Babaszoba - a feng shui szerint PDF Nyomtatás E-mail
Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
Írta: dr. Pásztor Éva   
2010. október 18. hétfő, 17:10

Házunk legfontosabb helyisége a babaszoba, amit nem lehet elég szeretettel és igyekezettel megtervezni és berendezni, hiszen mindig jobbat és jobbat szeretnénk adni kicsinyünknek. Néhány apró trükkel nagyon szép, harmonikus, csodálatos baba-birodalmat építhetünk gyermekünknek.


Mivel az újszülöttek és a csecsemők napjaik nagy részét alvással töltik, kiemelten fontos, hogy békés, kellemes környezetet teremtsünk a szobájukban, amelyben szép lassan minden egyes szegletet megismernek, és magukénak tudhatnak. Mivel az első hat hétben a babák csak közelre, kb. arasznyira látnak élesen, ne zsúfoljuk tele az ágyukat, polcaikat játékokkal, mert az ijesztő lehet számukra. A kevesebb néha több - elvet követve fokozatosan díszítsük, gazdagítsuk birodalmukat, hogy legyen idejük megszokni az újonnan érkező "játék-barátaikat".

A babaszobán belül a kiságy elhelyezkedése a legfontosabb, hiszen hatással van az alvási szokásokra. Szakemberek szerint lényeges, hogy a kiságy vagy bölcső:
- ne külső falon helyezkedjen el, mivel az télen nagyon hideg lehet, nyáron pedig nem tud éjszakára kellőképpen lehűlni
- ne helyezkedjen fej-láb irányban az ajtóval szemben
- az ágy fejvége ne D / ÉNY / ÉK felé nézzen
- ne legyen elektromos hosszabbítók, gépek (hifi, magnó, tévé) közelében
- nem tanácsos ablak alá állítani, az esetleges viharkárok miatt
- ne tartsunk szobanövényeket az ágy közelében

Optimális esetben a kiságy a belső falak egyikén helyezkedik el, elektroszmogtól mentes környezetben, és a kicsi szépen kilát belőle vagy az ablakok vagy az ajtó irányában. Attól függően, hogy az ágy fejteteje milyen irányba néz, meghatározza, hogy melyik csí-ből vesz fel a legtöbbet, mivel minden irányból más energiát kap a baba.

Az alábbiakban felsoroljuk, melyik helyzet, milyen előnyökkel járhat:
(É-Észak, K-Kelet, D-Dél, Ny-Nyugat)
- K: elősegíti a növekedést, és a friss, élénk reggeli ébredést
- DK: békés alvást biztosít a babának, és fejleszti a kicsi kreativitását, elősegíti a lelki fejlődést
- D: nyugtalan alvást eredményezhet
- DNY: előnye a nyugodt  alvást, és a csi megfontolt, gyakorlatias jellem kialakulását segíti elő
- NY: a jó alvást játékos, vidám légkörrel kombinálja
- ÉNY: komoly hatású csít eredményez, ami nem ajánlott még csecsemőknek, bár bölcsesség szempontjából vannak előnyei
- É: rosszul alvó kisbabáknak kifejezetten előnyös, mert megnyugtatja a síró kicsit. Hosszú távon azonban nem ajánlatos ilyen irányban tartani a kiságyat, mert a növekedésben lévő babának túl lassú lehet.
- ÉK: nehéz és éles csít eredményez, ezért előnytelen a babának, és még a legnyugodtabb csecsemőt is síróssá teheti


A babaszobát is otthonosabbá varázsolhatjuk néhány - apróbb termetű- szobanövénnyel, azonban itt is elengedhetetlen, hogy betartsunk néhány alapszabályt.

1. Alaposan járjunk utána, hogy véletlenül se kerüljön a baba közelébe mérgező, szúrós / hulló levelű, vagy sprórákkal szaporodó (páfrány) növény.
2. Olyan távolságba helyezzük a virágokat, ahol a kicsi nem érheti el, nem eshet rá, nem ránthatja magára. (pl. ablakpárkányra, szekrény tetejére)
3. Válasszunk kicsi, virágos, kerek levelű szobanövényeket, amelyek egészséget, vidámságot és lelki gazdagságot eredményeznek a kicsinek, nem beszélve arról, hogy színesebb lesz tőle a szoba, és frissebb a levegője.

