Baldachinos ágy, a romantikus PDF Nyomtatás E-mail
Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
Írta: dr. Pásztor Éva   
2011. május 06. péntek, 05:29

Régebben csak a királyoknak és a legnagyobb uralkodóknak adatott meg, ma azonban bárki alhat baldachinos ágyban, ha kedve támad egy kis romantikára.Néhány száz évvel ezelőtt a baldachinos ágy a gazdag emberek kiváltsága volt, hiszen a súlyos, gazdagon díszített kelméket csak az uralkodó osztály tagjai tudták megfizetni. Ezekkel az anyagokkal elsősorban a hideg ellen védekeztek, így leggyakrabban szószékeket, királyi trónusokat és ágyakat díszítettek velük. Leggyakrabban az ágy köré épített fakeretre szerelték fel a lecsüngő "függöny-szárnyakat", amelyeket aztán díszes zsinórokkal a keret oszlopaihoz kötöttek. Természetesen ezek az ősi baldachinok nem csak a hideg, de a fény és az avatatlan szemek elől is védték a tulajdonosaikat, ugyanakkor díszei is voltak a drága alvó alkalmatosságoknak.Napjainkra egészen más szerepben "tetszelegnek" a baldachinok: mostanra ugyanis a luxust, az édeni körülményeket, az egzotikus tengerpartokat és a felhőtlen kikapcsolódást testesítik meg. Ennek legfőbb oka valószínűleg abban rejlik, hogy ilyen franciaágyakkal leginkább a fehér homokos, vakítóan kék vizű, paradicsomi tengerpartok luxus szállodáiban találkozhatunk, ahol különösen jól esik az egész napos strandolás után egy ilyen álomszép, hófehér csodában lepihenni.Ugyanakkor a könnyű, éteri hangulatú baldachinok roppant divatos lakberendezési kellékek is, amelyekkel a legegyszerűbb hálószobát is fel lehet dobni, ám tagadhatatlan, hogy az efféle ágyak inkább a nagy belmagasságú, un. loft lakásokban mutatnak a legjobban. Az anyag kiválasztásánál ügyeljünk arra, hogy lágy esésű szövetet válasszunk, amely könnyen tisztítható, és nem gyűrődik, valamint légies, sejtelmes hatást kelt a fa oszlopokra erősítve. A függönyök elkötői mindig harmonizáljanak az anyaggal!Noha a lakberendezők előszeretettel ajánlják a könnyebb szerkezetű baldachinos kereveteket kültéri használatra is, a magyar klímára való tekintettel ez hazánkban nem vagy csak részben fedett teraszokon valósítható meg. Az ilyen jellegű kültéri fekvő alkalmatosságokat valószínűleg inkább csapadékban szegényebb, napsütéses órákban gazdag, mediterrán országok házaiba tervezték.A függöny anyagot azonban nem csak az ágy köré épített fa keretre, hanem a plafonra is fel lehet szerelni, vagy az ágy fejéhez a falra, illetve külön e célra kaphatók kifejezetten un. baldachin tartók, ezek hasonlatosak egy félkörköz, amelyen szépen elrendezhető a drapéria. Az anyag kiválasztásánál fontoljuk meg, milyen hatást kívánunk elérni: a súlyos, vastagabb szövetek régiesebb hatást keltenek, míg a könnyed világos anyagok a modern hatásra hajaznak.A rusztikus designt kedvelők eljátszhatnak a fa keret megmunkálásával is, a díszes külső, és a festett, mintákkal ellátott kazetták még romantikusabbá teszik az összeállítást. A kevesebb olykor néha több alapon azonban ez esetben kevesebb anyagot, letisztult mintájú függönyt válasszunk, hogy ne vonja el a figyelmet a lényegről.


Modern lakásokba, illetve kisebb légterű hálószobákba megoldást jelenthet fent látható jelképes, plafonra erősített baldachin, amely ugyan nem adja vissza ugyanazt a hatást, mintha klasszikus baldachinos ágyban pihennénk, de feldobja a megszokott légkört.

Tavaszi hangulatban: fessük zöldre a falakat! >>>

Modern hálószoba titkaink >>>

Hercegnők szobája, a rózsaszín álom >>>

Hozzászólások
Hozzáadás Keresés
Hozzászólás
Név:
Email:
 
Tárgy:
 
Gépelje be a képen látható karaktereket.
 
Képeslapküldés

Lepje meg szeretteit egy
szép képeslappal!

Tovább »

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Népszerű

2013.01.09.
Kép

A bájos Nina Dobrev a Vámpírnaplók című sorozat főhősnőjeként lett egy csapásra világhírű, s vélhetően nők milliói cserélnének...   Tovább »
2013.12.01.
Kép

Szűnni nem akaró köhögés keseríti meg az életét? Nehezen múlik a torokfájása és nem segítenek a patikában kapható szopogatós...   Tovább »
2013.12.01.
Kép

Noha a meteorológusok szerint már csak néhány napot kell várni az idei első hószállingózásra, az otthonainkba egy kis segítséggel...   Tovább »
2012.06.20.
Kép

Egy régi legenda szerint az igazgyöngy a hűség ékköve, amely csökkenti a nő vágyát, s ezáltal a mások iránt érzett vágyát. ...   Tovább »

Korábbi

2012.02.24.
Kép

Ki ne emlékezne a copfos kislányra az E. T.-ből? Az anyai részről félig magyar Drew hétévesen lett sztár, de színészi pályafutását...   Tovább »
2010.10.15.
Kép

Alig múlt húsz éves, nevét mégis az egész világ ismeri, és több rajongót tudhat maga mögött, mint a régi idők felpolcolt mellű,...   Tovább »
2011.03.14.
Kép

Az írek nemzeti kincse Eithne Patricia Ní Bhraonáin néven született az ország észak-nyugati részén, Donegal megyében. Az Orinoco Flow...   Tovább »
2011.04.26.
Kép

Első televíziós fellépése óta - nem véletlenül - Freddie Mercuryhez hasonlítják elementáris erősségű, kristálytiszta hangját. Tabáni...   Tovább »
2011.02.17.
Kép

Február 18-án ünnepli születésnapját John Travolta, Hollywood nagy visszatérője, akinek nemrégiben született meg harmadik gyermeke,...   Tovább »