Építsünk madáretetőt! PDF Nyomtatás E-mail
Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
Írta: Ordódy Eszter   
2013. december 01. vasárnap, 00:00

Madáretetőt bármikor készíthetünk, hiszen tollas kis barátaink a kemény, fagyos téli hónapokban hamar felfedezik a számukra kihelyezett élelmiszer-csomagokat, magos tálakat és itatókat, és pillanatokon belül odaszoknak hozzánk.


alt

Vigyáznunk kell azonban arra, hogy gondoskodásunk folyamatos legyen, hiszen a madarak könnyen "rákapnak" a jóra, és ettől kezdve számítanak ránk, egészen tavaszig, amikor a természet felébred, és saját, gazdag éléstárával látja el őket. A madarak azonban nem felejtenek el minket, így legyen gondunk arra, hogy a nyár végén, következő ősszel a madáretetőnk és itatónk ismét rendben, élelemmel és vízzel megrakva várja piciny lakóit.

A kismadarakat nagyon megviselik a kemény, jócskán mínuszba hajló fagyok, ezért számukra olykor a túlélést jelentik a hasznos olajokban és tápanyagokban gazdag magok. Legfontosabb eleségük, a natúr, sómentes fekete napraforgó mag. Keverhetünk közé apró szemű magvakat, amelyeket pl. pintyeknek és papagájok számára árulnak az állatkereskedési boltokban. A zsiradék kihelyezése szintén jó ötlet: ez lehet egy szalonnabőrke (ne legyen sós!), vagy egy darab főtt szalonna. Finom csemege lehet ezen kívül minden madár számára 1-1 faágra vagy madáretetőre tűzött alma.Tilos azonban minden kenyérféle, ilyesmit soha ne adjunk a madaraknak!

Nagyon fontos, hogy minden nap tegyünk ki az etető közelében egy tál langyos vizet, és ügyeljünk rá, hogy időben cseréljük a vizet, ha az a nagy hidegben befagy. A vizes tálat egész évben a kertben tarthatjuk, hiszen melegebb hónapokban a kismadarak előszeretettel fürdőznek benne.

Építsünk madáretetőt!

Bár a legegyszerűbb madáretetőt műanyag flakonból készíthetjük, ezúttal szánjunk rá időt, és használjunk hobbiboltokban kapható vékony falemezeket. Ezekből a mézeskalács házak formájára vágjunk ki körfűrésszel 4-5 téglalapot és 2 négyzetet (amelybe nagy lyukat vágunk - mintegy bejáratként). Ha minden megvan, képszögekkel állítsuk össze a házat:
-  ház alapja lesz 1 téglalap,
- erre jön a hosszabb oldalakra 2 téglalap,
- és a rövidekre a két lyukas négyzet,
- végül a 2 nagy téglalap 90 fokos szögben, vagy 1 lap vízszintesen
(mint a ház teteje)

alt

Variációk a dekorálásra

Természetesen ilyen madáretetőket már a legnagyobb hobbiboltokban készen is kaphatunk, így ezeket is megvásárolhatjuk, és tetszés szerint dekorálhatjuk.

A dekoráláshoz használhatunk hobbifestékeket, és szépen kipingálhatjuk a házikót, vagy hobbiragasztóval mohát, és kavicsokat ragaszthatunk rá a környezetbarát hatás érdekében.

A sima fafelület elvileg alkalmas lenne a decoupage technika alkalmazására, ám gondoljunk arra, hogy házikónk egész télen a nedves, csapadékos és fagyos kertben / teraszon lesz, amely hosszú távon nem kedvez a szalvétatechnikával dekorált tárgyaknak, hiszen még a lakk alatt is felvizesedik, felfagy a fa. A kavicsos-mohás dekoráció nagyobb védettséget ad a fának és jó hőszigetelő.

Természetesen százféleképpen díszíthetjük a kis madáretetőnket: parafadugókkal, gyöngyökkel, színes homokkal, hőre keményedő gyurmákkal, csigákkal kagylókkal és még sorolhatnánk. A lényeg, hogy szép, egységes legyen, és mi, készítők a legnagyobb örömünket leljük benne.
Amikor pedig elkészültünk, nincs más dolgunk, mint feltölteni a házikóban lévő éléstárat, és az ablakból kíváncsian lesni, mikor bukkannak rá a kismadarak...

altalt

Hozzászólások
Hozzáadás Keresés
kacirc  - Madarak   |2011-02-15 17:36:16
Utóbbi években egyre kevesebb a madár a kertünkben.Hajdan seregnyi veréb csiripelt,zajongott, követelte az ellátást.Ma hírűk-hamvuk sincs, pár kis cinege látogatja csak a felkínált magokat,golyókat.
Hozzászólás
Név:
Email:
 
Tárgy:
 
Gépelje be a képen látható karaktereket.
 
Képeslapküldés

Lepje meg szeretteit egy
szép képeslappal!

Tovább »

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Népszerű

2013.01.09.
Kép

A bájos Nina Dobrev a Vámpírnaplók című sorozat főhősnőjeként lett egy csapásra világhírű, s vélhetően nők milliói cserélnének...   Tovább »
2013.12.01.
Kép

Szűnni nem akaró köhögés keseríti meg az életét? Nehezen múlik a torokfájása és nem segítenek a patikában kapható szopogatós...   Tovább »
2013.12.01.
Kép

Noha a meteorológusok szerint már csak néhány napot kell várni az idei első hószállingózásra, az otthonainkba egy kis segítséggel...   Tovább »
2012.06.20.
Kép

Egy régi legenda szerint az igazgyöngy a hűség ékköve, amely csökkenti a nő vágyát, s ezáltal a mások iránt érzett vágyát. ...   Tovább »

Korábbi

2011.04.29.
Kép

Uma Thurman, Tarantino harcos istennője, a Ponyvaregény ikonja, az egykori modell, két gyermekes családanya és A-kategóriás szupersztár ma...   Tovább »
2011.04.26.
Kép

Első televíziós fellépése óta - nem véletlenül - Freddie Mercuryhez hasonlítják elementáris erősségű, kristálytiszta hangját. Tabáni...   Tovább »
2012.06.25.
Kép

Paul Bettany a világ egyik legfelkapottabb angol színésze, aki bebizonyította, hogy nem csak a prózai szerepekben tud kiemelkedő produkciót...   Tovább »
2011.03.02.
Kép

A kis Natalie-ra 13 évesen figyelt fel a világ a Leon, a profi bájos, ám belevaló kamaszlányaként, Jean Reno méltó partnereként. Most, 17...   Tovább »
2011.05.06.
Kép

George Clooney vélhetően ma is a legkeresettebb agglegények egyike annak ellenére, hogy híresen nősülés-ellenes, követhetetlen sűrűséggel...   Tovább »