« vissza


Csintalan palacsinta

Nyomtatás E-mail Megoszt�s az iWiW-en!
Megosztom a Facebookon!
Írta: Aszódi Ádám   
2012. január 04. szerda, 00:00

Bár modern ételnek tűnik, a palacsintát már a római korban is ismerték és előszeretettel készítették. Igaz, akkoriban még nem voltak teflon bevonatú palacsintasütők, így jobb híján kövön sütötték e lapos, és sokféle töltelékkel fogyasztható tésztát.


Az ókori palacsinta lisztből, vízből és sóból állt, ám lényegesen vastagabb, kicsit lepénykenyérhez hasonló tészta volt, nem olyan vékony, mint mondjuk a klasszikus magyar palacsinta. A római katonák hosszú útjaikra vitték magukkal, mert hosszan elállt, és laktató étel volt számukra, így ideálisnak bizonyult az utazások során az éhes embereknek. Ha megtöltötték, általában sós húsféléket tettek bele, akkoriban nyoma nem volt még az édes, lekváros, tejszínhabos modern palacsintáknak. Vélhetően a római csapatok során vált ismertté e finom étel Európa-szerte.


Hazánkban a XVI. században, Erdélyben sütöttek először palacsintát, egy fejedelem udvarában, legalábbis ez áll a főszakácstól fennmaradt több száz éves szakácskönyv megsárgult lapjain. A palacsintát remek eltarthatósága miatt is kedvelték, s mivel zsírban sütötték ki, nem kellett tartani attól, hogy hamar megromlana.

Maga, a palacsinta szó a román placinta-ra vezethető vissza, amely lepényféle tésztát jelent, illetve a latin placentából, amely lepényt jelent. Más források szerint a magyar palacsinta és a német Palatschinke a blincsiki szláv szóból ered. 


A palacsinta meghódította a világot, ám ahány ország, annyi elnevezés és elkészítési mód "ragadt rá". Lássuk a legismertebbeket!

Ausztria (Palatschinken)

Németország (Pfannkuchen és Eierkuchen)

Oroszország (blini)  (búzakorpás élesztős tészta)

- Franciaország (crêpe)  (liszt + élesztő + tojás + édes töltelék)

- Lengyelország (nalesniki)

- Magyarország (palacsinta)  (liszt + tej + ásványvíz + tojás + só + cukor + sós /édes töltelék)

- Malajzia (kuih dadar)  (a tésztában pandan levél kivonat van, ettől zöld a tészta)

- Marokkó (ataif)  (édes tészta kókusszal)

- USA (pancake) ( a palacsintatésztába sütőpor is kerül, és kisebb, vastagabb a palacsinta, mint a magyar)- Mexikó (tortilla) (vékony tészta darált hússal és babbal, paradicsomos zöldségekkel töltve)

- Ausztrália (pikelet) (kis vastag palacsinta gyümölcsökkel, juharsziruppal)


A palacsintasütés trükkje

Sütése látszólag bonyodalmasnak tűnhet, pedig nem az. A konyhai robotgéppel kikevert tésztát egy órán át lefedve állni hagyjuk, majd kiolajozott palacsintasütőben (vagy teflonban) egy merőkanálnyi tésztát sütni kezdünk. Pár másodperc után, amikor már látszik, hogy a tészta széle megsült, egy lapos lapáttal alányúlunk, és megfordítjuk. Ügyesebbek a tésztát kicsit a serpenyő szélére rázogatják, majd egy könnyű, gyors mozdulattal a levegőben átfordítjuk. Eztán megsütjük a másik felét, és egy tányérra csúsztatjuk. Forrón tálaljuk, édes vagy sós töltelékekkel. Feltekerhetjük, félbe vagy négybe hajthatjuk, illetve egymásra rakhatjuk, batyut készíthetünk belőle, sőt, vékony csíkokra vágva levesbetétként is használhatjuk.

Alaprecept: 20 dkg liszt, 2 tojás, 5 dl tej, csipet só, 0,5 dl olaj
Elkészítés: A hozzávalókat konyhai robotgéppel simára keverjük, majd állni hagyjuk 1 órát, aztán kisütjük. 


Töltelékek:

Lekváros: ízlés szerint lekvárral megtöltjük a palacsintákat és feltekerjük.

