Cseppben tenger PDF Nyomtatás E-mail
Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
Írta: Aszódi Ádám - Deák Kriszta   
2011. február 21. hétfő, 00:00

A Bach-virágterápia nagyszerűsége abban rejlik, hogy nem pusztán a tünetet, hanem az egész embert kezeli, és noha a tudományos elfogadottság még várat magára, egyre több orvos és természetgyógyász alkalmazza széles körben a virágokból nyert gyógyító esszenciákat.A terápia alkalmazási területeiről, a kezelés menetéről, a sikeresen kezelt panaszokról és a cseppek hatékonyságáról Deák Kriszta Bach-virágterápia szakértővel beszélgettünk.


- Milyen panaszok esetén segít a Bach-virágterápia?

- A Dr. Edward Bach (1886-1936) angol orvos által kidolgozott Bach-virágterápia gyakorlatilag bármilyen betegség, panasz esetén segítséget nyújt saját magunk meggyógyításában, saját harmóniánk helyreállításában, mivel a virág esszenciák gyógyító rezgésüket gondolati, szellemi szintről indítva fejtik ki hatásukat. Ugyanis minden fizikálisan is megjelenő panaszunk mögött felfedezhető egy negatív lelki állapot, negatív gondolati spirál, amely előbb-utóbb hatással lesz fizikai állapotunkra, és betegség képében figyelmeztet minket arra, hogy változtatnunk kell. Önálló gyógymódként és kiegészítő terápiaként alkalmazható, és nem utolsó sorban rendkívül jó önismereti fejlesztő módszer. Alkalmazható tüneti kezelésre, akut és krónikus megbetegedések kezelésére, személyiség fejlesztés terápiára. Az egyszerű náthától a legkomolyabb betegségekig hasznunkra válhat a terápia. Felsorolnék – a teljesség igénye nélkül néhány tipikus esetet, melyben az említett esszenciák segítségünkre lehetnek: depresszió, veszteség élmény - gyász feldolgozása, félelmi – pánik helyzetek, fóbiák, óvodai beilleszkedés, rákos megbetegedés, nátha, hangulatingadozás, türelmetlenség, döntésképtelenség, bőr problémák, mint például ekcéma, önértékelési problémák, magzati korban, előző életben elszenvedett traumák, születési sokk kezelés, magas vérnyomás, pszichoszomatikus betegségek, allergia…stb. Az Elsősegély csepp szívinfarktus esetén például életet menthet, vagy bokaficamnál, balesetnél, és még számos más esetben nyújt gyors segítséget.

- Mely területeken (problémára/betegségre gondolok) értél el eddig a legnagyobb eredményt?

- Legnagyobb eredmény? Minden gyógyult, elégedett, önmagával egységben lévő kliens nagy eredmény, elsősorban nekik, ők tesznek magukért, az eredményt ők érik el, én „csak” segítek, tanácsolok, meghallgatom, megerősítem őket. És elkészítem az őket segítő személyes cseppkeveréküket. Volt rettenetes nagy félelemben élő, ekcémás, depressziós, pánikbeteg-esetem is, akik születésüktől fogva meg lévő problémájukat hozták rendbe a segítségemmel. Pozitív méhnyakrák-szűrés eredménnyel rendelkezőknél is néhány hét leforgása alatt negatív kontroll eredményt „produkáltunk”. Számos tapasztalatom, -  saját és családom körében is alkalmazom ezt a terápiát – nap, mint nap megerősít abban, hogy ez egy csodálatos gyógymód (bár a csodákat inkább mi magunk tesszük) és sokkal hatékonyabb is, hiszen a problémák gyökerét, okát keresi és szünteti meg.

- Miből áll a tanácsadás?

