Epresen finom PDF Nyomtatás E-mail
Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
Írta: Aszódi Ádám   
2012. május 17. csütörtök, 06:00

A sok napsütésnek hála megjelentek a kora nyári eprek a piacon, s bár ezek jó része még import áru, érdemes megkóstolni őket, mert isteni leveseket és süteményeket készíthetünk belőlük - de a gyümölcs magában is igazán finom.


Úgy tartják, hogy az eper (más néven szamóca) amellett, hogy igen gazdag A-, B1-, B2- és C-vitaminban, valamint kalciumban, káliumban, vasban és cinkben, remek kiegészítője lehet fogyókúráknak, sőt léböjt kúráknak is, mivel zsírégető hatással bír, édes, laktat, és egészséges. Nagy mennyiségben tartalmaz az érrendszerre és a szívre jó hatással bíró flavonoidokat, amelyek a káros szabad gyökök megkötésében is fontos szerepet játszanak. Baktérium és gombaölő hatása is van, ezért Candida-diétában is nagyszerűen alkalmazható. Segítségével kezelhető a köszvény, de jó hatással van az epe- és vesebetegségekre is. Magas C-vitamin tatalma miatt gyerekek számára is ideális csemege - kisebb babáknál azonban vigyázzunk az allergiára! Vastartalmánál fogva serkenti a vérképzést, így fogyasztása betegségek után, lábadozási időszakban és időseknek különösen javallott.

A vásárlás során arra ügyeljünk, hogy érett, piros szemű epret válasszunk, az eper ugyanis nem tipikus utó-érő gyümölcs. Amit zölden veszünk meg, az zöld is marad. :-) A nagy eprek pedig nem mindig édesebbek, mint a picik, sőt, érdemesebb a közepes vagy egész apró szemű (hazai) epreket választani, ha módunkban áll, ezek egész biztosan mézédesek. Befőzéshez pedig kifejezetten a legkisebb epret vásároljuk, igaz, ezek könnyen megromlanak, ezért érdemes egyszerre csak annyi gyümölcsöt venni, amennyit még aznap egészen biztosan befőzünk.

Receptek


Eperkrémleves

Hozzávalók: 60 dkg eper, 5 dl narancslé, 2 dl tejszín, 4 evőkanál méz, porcukor ízlés szerint
A tálaláshoz: tejszín, citromfű levelek, eperszemek, méz
Elkészítés:
1.) Az epret megtisztítjuk, a felét félre tesszük, a másik felét turmixgépbe tesszük, hozzáadjuk a narancslét, tejszínt, porcukrot, és a mézet, és homogénre mixeljük az egészet. Ha sűrű, narancslével vagy kevés vízzel hígíthatjuk.
2.) Tálaló edénybe töltjük a levest, hozzákeverjük az egész eperszemeket, és a hűtőbe tesszük a levest, hogy összeérjenek az ízek, és kicsit lehűljön az egész. Tálaláskor felvert tejszínnel, eperszemekkel, citromfű levelekkel és mézzel díszítjük.



Eper fagyi

Hozzávalók: 80 g cukor, 1 vaníliarúd, 250 ml tej, 250 ml tejszín, 5 tojássárgája, 25 dkg eper, porcukor
Elkészítés:
1.) A tejet és a tejszínt a vaníliarúddal felforraljuk, majd állni hagyjuk. Fél óra múlva kihalásszuk a vanília rudat.
2.) A tojássárgákat habosra keverjük a cukorral, majd a tejszínes tejet hozzáöntjük, majd a keveréket lábasba öntjük, és takarék lángon addig kevergetjük, amíg besűrűsödik. Műanyag dobozba kanalazzuk a krémet, és egy éjjelre a hűtőben hagyjuk.
3.) Másnap az epret megmossuk, porcukorral megszórjuk, majd botturmix segítségével pürésítjük. Elővesszük a hűtőből a vaníliás krémet és habverővel belekeverjük az epres masszát. Mélyhűtőbe (vagy fagyigépbe) tesszük a masszát, és ha fagyi állagúvá érett, friss eperrel tálaljuk.



