Csillagfürt, a káprázatos PDF Nyomtatás E-mail
Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
Írta: Ordódy Eszter   
2012. június 20. szerda, 00:00

A kertek egyik legfeltűnőbb, így méltán egyik legkedveltebb növénye a jelenleg is virító csillagfürt (Lupinus), amelynek virágairól úgy tartják, farkas lábnyomokra hasonlítanak...
A farkasokkal való rokonság azonban inkább a növény nemzetségének nevére utal, ugyanus a Faboideae jelentése: farkas, illetve létezik olyan teória is, miszerint a növény kiszipolyozza a talajt, ezért "ragadozónak" tartják, akárcsak egy farkast. Több, mint 200 faját ismerik a növénytermesztők, ennek oka abban keresendő, hogy a csillagfürt - földrajzi fekvését tekintve -, igen széles skálán megtalálhatók.

Lágy szárú, magas (50-150 cm) évelő növény, de léteznek több méter magasra növő cserjés fajai is, például Mexikóban (Oaxaca) egy 8 méter magas fa. Gyökérzetének érdekessége, hogy nitrigénfixáló baktériumokat tartalmaznak. Levelei igen jellegzetesek, virágszirom alakúak, és  színük a világos zöldtől a szürkéig terjedhet.A csillagfürtöt már a rómaiak is ismerték (mint igénytelen, talaj-javító hatású, remek zöldtrágyázásra és takarmányozásra alkalmas növényt), és bár tőlünk nyugatra, Franciaországban és Németországban már századokkal korábban termesztették, nálunk, Magyarországon csak az 1800-as években honosították meg az igen mutatós virágot. Eleinte nálunk is csupán haszonnövényként ültették, de aztán a '30-as években dísznövényként is felfedezték az édes csillagfürtöt. A keserű csillagfürt takarmányozásra alkalmatlan, mivel mérgező alkaloidákat tartalmaz, ezért csak zöldtrágyázásra használható, az édes fajták azonban értékes takarmánynövénynek számítanak. A magokban található fehérjetartalom eléri a 35%-ot, így élettani hatása a szójáéval vetekszik.
A csillagfürt igen mutatós, elegáns növény, ezért díszkertekben célszerű csoportosan ültetni őket. Mivel virágzásuk szerint többféle fajt vehetünk, érdemes többféle időben nyíló virágokat választani, hiszen akkor májustól szinte a nyár végéig különböző színekben pompázhatnak egy helyen.


Ügyeljünk arra, hogy az elnyílt virágokat tartalmazó szárakat mindig vágjuk le, hogy ezzel is tehermentesítsük a növényt, amelynek sok tápanyagra van szüksége ahhoz, hogy a sok-sok színes virágját életben tartsa.Lehetőleg semleges, könnyű talajba ültessük a növényt, és ahogy megjelennek az első virágok, néhány vékony karóval támasszuk meg a legnehezebb hajtásokat, nehogy eltörjenek szeles időben. Dugványozással lehet szaporítani, és ha rendesen ápoljuk, évről évre szebb lesz a virág.


Hortenzia, a virágok királynője >>>

Kóla, fenyő- és gyümölcsillatú muskátlifajták >>>

Csodás japán sziklakertek >>>

Hozzászólások
Hozzáadás Keresés
Hozzászólás
Név:
Email:
 
Tárgy:
 
Gépelje be a képen látható karaktereket.
 
Képeslapküldés

Lepje meg szeretteit egy
szép képeslappal!

Tovább »

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Népszerű

2013.01.09.
Kép

A bájos Nina Dobrev a Vámpírnaplók című sorozat főhősnőjeként lett egy csapásra világhírű, s vélhetően nők milliói cserélnének...   Tovább »
2013.12.01.
Kép

Szűnni nem akaró köhögés keseríti meg az életét? Nehezen múlik a torokfájása és nem segítenek a patikában kapható szopogatós...   Tovább »
2013.12.01.
Kép

Noha a meteorológusok szerint már csak néhány napot kell várni az idei első hószállingózásra, az otthonainkba egy kis segítséggel...   Tovább »
2012.06.20.
Kép

Egy régi legenda szerint az igazgyöngy a hűség ékköve, amely csökkenti a nő vágyát, s ezáltal a mások iránt érzett vágyát. ...   Tovább »

Korábbi

2011.03.21.
Kép

Hiszik vagy sem, Gregor Bernadett félénk gyermek volt, akinek esze ágában nem volt szavalni az iskolai ünnepségeken, és sosem kereste a...   Tovább »
2011.03.14.
Kép

Az írek nemzeti kincse Eithne Patricia Ní Bhraonáin néven született az ország észak-nyugati részén, Donegal megyében. Az Orinoco Flow...   Tovább »
2011.04.26.
Kép

Első televíziós fellépése óta - nem véletlenül - Freddie Mercuryhez hasonlítják elementáris erősségű, kristálytiszta hangját. Tabáni...   Tovább »
2012.04.16.
Kép

A zord éghajlatú skót felföld számos karakteres férfit adott a világnak: gondoljunk csak Sean Connery-re, Rod Stewartra, Ewan McGregorra vagy...   Tovább »
2011.03.10.
Kép

Illényi Katica hegedűművésznő nem véletlenül lett világhírű. Énekel, táncol, színésznőként, műsorvezetőként is briliáns, és...   Tovább »