Ugyan, ki ne ismerné a zsidó konyha egyik legfinomabb süteményét, a
flódnit? S bár sokakat elrettent a sütemény elegáns, sok
háttérmunkát sejtető külseje, eláruljuk: nem is olyan nehéz
elkészíteni!

A flódni igazi ünnepi sütemény, amelyet bármikor elkészíthetünk
az év során, ám a legjobban a hűvösebb, téli hónapokban esik az
embernek, hiszen tele van minden földi jóval: dióval, mákkal,
almával, meggyel, ráadásul mindezek egyszerre, egy tésztában sülnek
össze...
A
világhálón és a szakácskönyvekben többféle flódni recepttel
találkozhatunk, ám a legnépszerűbbek a hagyományos diós-mákos-almás
variációk, amelyeket 4 tésztalap közé kell rétegezni. Mindazonáltal
érdemes kipróbálni a meggyes flódnit is, és a fehérborral készült,
lekvármentes verziót is. Az alábbiakban a két legismertebb receptet
szeretnénk megosztani Önökkel, abban a reményben, hogy mindenki
megtalálja neki való flódni-csodát.
Flódni - fehér
borral
Hozzávalók a tésztához: 50 dkg liszt, 25 dkg vaj, 10 dkg
porcukor, 3 tojássárgája, 1 dl fehér bor
Az almás töltelékhez: 1 kg savanyú alma, 2 evőkanál méz,
fahéj, szegfűszeg, citrom
A mákos töltelékhez: 40 dkg mák, 1-2 alma, 20 dkg
porcukor, 10 dkg mazsola, 2 dl fehérbor, tej
A diós töltelékhez: 40 dkg dió, 20 dkg porcukor, 10 dkg
mazsola, 2 dl fehérbor
A kenéshez: 1 tojás
Elkészítés: 1.) A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd
fóliába csomagolva a hűtőbe tesszük pihenni, amíg elkészítjük a
tölteléket.
2.) Az almát megtisztítjuk, lereszeljük, meglocsoljuk a citrom
levével, majd összekeverjük a mézzel, és megszórjuk fahéjjal,
szegfűszeggel
3.) A mákot egy mély tálba tesszük, meglocsoljuk a felforralt fehér
borral, belereszelünk egy almát, hozzáadjuk a mazsolát és a cukrot,
majd annyi forró tejet adunk még hozzá, hogy szaftos tölteléket
kapjunk.
3.) A diós tölteléket a mákoshoz hasonlóan összekeverjük.
4.) Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral.
5.) A tésztát kivesszük a hűtőből, négybe vágjuk, majd lisztezett
deszkán kinyújtjuk az első lapot és a tepsibe tesszük. Rásimítjuk a
diós tölteléket.
6.) Kinyújtjuk a második lapot, és a diós töltelékre tesszük, majd
rákanalazzuk a mákos tölteléket.
7.) Újabb tésztalap jön a mákra, majd megrakjuk az almás
töltelékkel, és beborítjuk az egészet az utolsó tésztalappal.
Villával megszurkáljuk, felvert tojással megkenjük, és
előmelegített sütőben, 170 fokon 1 óra 45 percen keresztül sütjük.
(A receptben csak 1 órát írtak, de nekem még rá kellett húznom 45
percet, akkorra sült meg - és tökéletes lett!!)
Tradicionális flódni
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 25 dkg margarin, 1 mokkáskanál
szódabikarbóna, fél pohár tejben megfuttatott 5 dkg élesztő egy
csipet cukorral, 4 evőkanál porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 dl
tejföl. A lapok megkenéséhez: 1-2 üveg baracklekvár
Az almás töltelékhez: 1 kg alma, 4 dkg vaj, fél citrom leve,
cukor
A mákos töltelékhez: 1 dl tej, 13 dkg cukor, 25 dkg darált
mák
A diós töltelékhez: 1 dl tej, 11 dkg cukor, 25 dkg darált
dió
Elkészítés:
1.) A lisztet összegyúrjuk a margarinnal, a szódabikarbónával, a
tejben megfuttatott élesztővel, majd hozzáadjuk a porcukrot,
vaníliás cukrot és a tejfölt is, és alaposan összedolgozzuk a
tésztát.
2.) A tésztát fóliába csomagolva hűtőszekrénybe tesszük, és egy
éjjelen át (de legalább egy órán át) pihentetjük.
3.) Másnap megmossuk, lehéjazzuk, kimagozzuk, és vékony szeletekre
vágjuk az almát. Fogunk egy serpenyőt, és 4 dkg vajon fél citrom
levével és annyi cukorral, amennyi kellemes, de nem túl édes ízt ad
az almának, megpároljuk. (Így az almák szélei kissé pépesek
lesznek, de szeletekben maradnak.) Az almát félretesszük, hogy
kihűljön.
4.) Elkészítjük a mákos tölteléket: 1 dl tejet felforralunk 13 dkg
cukorral, majd összekeverjük a 25 dkg mákkal.
5.) Elkészítjük a diós tölteléket: 1 dl tejet felforralunk 11 dkg
cukorral, majd összekeverjük a 25 dkg dióval.
6.) A tésztát 4 részre osztjuk, amelyeket vékony lapokká nyújtunk.
A méret legyen akkora, amekkora épp belefér egy közepes vagy kisebb
tepsibe.
7.) Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, és beletesszük az első
tésztalapot. Megkenjük baracklekvárral, és rásimítjuk a kihűlt
mákos tölteléket.
8.) A mákos töltelékre ráhelyezzük a második lapot, megkenjük
baracklekvárral, és szép sorban rárakosgatjuk az
almaszeleteket.
9.) Az almaszeletekre rátesszük a harmadik tésztalapot, megkenjük
baracklekvárral, és rákenjük a diótölteléket.
10. A diós töltelékre rátesszük az utolsó tésztalapot, villával
megszurkáljuk, és előmelegített, forró sütőben megsütjük. Ha
elkészült, megvárjuk, amíg kihűl, vaníliás cukorral megszórjuk, és
felszeletelve tálaljuk. (Sokkal finomabb a sütemény, ha egy napig
hagyjuk állni!)

A meggyes flódni ugyanúgy készül, mint bármelyik almás verzió,
azzal a különbséggel, hogy az almatöltelék helyére 1 kg
lecsöpögtetett és kimagozott meggy (befőtt) kerül. A sütési
időre mindig nagyon figyeljünk oda: kis lángon (170-190) fokon
süssük a süteményt egészen addig, amíg a teteje szépen megbarnul. A
sok szaftos töltelék közötti tésztarétegeknek idő kell, hogy
alaposan átsüljenek. Ha kisült a tészta, mindig hagyjuk, hogy
teljesen kihűljön, ekkor lehet szépen szeletelni. Ha kibírjuk, hogy
várjunk a tálalásával egy napot, még szaftosabb és ízesebb lesz.
Porcukorral meghintve, nagyobb téglalapokra vágva
tálaljuk.
|