Flódni - a sokszínű PDF Nyomtatás E-mail
Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
Írta: Ordódy Eszter   
2013. december 01. vasárnap, 00:00

Ugyan, ki ne ismerné a zsidó konyha egyik legfinomabb süteményét, a flódnit? S bár sokakat elrettent a sütemény elegáns, sok háttérmunkát sejtető külseje, eláruljuk: nem is olyan nehéz elkészíteni!


A flódni igazi ünnepi sütemény, amelyet bármikor elkészíthetünk az év során, ám a legjobban a hűvösebb, téli hónapokban esik az embernek, hiszen tele van minden földi jóval: dióval, mákkal, almával, meggyel, ráadásul mindezek egyszerre, egy tésztában sülnek össze...

A világhálón és a szakácskönyvekben többféle flódni recepttel találkozhatunk, ám a legnépszerűbbek a hagyományos diós-mákos-almás variációk, amelyeket 4 tésztalap közé kell rétegezni. Mindazonáltal érdemes kipróbálni a meggyes flódnit is, és a fehérborral készült, lekvármentes verziót is. Az alábbiakban a két legismertebb receptet szeretnénk megosztani Önökkel, abban a reményben, hogy mindenki megtalálja neki való flódni-csodát.

FlódniFlódni - fehér borral

Hozzávalók a tésztához: 50 dkg liszt, 25 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 3 tojássárgája, 1 dl fehér bor
Az almás töltelékhez: 1 kg savanyú alma, 2 evőkanál méz, fahéj, szegfűszeg, citrom
A mákos töltelékhez: 40 dkg mák, 1-2 alma, 20 dkg porcukor, 10 dkg mazsola, 2 dl fehérbor, tej
A diós töltelékhez: 40 dkg dió, 20 dkg porcukor, 10 dkg mazsola, 2 dl fehérbor
A kenéshez: 1 tojás
Elkészítés:
1.) A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd fóliába csomagolva a hűtőbe tesszük pihenni, amíg elkészítjük a tölteléket.
2.) Az almát megtisztítjuk, lereszeljük, meglocsoljuk a citrom levével, majd összekeverjük a mézzel, és megszórjuk fahéjjal, szegfűszeggel
3.) A mákot egy mély tálba tesszük, meglocsoljuk a felforralt fehér borral, belereszelünk egy almát, hozzáadjuk a mazsolát és a cukrot, majd annyi forró tejet adunk még hozzá, hogy szaftos tölteléket kapjunk.
3.) A diós tölteléket a mákoshoz hasonlóan összekeverjük.
4.) Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral.
5.) A tésztát kivesszük a hűtőből, négybe vágjuk, majd lisztezett deszkán kinyújtjuk az első lapot és a tepsibe tesszük. Rásimítjuk a diós tölteléket.
6.) Kinyújtjuk a második lapot, és a diós töltelékre tesszük, majd rákanalazzuk a mákos tölteléket.
7.) Újabb tésztalap jön a mákra, majd megrakjuk az almás töltelékkel, és beborítjuk az egészet az utolsó tésztalappal. Villával megszurkáljuk, felvert tojással megkenjük, és előmelegített sütőben, 170 fokon 1 óra 45 percen keresztül sütjük. (A receptben csak 1 órát írtak, de nekem még rá kellett húznom 45 percet, akkorra sült meg - és tökéletes lett!!)