Túrós: 25 dkg túró, 1 vaníliás joghurt, mazsola, reszelt citromhéj. A hozzávalókat összekeverjük, és a palacsintákba töltjük. 

Húsos: darált hús, vörös hagyma, olaj, só, bors, pirospaprika. A hagymát megdinszteljük, paprikázzuk, rátesszük a húst, sózzuk, bprsozzuk, kis vízzel felöntve puhára fűzzük.

Gombás: gomba, hagyma, olaj, só, bors, kakukkfű, piros paprika. A gombát hagymán megdinszteljük, sózzuk, borsozzuk, piros paprikával, kakukkfűvel megszórjuk.

Diós-csokis: darált dióval, csokoládé sodóval és tejszínhabbal tálaljuk.


Receptek

Hortobágyi húsos palacsinta

Hozzávalók a tésztához: 3 dl tej (3,5%-os), 3 dl buborékos ásványvíz, 25 dkg liszt, 2 tojás, 2 csipet só, nagyon pici cukor, 2 evőkanál olívaolaj
A töltelékhez: 40 dkg darált sertéshús, 2 evőkanál kacsazsír, 1 evőkanál pirospaprika, 1 hagyma, 1 paradicsom, 1 paprika, só, bors, 3 dl tejföl (2,8%-os)
Az öntethez: a hús szaftja (amit majd leszűrünk) + 3 dl tejföl
Elkészítés: 
1.) Konyhai robotgéppel simára keverjük a palacsinta tésztáját, és legalább 1 órát állni hagyjuk - a hűtőben.
2.) Ezalatt elkészítjük a tölteléket: A hagymát felkockázzuk, kevés olajon üvegesre pirítjuk, majd hozzáadjuk a húst, és fehéredésig pirítjuk. Lehúzzuk a tűzről, pirospaprikát, sót, borsot, és vizet adunk hozzá, majd puhára pároljuk az egészet. Ha kész, egy szűrőn át leszűrjük a levét, és egy nagy bögrébe félretesszük. A húst egy mély tálba tesszük, hozzáadunk 2 dl tejfölt, és konyhai botmixerrel habos-könnyűségűre pépesítjük.
3.) A palacsintasütőt vékonyan megkenjük olajjal, majd szép sorban kisütjük a palacsintákat. A palacsinta-torony tetején, a legfölső palacsinta tetejére teszünk 2 púpos kanál tölteléket, majd behajtjuk a két szélét, aztán az alját és a tetejét. Kövér batyut kapunk.
4.) Olajjal vékonyan kikenünk egy jénait, és beletesszük az első, a második, a harmadik batyut, mígnem az utolsóhoz érünk.
5.) A hús szaftjához habverővel hozzákeverjük a tejfölt, és az egészet ráöntjük a palacsintákra. Nem baj, ha sok, a tészta majd magába szívja. Előmelegített sütőben, 180 fokon, kb. 30 percig sütjük. Forrón, tejföllel tálaljuk.


Rakott palacsinta

Hozzávalók: 4 tojás 4 evőkanál olaj 4 púpozott evőkanál liszt 3 dl tej 0,5 dl szódavíz sárgabarack lekvár 1 csomag vaníliás cukor 10 dkg porcukor is csipetnyi só Elkészítés:
1.) A 4 tojás sárgáját kikeverjük a liszttel, sóval és az olajjal. Felengedjük a tejjel és a szódavízzel. A tojások felvert habját is beleforgatjuk.
2.) A palacsintasütőt csak az első sütés előtt kenjük meg vékonyan olajjal, a többihez elég a tésztában lévő olaj is.
3.) A palacsintáknak csak az egyik felét sütjük meg majd tűzálló tálba csúsztatjuk megsült felével lefelé. Tetejére felmelegített baracklekvárt csurgatunk, megszórjuk a darált dióval és a vaníliás cukorral elkevert porcukorral.
4.) Folytatjuk a következő palacsintával. A tetejére sütött felével felfelé néző palacsinta kerüljön.
5.) 200 fokra előmelegített sütőben 15 percig sütjük. Porcukorral meghintve tálaljuk. Gazdagíthatjuk idény gyümölccsel is.



Hozzászólások
Hozzáadás Keresés
Hozzászólás
Név:
Email:
 
Tárgy:
 
Gépelje be a képen látható karaktereket.