Bagel, a New York-i csoda PDF Nyomtatás E-mail
Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
Írta: Ordódy Eszter   
2012. november 17. szombat, 00:00

Emlékeznek még a fiatal és igen morcos Fleischman dokira, mennyire kikészült Alaszkában, amikor kiderült, hogy a továbbiakban lakhelyéül szolgáló Cicelyben egyáltalán nem árulnak bagelt?


Gyerek voltam még, amikor ezt a sorozatot vetítették, de Joel Fleischman és új barátai oly viccesek voltak, hogy örökre a szívembe lopták magukat. No és a bagel, amit sok-sok évvel később, már felnőtt háziasszonyként próbáltam csak ki, de azonnal eszembe jutott a Miért éppen Alaszka című film, és a doki kifakadása - s bizony, meg tudtam érteni. Mert aki egyszer belekóstol egy mennyei bagelbe, bizony rabja lesz örökre.


Lengyel, orosz vagy zsidó recept?

Mivel a kerek, tenyér méretű, gyűrű alakú, vízben főzött, majd tepsiben sütött, igen finom és rendkívül mutatós bagel a kenyérféleségek egyik műremekének tekinthető, több nemzet is sajátjának vallja:

A lengyelek úgy tartják, hogy az első (kengyel alakú) bagelt a lengyel király, Jan Sobieski tiszteletére sütötték 1683-ban, aki hatékonyan lépett fel a török terjeszkedés ellen. Ugyanakkor Lengyelországban már sokkal korábban létezett egy bublik elnevezésű péksütemény, amelyet böjtölés idején fogyasztottak, és meglehetősen hasonlított a későbbi bagelekre. A XVI. században a bajgiel a lengyel nemzeti étrend szerves részét képezte, szívesen adták kismamáknak (egészséges tápanyag-összetétele végett), és gyerekeknek, botra, vagy spárgára fűzve (a könnyű fogása miatt).

Más források szerint a bagel zsidó családoktól származik, akik - mivel nem főzhettek szombaton -, kitaláltak egy gyorsan elkészíthető, tápláló, egészséges kenyérfélét, és így sütötték meg az első bagelt, amit régen Bügel-nek vagy Beugal-nak írtak / hívtak, és nem szabályos kör alakú volt, hanem enyhén kengyel alakú. Amerikába, a bevándorló zsidó családok által került, ahol hamar virágzó üzletté vált a bagel-sütés, és 1915-től kezdődően, néhány évtized alatt közel 400 bagel sütöde nyitott meg a városban. Az amerikai bagel-sütés további érdekessége, hogy 1960 óta automatizált bagelsütés folyik a legtöbb pékségben, bár sokan kizárólag a kézi formázásra esküsznek.


Az orosz bagelt bublikinek hívják, és külsőleg nagyon hasonlít mind az amerikai, mind a lengyel bagelre. Ők zsinórra fűzve, pálcákra szúrva vagy kosarakban feltornyozva árulják, és úgy tartják, nem csak finom, és laktató étel, de formája miatt szerencsét is hoz arra, aki elfogyasztja.

Hogyan készül?

A tradicionális bagel búza lisztből, vízből, sóból, élesztőből /kovászból készül. Az élesztős verzióba gyakran tesznek árpamalátát, cukrot, mézet és tojást, valamint tejet is. A dagasztás és kelesztés után kinyújtják a tésztát, feldarabolják, és lyukas közepű bageleket formáznak belőle, amelyeket gyöngyözve forró vízbe mártanak, és csak eztán sütnek ki. Szezámmaggal, mákkal, lenmaggal meg szokták szórni a tetejét, de a "sima" bagelek is nagyon népszerűek.

Amerikában két igen népszerű verzióját sütik: a malátával készült, mézes vízben megforgatott, mákos vagy szezámmagos montreáli és a kicsit nagyobb és több sót tartalmazó New York-i bagelt. Az emberek magában is szívesen fogyasztják, ám megtöltve még finomabb, és kellőképpen ínycsiklandóan néz ki.

Alaprecept

Bagel

Hozzávalók:
340 ml víz
1,5 teáskanál só
1 teáskanál cukor
50 dkg liszt
fél kocka élesztő

A szóráshoz:
mák
szezámmag

sós víz a forgatáshoz

Elkészítés:

1.) A tészta hozzávalóiból kelt tésztát készítünk.
2.) Lisztezett deszkán kinyújtjuk, és 10 darabba vágjuk. Kétféleképpen formázhatunk bageleket:
- kis rudakat sodrunk, és összeillesztjük a végüket,
- vagy fánkszaggatóval kiszúrjuk, majd a legkisebb pogácsaszaggatóval kiszúrjuk a korongok közepét.
A tésztát fél órát kelni hagyjuk.
3.) Kibélelünk egy tepsit sütőpapírral, előmelegítjük a sütőt 200 fokra, és egy lábasba felteszünk forrni sós - enyhén cukros vizet. Ha a víz gyöngyözve forr, beletesszük a bageleket, mindkét oldalukat 30 másodpercre, majd finoman a tepsibe pakoljuk őket. Kb. 20 perc alatt megsütjük őket.
Ha azt akarjuk, hogy fényesek legyenek, kenjük meg a tetejüket felvert tojásfehérjével, és szórjuk meg szezámmaggal vagy mákkal őket.Hozzászólások
Hozzáadás Keresés
Hozzászólás
Név:
Email:
 
Tárgy:
 
Gépelje be a képen látható karaktereket.
 
Képeslapküldés

Lepje meg szeretteit egy
szép képeslappal!

Tovább »

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Népszerű

2013.01.09.
Kép

A bájos Nina Dobrev a Vámpírnaplók című sorozat főhősnőjeként lett egy csapásra világhírű, s vélhetően nők milliói cserélnének...   Tovább »
2013.12.01.
Kép

Szűnni nem akaró köhögés keseríti meg az életét? Nehezen múlik a torokfájása és nem segítenek a patikában kapható szopogatós...   Tovább »
2013.12.01.
Kép

Noha a meteorológusok szerint már csak néhány napot kell várni az idei első hószállingózásra, az otthonainkba egy kis segítséggel...   Tovább »
2012.06.20.
Kép

Egy régi legenda szerint az igazgyöngy a hűség ékköve, amely csökkenti a nő vágyát, s ezáltal a mások iránt érzett vágyát. ...   Tovább »

Korábbi

2012.04.16.
Kép

A zord éghajlatú skót felföld számos karakteres férfit adott a világnak: gondoljunk csak Sean Connery-re, Rod Stewartra, Ewan McGregorra vagy...   Tovább »
2013.01.09.
Kép

A bájos Nina Dobrev a Vámpírnaplók című sorozat főhősnőjeként lett egy csapásra világhírű, s vélhetően nők milliói cserélnének...   Tovább »
2011.05.06.
Kép

George Clooney vélhetően ma is a legkeresettebb agglegények egyike annak ellenére, hogy híresen nősülés-ellenes, követhetetlen sűrűséggel...   Tovább »
2010.10.15.
Kép

Alig múlt húsz éves, nevét mégis az egész világ ismeri, és több rajongót tudhat maga mögött, mint a régi idők felpolcolt mellű,...   Tovább »
2011.03.02.
Kép

Rékasi Károly színművésszel kihívást jelentő szerepekről, átlényegülésről, neves tanítókról, útravalóról, próbákról, és az...   Tovább »