jolie-t lehet szeretni, lehet őt nem kedvelni, de az vitathatatlan, hogy nem mindennapi jelenség. Vérbeli nőstény, akinek határozott...   Tovább »