Befőzés: különleges cseresznye receptekkel Nyomtatás
Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
Írta: Ordódy Eszter   
2012. június 25. hétfő, 10:00

Elindult a cseresznye- és meggyszezon, ideje nekiállni a befőzésnek! Az alábbiakban olyan különleges cseresznye- és meggybefőttek receptjeit tesszük közzé, amelyeket kezdő háziasszonyok is könnyen elkészíthetnek.


Az emberi szervezet számára fontos, hogy télen is megfelelő vitamin- és ásványi anyag forráshoz jusson, lehetőleg természetes alapanyagokból. A hidegebb hónapokra pedig már most gondolnunk kell, hiszen ilyenkor érnek a gyümölcsök, most jött el az ideje a betakarításnak. Az első lépés mindenképp a megfelelő alapanyagok beszerzése legyen: vásároljunk befőttes üvegeket, hozzájuk való tetőkkel. Érdemesebb kisebb üvegeket választani, mivel ezeket később könnyebb felhasználni, és ha esetleg valamelyik nem sikerül, nem sok alapanyag vész kárba. Vegyünk cukrot, befőtt tartósító szereket, étkezési szalicilt, citromsavat, és patikai tisztaságú alkoholt vagy pálinkát, illetve rumot.


Előkészületek

1. Az üvegeket és a tetőket tegyük mosogatógépbe, és 70 fokon mossuk őket ragyogó tisztára.

2. A tiszta üvegeket helyezzük egy nagyobb asztalra, gondosan összeválogatva, melyik üveghez melyik tető tartozik.

3. A fedőkbe öntsünk egy evőkanálnyi alkoholt vagy pálinkát, és egyikből töltsük át a másikba, így minden tetőt fertőtlenítünk. Ügyeljünk a tisztaságra, hiszen egy kósza morzsa is elronthatja a legfinomabb házi befőttet is.

4. A kiválasztott gyümölcsből egyszerre kisebb, 2-3, maximum 5 kilós adagokat "takarítsunk be" - azaz annyit, amennyit kényelmesen, még aznap be tudunk főzni. A gyümölcsök legyenek félérettek, véletlenül sem túl érettek vagy löttyedtek. A meggyet és a cseresznyét szárazzuk le, és válogassuk ki a sérült szemeket, majd bő vízben többször alaposan mossuk ki, és csepegtessük le.

5. Célszerű beszerezni egy kézi meggymagozót, hiszen ezzel kevés koszt csinálunk, és nagyon gyorsan ki tudjuk magozni az összes gyümölcsünket.

6. A gyümölcsökhöz jobb műanyag kanállal nyúlni, mint fakanállal, mivel a műanyagot alaposabban meg lehet tisztítani. Fém kanállal ne nyúljunk a befőttekhez, mert károsítja a vitaminokat.

7. A kész befőttekre mindig ragasszunk címkét, amelyre felírjuk, mi van az üvegben, és melyik évben tettük el. A befőtteket színes anyagokkal díszíthetjük: mindössze egy-egy kört, és egy kis kötöznivaló csíkot kell kivágnunk, akár maradék anyagokból. Nagyon mutatós, vidám külsőt kölcsönöznek majd üvegeinknek, amelyeket eztán akár ajándékba is adhatunk barátainknak, családtagjainknak.


Receptek

Nyers magozott meggy

A meggyet megmossuk, kimagozzuk, és ízlés szerint cukorral rétegezve befőttes üvegekbe rakosgatjuk. Végül egy késhegynyi szalicilt teszünk a meggyek tetejére, szorosan lezárjuk az üvegeket, és a kamrába tesszük, hűvös helyre. Folyadékot nem kell ráönteni!

Rumos meggy

A meggyet megmossuk, szárazzuk, magozzuk, majd meggyel és cukorral rétegezve megtöltjük az üvegeket. Általában annyi evőkanál meggy szükséges egy üveghez, ahány decis az üveg, tehát az 1 literes üveghez 10 evőkanál cukor szükséges. Ha tele van az üveg, 0,5 - 1 dl rumot öntünk rá, szorosan lezárjuk a fedővel, és a spájzba tesszük a befőtteket.

Meggy vörösborban

Kétliteres üvegekbe jól megmosott, leszárazott, megtisztított meggyet töltünk, 50 dkg cukrot, egy kevés vizet, felforraljuk, majd 5 dl vörösbort öntünk hozzá, és összeforraljuk. A forró levet a gyümölcsökre öntjük, lezárjuk, és száraz dunsztban (pokrócokba becsavarva) hagyjuk teljesen kihűlni, majd a végső helyére, a kamrába tesszük az üvegeket.

Szódavizes kompót

A befőttes üvegeket megtöltjük a megtisztított cseresznyével és meggyel, rászórunk (üvegenként) 10 dkg cukrot és egy késhegynyi szalicilt, és szódavízzel színültig töltjük. Lezárjuk fedővel, és a végleges helyére rakjuk.

Részeges meggybefőtt

Az üvegekbe egy réteg megtisztított, leszárazott, magozott meggyet és egy kanál cukrot teszünk addig, amíg minden üveg megtelik, majd végül minden üvegbe 1 dl tiszta alkoholt öntünk. A fedelet az üvegekre zárjuk, és a befőtteket a végleges helyükre tesszük. Amikor télen felbontjuk a befőtteket, a levet leöntjük, kitűnő likőr lesz belőle. A gyümölcs erősen alkoholos lesz, ezért csak néhány szemet ajánlott enni belőle. A meggyek felbontás után sem romlanak meg, így akár tehetjük 5 literes üvegbe is. 


Sokak szerint érdemes a szárat a gyümölcsön hagyni, mert így teljesen ép marad minden szem...

Dunsztos cseresznye- vagy meggybefőtt

A megmosott, kimagozott cseresznyét vagy meggyet üvegekbe töltjük. Üvegenként 4 evőkanál cukrot tegyünk a gyümölcsökre, majd 3/4 részig töltsük fel hideg vízzel, a tetejükre tegyünk késhegynyi szalicilt (utóbbi elhagyható), fedjük le őket, és irány a dunszt. Egy fazekat béleljünk ki újságpapírral, hogy az üvegek a hőtől ne repedjenek meg, majd tegyük bele a befőttes üvegeket, töltsük fel annyi vízzel, amely az üvegeket 3/4 részig ellepi, majd takarék lángon forraljuk fel a vizet, és gyöngyöző forrás mellett dunsztoljuk az üvegeket 5-10 percig. A vízben hagyjuk kihűlni az üvegeket, aztán tegyük hűvösre őket.

Konyakos meggy

3 kg meggyet megmosunk, leszárazunk. Egy 5 literes üvegbe 80 dkg cukorral rétegezve lerakjuk, és a tetejére 2 dl konyakot öntünk. Kistányérral lefedve 6-8 napra napos helyre tesszük, majd lezárjuk, és hűvös helyre tesszük.


Házi készítésű fagylaltok >>>

Habkönnyű gyümölcslevesek >>>

Vitamindús turmixok >>>

Csintalan palacsinta >>>

Rózsalekvár, a különleges >>>

Hozzászólások
Hozzáadás Keresés
Hozzászólás
Név:
Email:
 
Tárgy:
 
Gépelje be a képen látható karaktereket.