Az igazi Sacher torta PDF Nyomtatás E-mail
Olvasóink értékelése: / 1
ElégtelenKitűnő 
Írta: Aszódi Ádám   
2011. október 20. csütörtök, 14:00

Számtalan helyen kaphatunk igazinak nevezett Sacher tortát, mégis némelyik száraz és fullasztó, míg mások ragacsosak a csokoládétól, noha küllemre valóban úgy néznek ki, mint névadó rokonuk. De vajon hogyan ismerjük fel az igazi Sachert?


A Sacher torta neve egy 16 éves ifjú cukrászhoz, Francz Sacherhez fűződik, aki 1832-ben készítette el élete fő művét Metternich herceg számára az azóta világhírűvé vált csokoládé tortát, amelynek receptjét azóta számtalan verzióban módosították, hamisították, és amely "eredetiségéről" a mai napig évszázados vihar dúl.

A Sacher torta egy meglehetősen tömör, mégis rugalmas, csokoládés piskótalapból készül, amelyet kettévágnak, és baracklekvárral kennek meg, majd a összezárják a lapokat, és a külső felületüket selymes (ét)csokoládéval vonják be. Egyes helyeken nem csak a tésztalapok közé, hanem a külső csokiréteg alá is lekvárt kennek - ez elvileg nem "szabályos", ám nagyon jót tesz a tortának. Gyakran kínálnak hozzá tejszínhabot, mondván, olykor kissé szárazra sikerül az édes csoda, ám ne dőljünk be a habos magyarázatnak, mert egy jó Sacher egyáltalán nem fújtós, és nem kell hozzá hab, hogy le tudjuk nyelni.

Manapság "hivatalosan" a Sacher kifejezést egyedül a bécsi Sacher Hotel használhatná (amelyet  Francz Sacher fia, Eduard alapított), ehhez képest itthon, a legtöbb cukrászdában találkozhatunk az ismerős csokifelirattal. Az eredeti torta receptje szigorúan őrzött titok, amelyet legalább annyian szeretnék megtudni, mint az amerikai Coca Colá-ét. :-) Cukrászok ezrei készítenek világszerte csokitortákat, mi pedig nem győzzük összehasonlítani az egyik süteményt a másikkal, s bár a legtöbb borzasztó finom, nehéz eldönteni, miben rejlik a különbség, és milyen hozzávalón múlik a valódi varázs?

A decens.hu Sacher receptje könnyen elkészíthető, és bizton állítjuk, hogy aki egyszer kipróbálja, garantáltan fintorogni fog majd a kedvenc cukrászdáiban, mondván, az otthon sütött torta lényegesen finomabb volt...

Sacher tortaSacher torta

Hozzávalók a tésztához:
14 dkg liszt
14 dkg (nagyon jó minőségű) étcsokoládé - pl. Boci bársony
14 dkg vaj
10 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
6 tojás
1 csipet só
1 csomag sütőpor
10 dkg kristálycukor

A kenéshez:
1 üveg (házi) sárgabarack lekvár

A mázhoz:
25 dkg étcsokoládé (nagyon jó minőségű)
kevés olaj

Elkészítés:
0.) A sütőt 180 fokra előmelegítjük, egy 20 cm átmérőjű formát sütőpapírral kibélelünk.
1.) Az étcsokoládét gőz felett megolvasztjuk. A tojásokat szétválasztjuk, és egy csipet sóval a fehérjét kemény habbá verjük.
2.) A vajat, cukrot, tojássárgáját és a porcukrot habosra keverjük, majd lassan hozzákeverjük (konyhai robotgéppel) a csokoládét, majd a sütőporral elvegyített lisztet, és végül a fehérje-habot.
3.) A masszát a formába kanalazzuk, majd a sütőbe toljuk. 20 percig sütjük 180 fokon, majd 45 percig (tűpróba) 150 fokon.
4.) Ha megsült a tészta, a formában hagyjuk kicsit hűlni, majd kiborítjuk, kettévágjuk, és megkenjük a felforrósított lekvárral az alsó lapot, ráborítjuk a tetejét, és azt is, valamint a torta szélét is jól belekvározzuk.
5.) Gőz felett felolvasztjuk az étcsokoládét, kevés olajat teszünk hozzá, hogy fényesebb legyen, majd egy mozdulattal a torta tetejére öntjük, és szépen elkenjük rajta a csokimázat, hogy mindenhova jusson. Egy északára a hűtőbe tesszük pihenni a csoki-csodát.

