Glamour: a szép emberé a jövő? Nyomtatás
Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
Írta: A.A.   
2010. október 15. péntek, 14:19

A glamour szó annyit tesz, mint varázslatos szépség - és olyan fotográfiai műfajt takar, amelynek legfőbb célja a modell előnyös vonásainak kihangsúlyozása.


A divat ma már valódi médiahatalommá nőtte ki magát: nők, s férfiak milliói próbálják követni a legújabb divatikonok és tervezők által megálmodott stílusvilágot, márka-óriások diktálják a tempót, és a magazinok címlapjairól ránk mosolygó modellek és celebek is azt hangsúlyozzák: a szép emberé a jövő.

A mai szupermodellek, színészek, énekesek és egyéb médiaszemélyiségek ezért nagyon nagy hangsúlyt fektetnek a megjelenésükre: a hajfestés-hosszabbítás-pótlás ma már mindennaposnak számít, és sokat dob a megjelenésen. A sminkesek a XXI. század varázslói, akik csodát tesznek a földi halandók arcával, hogy aztán a fotósok még tovább emeljék a végeredmény fényét. A retusálás ma már külön szakmát jelent, és célja nem is az apró szépséghibák eltűntetése csupán, hanem a fotó időtlenné és megfoghatatlanná tétele olyan képi elemekkel, amelyek az ötödik dimenzióba helyezik át a kép cselekményét.

A glamour az elmúlt évtizedek során jelentős változáson esett ált, hiszen minden korszaknak megvolt a maga sajátossága: a századelős Walzer-hullám, és a csípőt elrejtő térdig érő, ujjatlan zsákruhák, majd a háború után a hangsúlyos smink és a drámai szépségű modellek ideje következet. Ezt követték a hetvenes évek naturális aerobik-lányai, akik a természetes beállítások ellenére hibátlan szépségűek voltak.

A glamour - fotózás történetében a Playboy mindig is élen járt - Hugh Hefner különös gondossággal választotta ki a lehető legszebb nőket, akikről aztán olyan szép fotókat készítettek (és készítenek a mai napig), amitől eláll az emberek lélegzete. Az első számban maga, a csodás Marilyn Monroe szerepelt meztelenül - óriási közfelháborodást okozva ezzel, társadalmi elfogadottsága felé.

A galmour nem a teljes meztelenségről szól, sokkal inkább a sejtelmes szépség megmutatásáról. Nem közönséges, sokkal inkább művészi ábrázolás ez, amelyből a modell csak profitálhat, hiszen ez a fotózási stílus szépségét a legmagasabb szintre emeli.

Hozzászólások
Hozzáadás Keresés
Hozzászólás
Név:
Email:
 
Tárgy:
 
Gépelje be a képen látható karaktereket.