Csalán, a súlycsökkentő PDF Nyomtatás E-mail
Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
Írta: A.A.   
2011. március 26. szombat, 00:00

Teaként elkészítve illatos, UV-zöld színű italt nyerünk belőle, amely felüdít, felfrissít, megszépíti a bőrünket és a hajunkat, valamint segít eltávolítani a szervezetünkből a felesleges vizet és ezáltal csökkenteni a súlyunkat.A csalán az egyik legismertebb és legkedveltebb gyógynövényünk. A növény szárát csalánszőr borítja, amely  hangyasavat, acetilkolint, szerotonint és hisztamint tartalmaz, ezért fájdalmas és égető a csípése. Éppen ezért, ha le szeretnénk szakítani, használjunk kesztyűt és ollót, a levágott hajtásokat pedig helyezzük vesző kosárba.

A csípések egyébként - leszámítva a kellemetlen, viszkető érzést - , az egészségre egyáltalán nem ártalmasak, sőt felmelegítik a bőrt. Éppen ezért régebben a reumában, köszvényben és ízületi betegségekben szenvedő betegeket friss csalán-hajtásokkal csapkodták.

A csalán erős vízhajtó, vértisztító és gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik, ezért előszeretettel használják fogyókúrák, tisztítókúrák, méregtelenítés és betegség esetén egyaránt. Teaként megfőzve igazán esztétikus kinézetű, illatos, friss, élénk zöld színű finom ital. Érdemes friss növényből készíteni a teát, amikor csak lehetőségünk van rá.

A csalánt "zöldségként" is felhasználhatjuk; készíthetünk belőle levest, főzeléket, salátát, sőt turmixot is.


Érdekességek a csalánról:

- Régen a háborúkban, hideg estéken a katonák a bőrüket csapkodták a csalánlevelekkel, hogy felmelegedjenek
- A középkorban csalánból készítettek fonalat és szövetet

Hozzászólások
Hozzáadás Keresés
Hozzászólás
Név:
Email:
 
Tárgy:
 
Gépelje be a képen látható karaktereket.
 
Képeslapküldés

Lepje meg szeretteit egy
szép képeslappal!

Tovább »

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Népszerű

2013.01.09.
Kép

A bájos Nina Dobrev a Vámpírnaplók című sorozat főhősnőjeként lett egy csapásra világhírű, s vélhetően nők milliói cserélnének...   Tovább »
2013.12.01.
Kép

Szűnni nem akaró köhögés keseríti meg az életét? Nehezen múlik a torokfájása és nem segítenek a patikában kapható szopogatós...   Tovább »
2013.12.01.
Kép

Noha a meteorológusok szerint már csak néhány napot kell várni az idei első hószállingózásra, az otthonainkba egy kis segítséggel...   Tovább »
2012.06.20.
Kép

Egy régi legenda szerint az igazgyöngy a hűség ékköve, amely csökkenti a nő vágyát, s ezáltal a mások iránt érzett vágyát. ...   Tovább »

Korábbi

2011.03.29.
Kép

Robert a nem túl távoli 1986-ban jött világra Londonban, májusban tölti be a 25-öt. Már 15 évesen csatlakozott egy amatőr...   Tovább »
2010.10.15.
Kép

Alig múlt húsz éves, nevét mégis az egész világ ismeri, és több rajongót tudhat maga mögött, mint a régi idők felpolcolt mellű,...   Tovább »
2010.12.02.
Kép

Jacob Blacket mindenki kedveli: a nők a kisfiús mosolya, a férfiak pedig a kőkemény munkával elért izomzata miatt. Az ifjú színész nagyon...   Tovább »
2011.07.07.
Kép

Graceland, vagyis Elvis Presley otthona az USA egyik legkedveltebb látnivalója. A memphisi birtok, ahol egykor a rock király élt népes...   Tovább »
2011.03.01.
Kép

A brit színész jó ideig élte az ismert, de sztárnak nem nevezhető színészek nyugalmas életét. A legújabb Bondként azonban személye...   Tovább »