- A Bach-virágterápia egyik fontos alkotó eleme a terápiás beszélgetés, amely során a klienssel együtt működve megpróbáljuk állapotát az okokra visszavezetni, együtt feltérképezni. Megbeszéljük, elmondja panaszait, tüneteit, érzéseit, gondolatait, tulajdonképpen „kiönti a lelkét”. Az elmondottak alapján a tanácsadó – terapeuta kiválasztja a klienst segítő esszenciákat, majd együtt eldöntik, hogy melyek kerüljenek bele a személyes cseppkeverékbe. Itt fontos megjegyeznem, hogy mindenben a kliens döntése a mérvadó, és lényeges az együttműködés. A tanácsadó életvezetési tanácsokkal, pozitív megerősítésekkel segíti páciensét a tudatos gyógyulás érdekében.

- Hogyan választják ki a megfelelő esszenciákat?

- Az esszenciák kiválasztása az elmondott lelkiállapot, tünetek figyelembe vételével, illetve a Bach-virág kártya sorozat segítségével történik. Minden esszencia mögött jól körülírható lelkiállapot húzódik meg.- Hányféle virág-esszencia létezik?

- Összesen 38 alap esszencia létezik és az Elsősegély csepp, amely 5 alapesszencia standard keveréke. Az alapesszenciákat 7 csoportra oszthatjuk jellemzőik alapján.

- Hogyan kell alkalmazni ezeket a cseppeket?

- A cseppek alkalmazása rendkívül egyszerű, az elkészített személyes cseppkeveréket naponta 3x4 csepp adagolásban javasolt szedni, a nyelv alá csepegtetve. Mivel az esszenciákat vízbe keverjük bele, és így színtelen, szagtalan íztelen, bevételük semmiféle kényelmetlenséget nem okoz.

- Milyen hatással számíthatunk?

- A terápia időtartama, hogy hány cseppkeverékre van szükség minden esetben egyéni, a panaszoktól, a kliens kitartásától is függ. Van, hogy 1 adag is elég (általában 1 hónap), de van olyan is, hogy több cseppkeverék bevétele szükséges. Függ attól is, hogy milyen régóta fennálló állapottal van dolgunk.

- Van-e mellékhatása, okozhatnak-e kellemetlen tüneteket a cseppek?

- Az esszencia szedése kezdetén számolnunk kell, úgy nevezett elsődleges reakcióval, ami azt jelenti, hogy a már meglévő tünetek átmenetileg felerősödhetnek, illetve újabb tünetek jelentkezhetnek. Ez minden esetben átmeneti jellegű tapasztalat, azt jelenti, hogy az illető reagál a szerre, tehát a választás jó volt,  és néhány nap leforgása alatt (a cseppek szedése mellett) elmúlik. (ha nincs elsődleges reakció, az nem jelenti azt, hogy rossz volt a választás). Egyes esetekben ezért szoktam javasolni, hogy hozzá szoktatásos módszerrel kezdjenek hozzá. Lehet olyan eset is, hogy a terapeutával megbeszélve szükséges az Elsősegély csepp használat. Mindenkor az egyéni jellemzőket figyelembe véve kell dönteni. A cseppkeverék a gyógyító rezgések segítségével gondolati-szellemi szinten kezdi kifejteni hatását, oly módon, hogy a negatív, elcsúszott gondolatokat, érzeteket semleges állapotba hozza, null pontra emeli, majd pozitívvá formálja. Helyes útra terel, és ez által elindul a gyógyulás. Ha nincs negatív gondolat, érzet, nincs létjogosultsága a fizikai betegségnek sem. Az esszenciáknak mellékhatása nincs, mivel maga a terápia sem hatóanyag elvű, hanem energetikai, informatikai. Értem ezalatt azt, hogy a virágok gyógyító rezgése az ami jótékony hatással van ránk.

- Van-e ellenjavallat? (kismamák, gyerekek is kaphatják?)

- Ellenjavallat nincs, kismamáknál, gyermekeknél, csecsemőknél nagyon hasznos, pontosan azért mert semmilyen mellékhatása nincs, szervezetüket nem károsítja. Én magam is várandóságom alatt is alkalmaztam, kislányomnak már a szülőszobán a szájába csöpögtettem a születési traumát oldó esszencia keveréke. Kifejezetten jól alkalmazható várandóság alatt fellépő hangulati tünetek, egyéb problémák (pl. cukor betegség, szüléstől való félelem) idején, vagy a gyermekágyi időszakban, fáradtság, kitartás, éjszakai felkelések, hangulat ingadozások, gyermekágyi depresszió, fogzás, elválasztás – leválasztás, óvodai beszoktatás és minden ebben a korban jellemző esetben. Két gyermekes anyukaként sok esetet tudok mesélni, amikor a megfelelő esszencia nagy segítségemre volt. Azon kívül támogatja az egészséges személyiségfejlődést is. Növényeknél és állatoknál is alkalmazható.

