Donald Sutherland 75 éves PDF Nyomtatás E-mail
Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
Írta: O.E.   
2012. június 27. szerda, 00:00

Nyáron ünnepli a 77. születésnapját Donald Sutherland, akit a nagyközönség annak idején A Piszkos tizenkettő, majd a Kelly hősei című filmekben szeretett meg, s bár azóta jó néhány évtized eltelt, a kanadai színész népszerűsége és sikere töretlen.


alt

Donald Sutherland 1935-ben született Kanadában, Saint Johnban Dorothy Isobel és Frederick McLae Sutherland gyermekeként. Ifjú korában nem vonzotta különösebben a színjátszás, így nem is tudhat maga mögött különösebb színházi vagy iskolai szerepléseket. Tanulmányait a Victoria College-ben és a Torontói Egyetemen végezte - itt kapott kedvet a színjátszáshoz, ezért belépett az egyetem színházi csoportjába. Végül mérnökként és drámai szakon végzett. Mire kézhez kapta a diplomáját, rájött, hogy nem akar mérnökként dolgozni, ezért Londonba ment, hogy színészetet tanuljon.

Első filmszerepeit a 60-as években kapta, ám az áttörést az 1967-es "A piszkos tizenkettő", amely világhírűvé tette a nevét. Néhány évvel később jött a M.A.S.H. és a Kelly hősei (amelyben Clint Eastwood és Telly Savalas voltak a partnerei), amelyekkel masszívan megerősítette helyét a hollywoodi élvonalbeli színészek között, s ettől kezdve kedvére válogathatott a neki tetsző szerepek között, a közönség tódult a fimjeire. Az elmúlt évtizedekben olyan kasszasikerek fűződnek a személyéhez, mint a Tű a szénakazalban (amelyben egy nagyon vonzó és trükkös kémet játszik), a JFK- A nyitott dosszié, a Hideghegy vagy a Parazita.

Magánéletét mindig nagy elánnal óvta a nyilvánosságtól, sosem szerepel pletykarovatokban vagy botrányok kapcsán különféle bulvármagazinok hasábjain. Második feleségétől ikrei születtek, akik ma már a negyvenes éveiket tapossák, és szintén a filmiparban tevékenykednek: Rachel, aki a kamerák mögött dolgozik, és az azóta szintén világhírű színésszé vált Kiefer (akit Jack Bauerként bálványoz a fél világ). A hetvenes években ismerte meg  jelenlegi társát, Francine Racette színésznőt, akitől három gyereke született: Rossif, Angus és Roeg.

A 76 éves és még fehér hajjal is rendkívül sármos Donald Sutherland ma is aktívan forgat és producerként dolgozik. Mindegy, milyen szerepet vállal, ha megjelenik a vásznon, az ember elhiszi, hogy világhírű tudóst, beteg pszichopatát, vagy akár vicces kedvű ex-űrhajóst lát... Isten éltesse őt még jó sokáig!

Hozzászólások
Hozzáadás Keresés
Hozzászólás
Név:
Email:
 
Tárgy:
 
Gépelje be a képen látható karaktereket.
 
Képeslapküldés

Lepje meg szeretteit egy
szép képeslappal!

Tovább »

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Népszerű

2013.01.09.
Kép

A bájos Nina Dobrev a Vámpírnaplók című sorozat főhősnőjeként lett egy csapásra világhírű, s vélhetően nők milliói cserélnének...   Tovább »
2013.12.01.
Kép

Szűnni nem akaró köhögés keseríti meg az életét? Nehezen múlik a torokfájása és nem segítenek a patikában kapható szopogatós...   Tovább »
2013.12.01.
Kép

Noha a meteorológusok szerint már csak néhány napot kell várni az idei első hószállingózásra, az otthonainkba egy kis segítséggel...   Tovább »
2012.06.20.
Kép

Egy régi legenda szerint az igazgyöngy a hűség ékköve, amely csökkenti a nő vágyát, s ezáltal a mások iránt érzett vágyát. ...   Tovább »

Korábbi

2011.10.15.
Kép

Az Észak-Írországban született színészt magassága és tehetsége egyaránt a legnagyobbak közé sorolja. Az utóbbi években pályája...   Tovább »
2011.04.29.
Kép

Uma Thurman, Tarantino harcos istennője, a Ponyvaregény ikonja, az egykori modell, két gyermekes családanya és A-kategóriás szupersztár ma...   Tovább »
2011.03.10.
Kép

Illényi Katica hegedűművésznő nem véletlenül lett világhírű. Énekel, táncol, színésznőként, műsorvezetőként is briliáns, és...   Tovább »
2012.03.06.
Kép

A múmia sztárja is – mint annyian a filmszakmában – magyar felmenőkkel dicsekedhet. Édesanyja osztrák pszichológus, édesapja pedig magyar...   Tovább »
2011.06.21.
Kép

A sármos színész egy ügyvéd szerepével lett híres tizenöt éve, legújabb filmjében, Az igazság árában pedig ismét védőügyvédet...   Tovább »