Tartózkodjunk az éles, erős fényerejű izzóktól a baba hazaérkezését következő hónapokban, mivel a kicsi szeme még nagyon érzékeny, és az a fény, amiben mi remekül látunk, számára zavaró lehet. Érdemes alternatívan használható fényforrásokat választani:
- a plafonra egy alulról zárt, játékos formájú lámpát, amely a csupasz izzó fénye bánthatja a baba szemét
- a pelenkázóasztal fölé egészen tompa fényű lámpát válasszunk, amely mellett tisztába tudjuk tenni a babát éjszaka, de nem ébresztjük fel vele
- a szoptatófotel mellé halvány fényű (álló)lámpát használjunk, amely mellett kellemes "elalvós" hangulatot teremthetünk a fürdetés után
- éjszakai lámpának egészen pici, állatfigura-alakú lámpát használjunk, hogy ha a kicsi felébred az éjszaka sötétjében, akkor is legyen mindig egy biztos, "ismerős" pontja a szobában, ami megnyugtatja

Sok gyermekorvos nem ajánlja a szőnyegpadlót a szülőknek annak ellenére, hogy a későbbiekben a játék minden kisbabának jól esik a puha, süppedős felületen, mivel az asztmára, kruppra hajlamos babáknál ez előhozhatja a betegséget. A mosógépben mosható un. játszószőnyegeket szívesebben javasolják, amelyeket a szülők igény szerint használhatnak, ráadásul a későbbiekben sem jelent gondot, ha a baba rábukik, esetleg pisi- vagy ételfoltos lesz. 
Valójában mindegy, hogy parkettánk, vastag szőnyegeink vagy padlószőnyegünk van; az a lényeg, hogy hetente porszívózzunk, mossunk fel, és mindig tartsuk tisztán a kisbaba környezetét.

A babaszoba falainak színezésénél tartózkodjunk az éles, harsány színektől, mert ez nyugtalanná teheti az arra hajlamos kisbabákat, ráadásul kötöttebbé teszi a bútor-, függöny- és szőnyegválasztást. A kicsik alvására jó hatással vannak a halvány, pasztell színű falak:
madártej-sárga, világoskék, pisztácia-zöld, kávé, lazac, halvány narancs.
A gyerekszoba, a lakás többi részéhez hasonlóan akkor van - szín szempontjából - jól berendezve, ha az 5 elem színei harmonizálnak egymással. Így aztán ne ragaszkodjunk ahhoz, hogy egy kisfiú szobájában minden csak kék, egy kislányéban pedig minden csak rózsaszín lehet. Keressünk egy uralkodó színt, amely megadja a szoba hangulatát, de az apró részletek legyenek színesek. Ettől lesz igazán vidám, szivárványszínű a babaszobánk.

Hozzászólások
Hozzáadás Keresés
Hozzászólás
Név:
Email:
 
Tárgy:
 
Gépelje be a képen látható karaktereket.
 
Képeslapküldés

Lepje meg szeretteit egy
szép képeslappal!

Tovább »

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Népszerű

2013.01.09.
Kép

A bájos Nina Dobrev a Vámpírnaplók című sorozat főhősnőjeként lett egy csapásra világhírű, s vélhetően nők milliói cserélnének...   Tovább »
2013.12.01.
Kép

Szűnni nem akaró köhögés keseríti meg az életét? Nehezen múlik a torokfájása és nem segítenek a patikában kapható szopogatós...   Tovább »
2013.12.01.
Kép

Noha a meteorológusok szerint már csak néhány napot kell várni az idei első hószállingózásra, az otthonainkba egy kis segítséggel...   Tovább »
2012.06.20.
Kép

Egy régi legenda szerint az igazgyöngy a hűség ékköve, amely csökkenti a nő vágyát, s ezáltal a mások iránt érzett vágyát. ...   Tovább »

Korábbi

2010.10.06.
Kép

Heidi Klum újra is újra bebizonyítja a világnak, hogy a modellkarrier összeegyeztethető az anyasággal. Sőt, a Victoria Secret legszebb...   Tovább »
2010.12.02.
Kép

A húsz éves színésznő tehetsége mellett egy dologban már gyermekkorában is jeleskedett: hitt abban, hogy imái meghallgatásra kerülnek......   Tovább »
2013.01.09.
Kép

A bájos Nina Dobrev a Vámpírnaplók című sorozat főhősnőjeként lett egy csapásra világhírű, s vélhetően nők milliói cserélnének...   Tovább »
2011.04.26.
Kép

Első televíziós fellépése óta - nem véletlenül - Freddie Mercuryhez hasonlítják elementáris erősségű, kristálytiszta hangját. Tabáni...   Tovább »
2011.06.21.
Kép

A sármos színész egy ügyvéd szerepével lett híres tizenöt éve, legújabb filmjében, Az igazság árában pedig ismét védőügyvédet...   Tovább »