Dobogón a magyar csapat Nyomtatás
Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
Írta: Just Creative   
2011. május 29. vasárnap, 09:30

Hatalmas hajrával zárta a maxi yachtok világában első magyar csapat a Capri közeli vizeken tartott 400 tengeri mérföld hosszúságú Rolex Volcano Race nemzetközi vitorlásversenyt, és ezúttal a harmadik hely lett a jutalma.


A Wild Joe ezzel ismét bizonyította, hogy a magyaroknak is van helye a tengeri mezőnyben. Közvetlen előtte a második helyen az olasz DSK Pioneer Investments legénysége futott be.  A rendezőség a gyenge szélre való tekintettel a verseny rövidítése mellett döntött, így a nagyszerű hajráiról ismert csapatunk ezúttal nem törhetett az élre. Az első helyen kimagasló teljesítménnyel a brit Alegre futott be, május 26-án csütörtökön 10 óra 18 perckor. A második hely sorsa azonban messze nem volt ilyen egyértelmű. A Stromboli vulkán kerülése során már fej-fej mellet haladt a 60 lábas - magyar profi vitorlázókkal a fedélzetén közlekedő - Wild Joe és a korábban stabilan a második helyen vitorlázó DSK Pioneeer Investments. „A verseny során itt sikerült a második helyre feltornázni magunkat a magyaroknak. A remek este és a csodás reggel mind hozzájárult a felzárkózáshoz” – üzenték vitorlázóink.

A két sziget (Vulcano – Alicudi) közötti szakasz mindkét legénység számára folyamatos koncentrációt jelentett a gyenge szélben. A „befutó” szakasz első harmadában a DSK Pioneeer Isnvestmens egy remek taktikai húzással a Józsa Márton vezette maxi yacht elé került, majd tartotta is a pozícióját. A szoros párharc közepette a Wild Joe került közelebb a Filicudi nevű szigethez, ami sorsdöntőnek bizonyult a végeredmény szempontjából. A szél elállt, és a frissülést az ellenfél kapta meg hamarabb. Ha csak kevéssel is, de a DSK Pioneer Investmets haladt át előbb a befutó vonalon, megszerezve ezzel a vágyott második helyet. A magyar csapat a legszorosabb páros csatában lett harmadik, az abszolút befutó sorrendben.

„A 15.00 órás rajt után a Gaeta - Ponza szigeti szakaszon nem voltak gondjaink. Itt ránk esteledett, és az éjszaka során kényszerpályára kerültünk. Az előzetes – ingyenes elérhető - meteo adatok nem nagyon feleltek meg a valóságnak, egy szóval nem volt pontos az időjárás előrejelzésünk. Ezt akkor még csak sejtettük, de a későbbiek során meghatározó jelentőségű tény lett. Az Alegre sok esélyt senkinek nem hagyott. Gyors a hajó, remek a legénység, és mint kiderült, fantasztikus navigátorral és meteo taktikussal hajózik a fedélzetén. (egy korrekt meteo előrejelző szolgáltatás és éves díja 70.000 USA dollár évente). Hiába jöttünk fel, az éles szeles frissüléseknél a DSK Pioneer Investments 90 lábas vízvonala nem segítette az előrejutásunkat. A Stromboli vulkánnál kaptunk egy újabb esélyt a második hely megszerzésére, ám a befutóig nem tudtuk megőrizni. A Filicudi sziget közelében mindketten beragadtunk, majd a cirkáló szakaszban érkező frissülés segítségével a DSK Pioneer Investmens lehagyott minket, és abszolút másodikként halad át a célvonalon. Sajnálom, de megértem a rendezőket, hogy rövidítettek, hiszen a mezőny vége még Capri környékén jár. Ám nekünk az ezt következő gyenge, ám bőszeles szakasz nagyon kellett volna. A lelkünknek is, mert itt feljöhettünk volta az abszolút második helyre. De majd júniusban… A csapat szuper volt, mint mindig, köszönöm az odaadásukat!

A következő állomás a június 18-26. között Horvátországban rendezett ORC Világbajnokság lesz, ami zömében pályaversen, az egy újabb kihívás.”- nyilatkozta Józsa Márton a befutó utáni percekben.

Fotó: Wild Joe

Infó: http://www.wildjoesailing.com

Hozzászólások
Hozzáadás Keresés
Hozzászólás
Név:
Email:
 
Tárgy:
 
Gépelje be a képen látható karaktereket.