Csendben pusztul Pompeji városa PDF Nyomtatás E-mail
Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
Írta: Sárközy Júlia, MTI   
2012. február 27. hétfő, 10:40

Megállíthatatlan a pompeji régészeti ásatások pusztulása a Corriere della Sera napilap vasárnapi riportja szerint. Az újság fényképekkel bizonyította a magára hagyott ókori város lesújtó állapotát.


A Faunus-ház padlómozaikja két hete vízben áll. A Mercuriusról elnevezett utcában az apró fehér kövekből kirakott mozaikburkolat kockákra esett. Az ókori kockák a földön szétgurulva hevernek. A hat évvel ezelőtt másik négy épülettel kilencmillió euróért restaurált Caecilius Jucundus-házában a falat díszítő mozaikot moha nőtte be. Az épületet helyreállítása után soha többet nem nyitották újra a látogatók előtt.

Pompeji lassan és csendben pusztul. "A gondozás és karbantartás az ásatás területén ismeretlen fogalomnak számít. Néha egy épületfal összedőlésének híre nagy visszhangot kap, de minden bejelentett omlást további kilenc kísér, amelyet elhallgatnak" - írta az újság. A napilap mindenekelőtt a Vezúv Kr.u. 79-ben történt kitörését túlélő mozaikokért aggódik.

Antonio Irlando építész, Campania tartomány kulturális felügyelőségének tagja a Corrierének elmondta, hogy az idei év elejéig négy munkás vigyázott Pompejire. Azóta már tíz régészt és nyolc építészt vettek fel, de Pompeji városán túl hozzájuk tartozik Herculaneum és az összes Nápoly környéki ókori ásatási terület. Pompeji és társai az Európai Unió által tavaszra ígért százötmillió eurós segítségben reménykednek. A Corriere szerint azonban a finanszírozás nem minden: a pompeji Szerelmesek háza évekkel ezelőtt ötmillió eurót kapott, de a restaurálás még el sem kezdődött, a pénz pedig közben elfogyott.

Hozzászólások
Hozzáadás Keresés
Zsabó   |2012-02-27 16:15:35
Nagyon szomorú, hogy az utókor ebek harmincadjára veti az örökségét!
Hozzászólás
Név:
Email:
 
Tárgy:
 
Gépelje be a képen látható karaktereket.
 
Képeslapküldés

Lepje meg szeretteit egy
szép képeslappal!

Tovább »

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Népszerű

2013.01.09.
Kép

A bájos Nina Dobrev a Vámpírnaplók című sorozat főhősnőjeként lett egy csapásra világhírű, s vélhetően nők milliói cserélnének...   Tovább »
2013.12.01.
Kép

Szűnni nem akaró köhögés keseríti meg az életét? Nehezen múlik a torokfájása és nem segítenek a patikában kapható szopogatós...   Tovább »
2013.12.01.
Kép

Noha a meteorológusok szerint már csak néhány napot kell várni az idei első hószállingózásra, az otthonainkba egy kis segítséggel...   Tovább »
2012.06.20.
Kép

Egy régi legenda szerint az igazgyöngy a hűség ékköve, amely csökkenti a nő vágyát, s ezáltal a mások iránt érzett vágyát. ...   Tovább »

Korábbi

2012.09.05.
Kép

Farrokh Bulsara szinte egy idegen bolygóról érkezett a rock 'n' roll világába. Indiai zoroasztriánus vallású szülők gyermekeként a...   Tovább »
2010.12.02.
Kép

Jacob Blacket mindenki kedveli: a nők a kisfiús mosolya, a férfiak pedig a kőkemény munkával elért izomzata miatt. Az ifjú színész nagyon...   Tovább »
2011.03.14.
Kép

Az írek nemzeti kincse Eithne Patricia Ní Bhraonáin néven született az ország észak-nyugati részén, Donegal megyében. Az Orinoco Flow...   Tovább »
2011.02.17.
Kép

Február 18-án ünnepli születésnapját John Travolta, Hollywood nagy visszatérője, akinek nemrégiben született meg harmadik gyermeke,...   Tovább »
2011.03.01.
Kép

A brit színész jó ideig élte az ismert, de sztárnak nem nevezhető színészek nyugalmas életét. A legújabb Bondként azonban személye...   Tovább »