Epres alagút

Hozzávalók: 50 dkg túró, 30 dkg eper, 2 dl tej, 2 csomag zselatinpor, 4 dl kefir, 8 evőkanál porcukor, 4 csomag vaníliás cukor, 4 dl tejszín, gyümölcs a díszítéshez Elkészítés:
1.) Egy közepes kenyérsütő formát kibélelünk fóliával.
2.) Az epret megtisztítjuk, felszeleteljük, vagy ha picik a szemek, félbevágjuk.
3.) A tejbe öntjük a zselatint, és kevergetés közben felmelegítjük.
4.) A túrót összekeverjük a kefirrel, a porcukorral és a vaníliás cukorral, egy csipet sóval, végül a barackkal.
5.) A tejszínt kemény habbá verjük.
6.) A zselatint, majd a felvert habot a túróhoz adjuk. A krémet a formába simítjuk, ráhajtjuk a fóliát, és egy napra a hűtőbe tesszük.
7.) Tálalás előtt a desszertet egy tálra borítjuk, a fóliát lehúzzuk róla, és máris tálalhatjuk.



Eper lekvár

Hozzávalók: 1 kg eper, 25 dkg cukor, szalicil
Elkészítés:
1.) Az epret megtisztítjuk, lábasba tesszük, hozzáadjuk a cukrot, majd lefedjük a lábast egy tiszta terítővel és egy napig állni hagyjuk.
2.) Az epret a tűzhelyre tesszük, és takarék lángon 15 percig főzzük. Hagyjuk kihűlni, majd újra lekötjük az anyaggal, és egy napig állni hagyjuk.
3.) Megismételjük a főzést, majd forrón, tiszta üvegekbe töltjük a lekvárt, nagyon pici szalicilt teszünk a tetejükre, majd lezárjuk a befőtteket és száraz dunsztba tesszük 1 napra.



Eper turmix

Hozzávalók: eper, vaníliás joghurt, porcukor vagy pici méz
Elkészítés:
1.) A hozzávalókat turmixgépben krémesre mixeljük.


Epres sütemény >>>

Joghurtos eper desszert >>>

Áfonya, a vitamindús havasi meggy >>>

Karcsúsító ananász >>>


Hozzászólások
Hozzáadás Keresés
Hozzászólás
Név:
Email:
 
Tárgy:
 
Gépelje be a képen látható karaktereket.
 
Képeslapküldés

Lepje meg szeretteit egy
szép képeslappal!

Tovább »

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Népszerű

2013.01.09.
Kép

A bájos Nina Dobrev a Vámpírnaplók című sorozat főhősnőjeként lett egy csapásra világhírű, s vélhetően nők milliói cserélnének...   Tovább »
2013.12.01.
Kép

Szűnni nem akaró köhögés keseríti meg az életét? Nehezen múlik a torokfájása és nem segítenek a patikában kapható szopogatós...   Tovább »
2013.12.01.
Kép

Noha a meteorológusok szerint már csak néhány napot kell várni az idei első hószállingózásra, az otthonainkba egy kis segítséggel...   Tovább »
2012.06.20.
Kép

Egy régi legenda szerint az igazgyöngy a hűség ékköve, amely csökkenti a nő vágyát, s ezáltal a mások iránt érzett vágyát. ...   Tovább »

Korábbi

2011.04.29.
Kép

Uma Thurman, Tarantino harcos istennője, a Ponyvaregény ikonja, az egykori modell, két gyermekes családanya és A-kategóriás szupersztár ma...   Tovább »
2012.03.06.
Kép

A múmia sztárja is – mint annyian a filmszakmában – magyar felmenőkkel dicsekedhet. Édesanyja osztrák pszichológus, édesapja pedig magyar...   Tovább »
2012.06.27.
Kép

Nyáron ünnepli a 77. születésnapját Donald Sutherland, akit a nagyközönség annak idején A Piszkos tizenkettő, majd a Kelly hősei című ...   Tovább »
2011.04.25.
Kép

Jet Li, Amerika első számú kínai sztárja nem csupán sporteredményeivel és dollármilliókat hozó filmjeivel, hanem adományozó vénájával...   Tovább »
2010.10.15.
Kép

Alig múlt húsz éves, nevét mégis az egész világ ismeri, és több rajongót tudhat maga mögött, mint a régi idők felpolcolt mellű,...   Tovább »