Csalán, a súlycsökkentő Nyomtatás
Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
Írta: A.A.   
2011. március 26. szombat, 00:00

Teaként elkészítve illatos, UV-zöld színű italt nyerünk belőle, amely felüdít, felfrissít, megszépíti a bőrünket és a hajunkat, valamint segít eltávolítani a szervezetünkből a felesleges vizet és ezáltal csökkenteni a súlyunkat.A csalán az egyik legismertebb és legkedveltebb gyógynövényünk. A növény szárát csalánszőr borítja, amely  hangyasavat, acetilkolint, szerotonint és hisztamint tartalmaz, ezért fájdalmas és égető a csípése. Éppen ezért, ha le szeretnénk szakítani, használjunk kesztyűt és ollót, a levágott hajtásokat pedig helyezzük vesző kosárba.

A csípések egyébként - leszámítva a kellemetlen, viszkető érzést - , az egészségre egyáltalán nem ártalmasak, sőt felmelegítik a bőrt. Éppen ezért régebben a reumában, köszvényben és ízületi betegségekben szenvedő betegeket friss csalán-hajtásokkal csapkodták.

A csalán erős vízhajtó, vértisztító és gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik, ezért előszeretettel használják fogyókúrák, tisztítókúrák, méregtelenítés és betegség esetén egyaránt. Teaként megfőzve igazán esztétikus kinézetű, illatos, friss, élénk zöld színű finom ital. Érdemes friss növényből készíteni a teát, amikor csak lehetőségünk van rá.

A csalánt "zöldségként" is felhasználhatjuk; készíthetünk belőle levest, főzeléket, salátát, sőt turmixot is.


Érdekességek a csalánról:

- Régen a háborúkban, hideg estéken a katonák a bőrüket csapkodták a csalánlevelekkel, hogy felmelegedjenek
- A középkorban csalánból készítettek fonalat és szövetet

Hozzászólások
Hozzáadás Keresés
Hozzászólás
Név:
Email:
 
Tárgy:
 
Gépelje be a képen látható karaktereket.