Tradicionális flódni

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 25 dkg margarin, 1 mokkáskanál szódabikarbóna, fél pohár tejben megfuttatott 5 dkg élesztő egy csipet cukorral, 4 evőkanál porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 dl tejföl. A lapok megkenéséhez: 1-2 üveg baracklekvár
Az almás töltelékhez: 1 kg alma, 4 dkg vaj, fél citrom leve, cukor
A mákos töltelékhez: 1 dl tej, 13 dkg cukor, 25 dkg darált mák
A diós töltelékhez: 1 dl tej, 11 dkg cukor, 25 dkg darált dió
Elkészítés:
1.) A lisztet összegyúrjuk a margarinnal, a szódabikarbónával, a tejben megfuttatott élesztővel, majd hozzáadjuk a porcukrot, vaníliás cukrot és a tejfölt is, és alaposan összedolgozzuk a tésztát.
2.) A tésztát fóliába csomagolva hűtőszekrénybe tesszük, és egy éjjelen át (de legalább egy órán át) pihentetjük.
3.) Másnap megmossuk, lehéjazzuk, kimagozzuk, és vékony szeletekre vágjuk az almát. Fogunk egy serpenyőt, és 4 dkg vajon fél citrom levével és annyi cukorral, amennyi kellemes, de nem túl édes ízt ad az almának, megpároljuk. (Így az almák szélei kissé pépesek lesznek, de szeletekben maradnak.) Az almát félretesszük, hogy kihűljön.
4.) Elkészítjük a mákos tölteléket: 1 dl tejet felforralunk 13 dkg cukorral, majd összekeverjük a 25 dkg mákkal.
5.) Elkészítjük a diós tölteléket: 1 dl tejet felforralunk 11 dkg cukorral, majd összekeverjük a 25 dkg dióval.
6.) A tésztát 4 részre osztjuk, amelyeket vékony lapokká nyújtunk. A méret legyen akkora, amekkora épp belefér egy közepes vagy kisebb tepsibe.
7.) Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, és beletesszük az első tésztalapot. Megkenjük baracklekvárral, és rásimítjuk a kihűlt mákos tölteléket.
8.) A mákos töltelékre ráhelyezzük a második lapot, megkenjük baracklekvárral, és szép sorban rárakosgatjuk az almaszeleteket.
9.) Az almaszeletekre rátesszük a harmadik tésztalapot, megkenjük baracklekvárral, és rákenjük a diótölteléket.
10. A diós töltelékre rátesszük az utolsó tésztalapot, villával megszurkáljuk, és előmelegített, forró sütőben megsütjük. Ha elkészült, megvárjuk, amíg kihűl, vaníliás cukorral megszórjuk, és felszeletelve tálaljuk. (Sokkal finomabb a sütemény, ha egy napig hagyjuk állni!)



A meggyes flódni ugyanúgy készül, mint bármelyik almás verzió, azzal a különbséggel, hogy az almatöltelék helyére 1 kg lecsöpögtetett és kimagozott meggy (befőtt) kerül. A sütési időre mindig nagyon figyeljünk oda: kis lángon (170-190) fokon süssük a süteményt egészen addig, amíg a teteje szépen megbarnul. A sok szaftos töltelék közötti tésztarétegeknek idő kell, hogy alaposan átsüljenek. Ha kisült a tészta, mindig hagyjuk, hogy teljesen kihűljön, ekkor lehet szépen szeletelni. Ha kibírjuk, hogy várjunk a tálalásával egy napot, még szaftosabb és ízesebb lesz. Porcukorral meghintve, nagyobb téglalapokra vágva tálaljuk.

Hozzászólások
Hozzáadás Keresés
Hozzászólás
Név:
Email:
 
Tárgy:
 
Gépelje be a képen látható karaktereket.
 
Képeslapküldés

Lepje meg szeretteit egy
szép képeslappal!

Tovább »

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Népszerű

2013.01.09.
Kép

A bájos Nina Dobrev a Vámpírnaplók című sorozat főhősnőjeként lett egy csapásra világhírű, s vélhetően nők milliói cserélnének...   Tovább »
2013.12.01.
Kép

Szűnni nem akaró köhögés keseríti meg az életét? Nehezen múlik a torokfájása és nem segítenek a patikában kapható szopogatós...   Tovább »
2013.12.01.
Kép

Noha a meteorológusok szerint már csak néhány napot kell várni az idei első hószállingózásra, az otthonainkba egy kis segítséggel...   Tovább »
2012.06.20.
Kép

Egy régi legenda szerint az igazgyöngy a hűség ékköve, amely csökkenti a nő vágyát, s ezáltal a mások iránt érzett vágyát. ...   Tovább »

Korábbi

2012.06.25.
Kép

Paul Bettany a világ egyik legfelkapottabb angol színésze, aki bebizonyította, hogy nem csak a prózai szerepekben tud kiemelkedő produkciót...   Tovább »
2011.04.25.
Kép

Jet Li, Amerika első számú kínai sztárja nem csupán sporteredményeivel és dollármilliókat hozó filmjeivel, hanem adományozó vénájával...   Tovább »
2010.12.02.
Kép

A nagy sikerű Harry Potter könyvek írójáról valószínűleg azok is tudják, kicsoda, akik soha egyetlen sort sem olvastak a műveiből. J. K....   Tovább »
2011.07.29.
Kép

Angelina Jolie-t lehet szeretni, lehet őt nem kedvelni, de az vitathatatlan, hogy nem mindennapi jelenség. Vérbeli nőstény, akinek határozott...   Tovább »
2011.03.02.
Kép

A kis Natalie-ra 13 évesen figyelt fel a világ a Leon, a profi bájos, ám belevaló kamaszlányaként, Jean Reno méltó partnereként. Most, 17...   Tovább »