- Miért lettél Bach-virágterapeuta, és mennyiben változtatta ez meg az életed?

- Az utóbbi években megszaporodtak azok a jelek, sugallatok, történések, amik mind abba az irányba tereltek, hogy ráébredjek a gyógyító, segítő tevékenység, a spiritualitás, az ezotéria helyet kell, hogy kapjon az életemben, még hangsúlyosabban, mint eddig.  Így aztán tudatosan elkezdtem képezni magam, tanulni, olvasni, és kerestem azt a gyógymódot, aminek szellemiségével, gyakorlatával maradéktalanul azonosulni tudok. Rátaláltam a Bach-virágterápiára, és az ÉDEN Felnőttképző központ rendkívül jó, komplex képzésére. Egész életemben érdekelt az emberi lélek és rejtelmei, a viselkedésünk és motivációink, az élet értelme, a pszichológia, az ezotéria, a spiritualitás. Mindig voltak megérzéseim, intuícióim, erős hitem, és csak „úgy” tudtam dolgokat. Tanulmányaim, megtapasztalásaim tudássá alakították megérzéseimet. Az életem és én magam is folyamatosan változik-változom, fejlődöm minden tekintetben, egyre tudatosabban élek a jelenben, tudatosabban irányítom az életem, és próbálok másokat is ráébreszteni, hogy az élet többről szól, mint az anyagi javak felhalmozásáról.

Deák Kriszta Bach-virágterápia szakértő elérhetőségei >>>


Hozzászólások
Hozzáadás Keresés
Hozzászólás
Név:
Email:
 
Tárgy:
 
Gépelje be a képen látható karaktereket.
 
Képeslapküldés

Lepje meg szeretteit egy
szép képeslappal!

Tovább »

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Népszerű

2013.01.09.
Kép

A bájos Nina Dobrev a Vámpírnaplók című sorozat főhősnőjeként lett egy csapásra világhírű, s vélhetően nők milliói cserélnének...   Tovább »
2013.12.01.
Kép

Szűnni nem akaró köhögés keseríti meg az életét? Nehezen múlik a torokfájása és nem segítenek a patikában kapható szopogatós...   Tovább »
2013.12.01.
Kép

Noha a meteorológusok szerint már csak néhány napot kell várni az idei első hószállingózásra, az otthonainkba egy kis segítséggel...   Tovább »
2012.06.20.
Kép

Egy régi legenda szerint az igazgyöngy a hűség ékköve, amely csökkenti a nő vágyát, s ezáltal a mások iránt érzett vágyát. ...   Tovább »

Korábbi

2011.03.10.
Kép

Illényi Katica hegedűművésznő nem véletlenül lett világhírű. Énekel, táncol, színésznőként, műsorvezetőként is briliáns, és...   Tovább »
2010.12.02.
Kép

A húsz éves színésznő tehetsége mellett egy dologban már gyermekkorában is jeleskedett: hitt abban, hogy imái meghallgatásra kerülnek......   Tovább »
2011.10.18.
Kép

Október 14-én, pénteken nagy sikerrel mutatta be a Centrál Színház az Egy nyári éj mosolya című Broadway-musicalt Törőcsik Mari,...   Tovább »
2011.10.15.
Kép

Az Észak-Írországban született színészt magassága és tehetsége egyaránt a legnagyobbak közé sorolja. Az utóbbi években pályája...   Tovább »
2011.12.08.
Kép

Ian Somerhalder karrierje érdekesen alakul, hiszen a szép vonásokkal megáldott, modellként befutott fiatalember olyan szerepben lett...   Tovább »