Legyen baba-biztos a lakás! PDF Nyomtatás E-mail
Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
Írta: dr. Pásztor Éva   
2011. március 13. vasárnap, 00:00

Nem lehet eléggé hangsúlyozni, mennyire fontos a baba vagy a kisebb-nagyobb gyermekek biztonsága az otthonainkban. A szülők elsődleges feladata, hogy felmérjék a lehetséges veszélyforrásokat, és mielőbb elhárítsák azokat.Már a leendő baba/gyermekszoba bútorainak kiválasztásakor gondoljunk arra, hogy azok a kicsik szempontjából megfelelőek legyenek: ne legyenek éles sarkaik, idővel se pattogjon le róluk a festék, a fa-felületek gondosan csiszoltak legyenek, a textilek pedig moshatóak.

Kisgyerekes lakásokban érdemes minden nagyobb, eldönthető szekrényt, könyvszekrényt, komódot és még a tévét is falhoz rögzíteni, ezzel megelőzhetők a legsúlyosabb balesetek: a gyerekek ugyanis szeretnek mindenre felmászni, felcsimpaszkodni, és a legnagyobb szekrények súlypontja is kibillenhet... A nagyobb tükröket, képeket is erősen rögzítsük a falba, hiszen számítanunk kell arra, hogy gyermekeink nem távolról fogják megcsodálni azokat.

Biztonsági dugóval fedjünk le minden konnektort, és rejtsük el a szem elől az elektromos kábeleket. Még a leggondosabb anyukának is akadnak olyan pillanatai, amikor mosdóba kell mennie, vagy a postásnak kell ajtót nyitnia - fontos, hogy ezekben a percekben is mindig megfelelő körülmények között legyen a babája/gyermeke.

A picik szempontjából kiemelten veszélyes helyeket - mint a lépcsőház, terasz, konyha - zárjuk el kifejezetten erre a célra készített biztonsági ráccsal. Ezek a teleszkópos védőrácsok sokféle méretben kaphatók, és tetszőlegesen használhatók: nem kell őket a falba sem fúrni, csupán a megfelelő méretet beállítani, és a gyerekzárral lezárni. A lépcsőházat célszerű egészen a gyerekek óvodás koráig lezárni, vagy addig amíg a szülő szerint teljes biztonsággal közlekedni tudnak. A konyha állandó potenciális veszélyforrás a kicsik számára a forrázás, égés, mérgezés-lehetősége és az éles szerszámok miatt - jobb ezért, ha ezt a részt is zárva tartjuk. Emeletes házak terasza is veszélyes lehet, ezért jobb, ha úgy szellőztetünk ilyen lakásokban, hogy az ajtót biztonsági ráccsal zárjuk le.

A már kúszni és felülni képes babákat tegyük járókába: adjunk nekik apró, puha babajátékokat, és bár ez a játszóka biztonságos számukra - mindig tartsuk őket szem előtt.

A gyógyszeres szekrényt illetve a gyógyszereinket tartalmazó dobozt tegyük a gyerekek számára elérhetetlenül magasra, és zárjuk le gyerekzárral. Ugyanez vonatkozik a tisztítószereket tartalmazó szekrényre, a varrókészletre, poroltóra, vegyszerekre, vágószerszámokra és minden olyan fiókra és szekrényre, amelyben a kicsik számára veszélyes dolgokat tartalmaz.

A nagyobb üvegfelületek is veszélyt jelenthetnek: különösen a nagyobb, izgő-mozgó, szívesen szaladgáló gyerekekre nézve: ezekre az üvegekre áttetsző fóliát tapaszthatunk, amely nem rontja az optikai hatást, mégis véd a betörést követő balesetek ellen. Ha a gyerek beledob valamit, vagy beleesik, nem kell attól tartanunk, hogy megvágja az üveg a kicsiket.

Szülőként mindig "szolgálatban" kell lennünk: soha, egy pillanatra sem felejthetjük el, hogy a kicsik nem felnőttként gondolkodnak - olyan váratlan dolgokat produkálnak, amelyek nekünk eszünkbe sem jutna. Éppen ezért előrelátóan olyan otthont kell kialakítanunk, ahol semmi baj nem érheti a gyermekünket. Nagy segítség lehet minden gyermekes vagy gyermeket váró szülőnek Gyermekkori vészhelyzetek című könyv, amelyet dr. Krivácsy Péter írt.


Hozzászólások
Hozzáadás Keresés
Hozzászólás
Név:
Email:
 
Tárgy:
 
Gépelje be a képen látható karaktereket.
 
Babaruha kalkulátor

Babaruhát vásárolna, de nem tudja pontosan, milyen méretet válasszon? Segítünk!

Tovább »
Baba testsúly és magasság görbe

A kisbabák testsúlya és magassága napról napra változik. Nézze meg, hogyan változnak a babák méretei
a hónapok előrehaladtával!

Tovább »
Képeslapküldés

Lepje meg szeretteit egy
szép képeslappal!

Tovább »

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Népszerű

2013.01.09.
Kép

A bájos Nina Dobrev a Vámpírnaplók című sorozat főhősnőjeként lett egy csapásra világhírű, s vélhetően nők milliói cserélnének...   Tovább »
2013.12.01.
Kép

Szűnni nem akaró köhögés keseríti meg az életét? Nehezen múlik a torokfájása és nem segítenek a patikában kapható szopogatós...   Tovább »
2013.12.01.
Kép

Noha a meteorológusok szerint már csak néhány napot kell várni az idei első hószállingózásra, az otthonainkba egy kis segítséggel...   Tovább »
2012.06.20.
Kép

Egy régi legenda szerint az igazgyöngy a hűség ékköve, amely csökkenti a nő vágyát, s ezáltal a mások iránt érzett vágyát. ...   Tovább »

Korábbi

2010.10.06.
Kép

Heidi Klum újra is újra bebizonyítja a világnak, hogy a modellkarrier összeegyeztethető az anyasággal. Sőt, a Victoria Secret legszebb...   Tovább »
2011.03.20.
Kép

Az idei év eddig az Oscar-díj jegyében telt a sármos színész számára: jelölést kapott a legjobb férfi főszereplő kategóriában, és ő...   Tovább »
2010.12.02.
Kép

Jacob Blacket mindenki kedveli: a nők a kisfiús mosolya, a férfiak pedig a kőkemény munkával elért izomzata miatt. Az ifjú színész nagyon...   Tovább »
2011.04.26.
Kép

Első televíziós fellépése óta - nem véletlenül - Freddie Mercuryhez hasonlítják elementáris erősségű, kristálytiszta hangját. Tabáni...   Tovább »
2010.12.02.
Kép

A nagy sikerű Harry Potter könyvek írójáról valószínűleg azok is tudják, kicsoda, akik soha egyetlen sort sem olvastak a műveiből. J. K....   Tovább »