Enya, a szférák zenésze PDF Nyomtatás E-mail
Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
Írta: L.Zs.   
2011. március 14. hétfő, 13:25

Az írek nemzeti kincse Eithne Patricia Ní Bhraonáin néven született az ország észak-nyugati részén, Donegal megyében. Az Orinoco Flow című dallal világhírűvé vált énekesnő május 17-én ünnepli az 50. születésnapját.Egy muzsikuscsalád kilenc gyermeke közül hatodikként jött a világra, szülei és testvérei egyaránt zenészek. Eithne még húsz éves sem volt, amikor tagja lett  három testvére és két nagybátyja zenekarának, a Clannadnek. Ezt követően a Nicky és Roma Ryan házaspárral kezdett dolgozni, az Enya név tulajdonképpen az ő triójukat is jelöli. Enya című albumuk 1987-ben jelent meg, ám ezt a lemezt még szerény érdeklődés kísérte.

A nagy áttörés egy évvel később következett be, amikor megjelent a Watermark című album, rajta a klasszikussá vált világsiker, az Orinoco Flow. Ebből a lemezből nyolcmillió példány fogyott, a három évvel későbbi Shepherd Moons-ból tízmillió, Enya pedig megkapta érte az első Grammy-díját. Négy évvel később, 1995-ben újabb Grammy-díjas lemezt készített, következő két albumára azonban már öt-öt évet kellett várni. Legutóbbi lemeze 2008-ban látott napvilágot, egy évre rá pedig kiadták a The Very Best of Enya című válogatásalbumot.


Dim lights Embed Embed this video on your site

Meglepő, de még soha nem adott koncertet, csupán néhány tévéműsorban és rendezvényen lépett fel. Ennek indoka, hogy zenéjét élőben lehetetlen ugyanúgy visszaadni, ahogy az albumokon megszólal. Nemcsak zenéjének hangzása, de gyakran a nyelvezete is különleges. Sok dala íródott kelta és latin nyelven, sőt, énekelt már a J. R. R. Tolkien által kitalált sindarin és quenya nyelven, valamint a Roma Ryan által kitalált loxi nyelven is. Emellett dalait angol, spanyol, francia és japán nyelven is megszólaltatja. Két dala A gyűrűk ura - A gyűrű szövetsége című filmben is elhangzott.

Dim lights Embed Embed this video on your site

Bár ezt megelőzően már James Cameron rendező felkérte, hogy írjon zenét a Titanic-hoz, Enya ezt visszautasította. Végül James Horner kapta a megbízást azzal, hogy Enya stílusában komponáljon filmzenét.

A művésznő magánéletéről nagyon keveset tudhatunk. Dublinban él, férje, családja nincs. Szereti a macskákat, volt olyan időszak, amikor tizenkét cicával osztotta meg otthonát. Szívesen hallgat klasszikus zenét, kedvenc komponistája Rahmanyinov. Szeret festeni, olvasni és régi, fekete-fehér filmeket nézni.

Érdekességek:

-         II. János Pál pápa nagyon kedvelte Enya zenéjét, a Vatikánba is meghívta az énekesnőt.

-         Elneveztek róla egy kisbolygót.

-         Az „Enya” bejegyzett márkanév.

-         Csak karácsonykor és a születésnapján látogat haza szülőfalujába.

Dim lights Embed Embed this video on your site

Hozzászólások
Hozzáadás Keresés
Hozzászólás
Név:
Email:
 
Tárgy:
 
Gépelje be a képen látható karaktereket.
 
Képeslapküldés

Lepje meg szeretteit egy
szép képeslappal!

Tovább »

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Népszerű

2013.01.09.
Kép

A bájos Nina Dobrev a Vámpírnaplók című sorozat főhősnőjeként lett egy csapásra világhírű, s vélhetően nők milliói cserélnének...   Tovább »
2013.12.01.
Kép

Szűnni nem akaró köhögés keseríti meg az életét? Nehezen múlik a torokfájása és nem segítenek a patikában kapható szopogatós...   Tovább »
2013.12.01.
Kép

Noha a meteorológusok szerint már csak néhány napot kell várni az idei első hószállingózásra, az otthonainkba egy kis segítséggel...   Tovább »
2012.06.20.
Kép

Egy régi legenda szerint az igazgyöngy a hűség ékköve, amely csökkenti a nő vágyát, s ezáltal a mások iránt érzett vágyát. ...   Tovább »

Korábbi

2012.04.16.
Kép

A zord éghajlatú skót felföld számos karakteres férfit adott a világnak: gondoljunk csak Sean Connery-re, Rod Stewartra, Ewan McGregorra vagy...   Tovább »
2010.12.02.
Kép

A húsz éves színésznő tehetsége mellett egy dologban már gyermekkorában is jeleskedett: hitt abban, hogy imái meghallgatásra kerülnek......   Tovább »
2011.10.18.
Kép

Október 14-én, pénteken nagy sikerrel mutatta be a Centrál Színház az Egy nyári éj mosolya című Broadway-musicalt Törőcsik Mari,...   Tovább »
2011.03.10.
Kép

Illényi Katica hegedűművésznő nem véletlenül lett világhírű. Énekel, táncol, színésznőként, műsorvezetőként is briliáns, és...   Tovább »
2012.03.06.
Kép

A múmia sztárja is – mint annyian a filmszakmában – magyar felmenőkkel dicsekedhet. Édesanyja osztrák pszichológus, édesapja pedig magyar...   Tovább »