Kapcsolódó receptek:

Orosz krémtorta >>>

Máktorta >>>

Joghurt torta >>>

Almatorta fedéllel >>>

Epres túrótorta >>>

Hozzászólások
Hozzáadás Keresés
Ényó  - Torta   |2011-10-21 06:58:42
Én sajnos még soha nem készítettem ilyen tortát, de a menyem annál többször és isteni volt!elkérem a receptjét és majd megírom.
Jutta  - Sacher t.   |2012-10-03 11:34:18
Számomra nem egészen világos a hozzávalókban felsorolt 2 féle cukor felhasználása az elkészítésben!(10 dkg porcukor, 10 dkg kristálycukor)
Tehát a 2. pontban: "A vajat, cukrot, tojássárgáját és a porcukrot habosra keverjük, majd...."
Vagyis akkor tulajdonképpen mindkétféle cukorral - a porcukorral és kristálycukorral- keverjük ki a vajat? Jól értem?
Köszönöm!
Decens Magazin  - Sacher torta   |2012-10-11 14:50:15
Kedves Jutta, igen, kétféle cukrot ír a recept, és eszerint kell elkészíteni a tortát. Illetve van benne vaníliás cukor is, szóval 3-féle cukor kell bele. :-) De a recept nagyon jó, bevált már többször is, érdemes kipróbálni!
Hozzászólás
Név:
Email:
 
Tárgy:
 
Gépelje be a képen látható karaktereket.
 
Képeslapküldés

Lepje meg szeretteit egy
szép képeslappal!

Tovább »

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Népszerű

2013.01.09.
Kép

A bájos Nina Dobrev a Vámpírnaplók című sorozat főhősnőjeként lett egy csapásra világhírű, s vélhetően nők milliói cserélnének...   Tovább »
2013.12.01.
Kép

Szűnni nem akaró köhögés keseríti meg az életét? Nehezen múlik a torokfájása és nem segítenek a patikában kapható szopogatós...   Tovább »
2013.12.01.
Kép

Noha a meteorológusok szerint már csak néhány napot kell várni az idei első hószállingózásra, az otthonainkba egy kis segítséggel...   Tovább »
2012.06.20.
Kép

Egy régi legenda szerint az igazgyöngy a hűség ékköve, amely csökkenti a nő vágyát, s ezáltal a mások iránt érzett vágyát. ...   Tovább »

Korábbi

2012.03.06.
Kép

A múmia sztárja is – mint annyian a filmszakmában – magyar felmenőkkel dicsekedhet. Édesanyja osztrák pszichológus, édesapja pedig magyar...   Tovább »
2010.10.15.
Kép

Alig múlt húsz éves, nevét mégis az egész világ ismeri, és több rajongót tudhat maga mögött, mint a régi idők felpolcolt mellű,...   Tovább »
2011.12.08.
Kép

Ian Somerhalder karrierje érdekesen alakul, hiszen a szép vonásokkal megáldott, modellként befutott fiatalember olyan szerepben lett...   Tovább »
2011.10.18.
Kép

Október 14-én, pénteken nagy sikerrel mutatta be a Centrál Színház az Egy nyári éj mosolya című Broadway-musicalt Törőcsik Mari,...   Tovább »
2012.05.29.
Kép

A francia színész nem érte be kevéssel: sikeres hazájában és a nagyvilágban egyaránt, ő nyerte el a világ egyik legszebb nőjének kezét,...   Tovább »