Csalán, a súlycsökkentő PDF Nyomtatás E-mail
Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
Írta: A.A.   
2011. március 26. szombat, 00:00

Teaként elkészítve illatos, UV-zöld színű italt nyerünk belőle, amely felüdít, felfrissít, megszépíti a bőrünket és a hajunkat, valamint segít eltávolítani a szervezetünkből a felesleges vizet és ezáltal csökkenteni a súlyunkat.A csalán az egyik legismertebb és legkedveltebb gyógynövényünk. A növény szárát csalánszőr borítja, amely  hangyasavat, acetilkolint, szerotonint és hisztamint tartalmaz, ezért fájdalmas és égető a csípése. Éppen ezért, ha le szeretnénk szakítani, használjunk kesztyűt és ollót, a levágott hajtásokat pedig helyezzük vesző kosárba.

A csípések egyébként - leszámítva a kellemetlen, viszkető érzést - , az egészségre egyáltalán nem ártalmasak, sőt felmelegítik a bőrt. Éppen ezért régebben a reumában, köszvényben és ízületi betegségekben szenvedő betegeket friss csalán-hajtásokkal csapkodták.

A csalán erős vízhajtó, vértisztító és gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik, ezért előszeretettel használják fogyókúrák, tisztítókúrák, méregtelenítés és betegség esetén egyaránt. Teaként megfőzve igazán esztétikus kinézetű, illatos, friss, élénk zöld színű finom ital. Érdemes friss növényből készíteni a teát, amikor csak lehetőségünk van rá.

A csalánt "zöldségként" is felhasználhatjuk; készíthetünk belőle levest, főzeléket, salátát, sőt turmixot is.


Érdekességek a csalánról:

- Régen a háborúkban, hideg estéken a katonák a bőrüket csapkodták a csalánlevelekkel, hogy felmelegedjenek
- A középkorban csalánból készítettek fonalat és szövetet

Hozzászólások
Hozzáadás Keresés
Hozzászólás
Név:
Email:
 
Tárgy:
 
Gépelje be a képen látható karaktereket.
 
Képeslapküldés

Lepje meg szeretteit egy
szép képeslappal!

Tovább »

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Népszerű

2013.01.09.
Kép

A bájos Nina Dobrev a Vámpírnaplók című sorozat főhősnőjeként lett egy csapásra világhírű, s vélhetően nők milliói cserélnének...   Tovább »
2013.12.01.
Kép

Szűnni nem akaró köhögés keseríti meg az életét? Nehezen múlik a torokfájása és nem segítenek a patikában kapható szopogatós...   Tovább »
2013.12.01.
Kép

Noha a meteorológusok szerint már csak néhány napot kell várni az idei első hószállingózásra, az otthonainkba egy kis segítséggel...   Tovább »
2012.06.20.
Kép

Egy régi legenda szerint az igazgyöngy a hűség ékköve, amely csökkenti a nő vágyát, s ezáltal a mások iránt érzett vágyát. ...   Tovább »

Korábbi

2010.12.02.
Kép

A nagy sikerű Harry Potter könyvek írójáról valószínűleg azok is tudják, kicsoda, akik soha egyetlen sort sem olvastak a műveiből. J. K....   Tovább »
2011.04.25.
Kép

Jet Li, Amerika első számú kínai sztárja nem csupán sporteredményeivel és dollármilliókat hozó filmjeivel, hanem adományozó vénájával...   Tovább »
2011.12.08.
Kép

Ian Somerhalder karrierje érdekesen alakul, hiszen a szép vonásokkal megáldott, modellként befutott fiatalember olyan szerepben lett...   Tovább »
2012.06.27.
Kép

Nyáron ünnepli a 77. születésnapját Donald Sutherland, akit a nagyközönség annak idején A Piszkos tizenkettő, majd a Kelly hősei című ...   Tovább »
2011.10.18.
Kép

Október 14-én, pénteken nagy sikerrel mutatta be a Centrál Színház az Egy nyári éj mosolya című Broadway-musicalt Törőcsik Mari,...   Tovább »