Bross, az örökéletű PDF Nyomtatás E-mail
Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
Írta: Leidecker Ági   
2011. május 05. csütörtök, 10:00

Az első brossokat vélhetően még a görögök és a rómaiak viselték: köpenyeiket, ruháikat és kendőiket fogták össze a többnyire bronzból készült, drágakövekkel díszített kitűzőkkel.Ekkor még inkább egyfajta kapocsként szolgáltak ezek a brossok, amelyek megkönnyítették viselőjük számára az öltözködést, hiszen nem ismerték még a cipzárt, a tépőzárat, patentot és a mai kor talán sosem méltatott modern vívmányait.

Évszázadokkal később ( a XVIII - XIX. században) jelentek meg a királyi udvarokban oly divatos virágokat, madarakat, csillagokat és apró bogarakat ábrázoló ékkövekkel díszített brossok, amelyek már túlnyomó részt díszítő funkciót láttak el: a férfiak nyakkendőik díszítésére, a nők pedig blúzaik, ruháik, felöltőik mellrészére tűzték őket.

A XX. században virágkorukat élték a brossok: ekkoriban már tömegesen is gyártották őket: valódi, míves, ékköves darabokat, és olcsó bizsukat egyaránt. Az akkori fiatalok (akik később anyáink és nagymamáink lettek), előszeretettel viselték őket mindenféle társasági eseményen, ám valahol, a 70-es és 80-as évek derekán, az apró, ízléses csecsebecsék a fiókok mélyére kerültek.

Érthetetlen, miért tüntették el a nők a brossaikat, hiszen az igazán szép darabok ma is öltöztetnek, ráadásul napjaink divatja igen nagyvonalú: nagymamáink csodaszép brossai helyet kaphatnának minden klasszikus vonalvezetésű ruhánkon, nyakláncokon, kalapokon, sálakon és kendőkön, sőt, a "lazább", vidámabb, modernebb brossok akár farmeron, vagy bármilyen új, trendi darabon jól mutathatnak.

Gyűjteményünkben összeválogattunk egy csokorra való "elfeledett", de annál szebb brosst.

{cikkgaleria 64}


Hope, a baljós gyémánt >>>

Bronzos csillogás >>>

Világhíres Faberge tojások >>>

Hozzászólások
Hozzáadás Keresés
Hozzászólás
Név:
Email:
 
Tárgy:
 
Gépelje be a képen látható karaktereket.
 
Képeslapküldés

Lepje meg szeretteit egy
szép képeslappal!

Tovább »

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Népszerű

2013.01.09.
Kép

A bájos Nina Dobrev a Vámpírnaplók című sorozat főhősnőjeként lett egy csapásra világhírű, s vélhetően nők milliói cserélnének...   Tovább »
2013.12.01.
Kép

Szűnni nem akaró köhögés keseríti meg az életét? Nehezen múlik a torokfájása és nem segítenek a patikában kapható szopogatós...   Tovább »
2013.12.01.
Kép

Noha a meteorológusok szerint már csak néhány napot kell várni az idei első hószállingózásra, az otthonainkba egy kis segítséggel...   Tovább »
2012.06.20.
Kép

Egy régi legenda szerint az igazgyöngy a hűség ékköve, amely csökkenti a nő vágyát, s ezáltal a mások iránt érzett vágyát. ...   Tovább »

Korábbi

2011.03.21.
Kép

Hiszik vagy sem, Gregor Bernadett félénk gyermek volt, akinek esze ágában nem volt szavalni az iskolai ünnepségeken, és sosem kereste a...   Tovább »
2011.07.07.
Kép

Graceland, vagyis Elvis Presley otthona az USA egyik legkedveltebb látnivalója. A memphisi birtok, ahol egykor a rock király élt népes...   Tovább »
2011.05.06.
Kép

George Clooney vélhetően ma is a legkeresettebb agglegények egyike annak ellenére, hogy híresen nősülés-ellenes, követhetetlen sűrűséggel...   Tovább »
2010.12.02.
Kép

Jacob Blacket mindenki kedveli: a nők a kisfiús mosolya, a férfiak pedig a kőkemény munkával elért izomzata miatt. Az ifjú színész nagyon...   Tovább »
2013.03.16.
Kép

Életemben először a hangját hallottam. Tizenéves lehettem, és egy kalózos filmet néztem otthon, a tévében. A főszereplőnek olyan...   Tovább »