Gyermekkori székrekedés Nyomtatás
Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
Írta: dr. Pásztor Éva   
2011. október 18. kedd, 00:00

A legtöbb szülőt aggasztja, ha kisgyermeke nem tud székletet "produkálni" naponta, és kétségbe esnek, ha a pici esetleg csak 3, 4 vagy akár 5 naponta érez csak kedvet a bilire ülésre.

A probléma sajnos igen gyakori, és általában a pelenkáról a bilire való átszoktatás időszakában merül fel és akár hosszú hónapokig is eltarthat. A legfőbb gondot általában az okozza, hogy a kicsi kevés rostdús ételt és /vagy folyadékot fogyaszt, vagy egyszer megkínlódott egy kemény kakival, ami megijesztette, így inkább, ha kakálási ingert érez, inkább visszafojtja az érzést, nehogy újra fájdalmas legyen. A szülők persze megijednek ettől, és még jobban próbálják székelésre ösztökélni a gyereket, aki így még jobban megijed, és elzárkózik ettől. De ne aggódjanak! A jó hír az, hogy rengeteg természetes módszer van, amivel ezt a kellemetlen helyzetet megoldjuk, és minél hamarabb kialakuljon a rend.

Első körben mindenképp értekezzünk a gyerekorvossal a problémáról, és ha ő úgy gondolja, nincsenek szervi panaszok a háttérben, természetes, házi módszerekkel szépen, családban is megoldhatjuk a gondokat. Ellenkező esetben a gyerekorvos által megadott szakemberhez kell fordulni.

Természetes segítség

- Sok folyadék (legjobb a szénsavmentes, palackozott babavíz)

- Rostos gyümölcslevek (reggelire mindenképp adjunk egy pohárral!)

- Rostokban gazdag étrend

- Kamilla tea (egész nap ihatja a gyerek, kisebb részletekben, vagy vízzel elkeverve)


- Aszalt szilva

- Korpás keksz

- Laevolac-laktulóz szirup (ha a gyerekorvosunk ajánlja)

- Langyos cukros tej, reggel, éhgyomorra

- Vásároljunk kényelmes, kapaszkodós WC-szűkítőt a bili helyett

- Elegendő mozgás (séta a friss levegőn, biciklizés, játszótér)

- Glicerines végbélkúp (babáknak való)

- Beöntés (csak akkor, ha a fentiek nem segítettek - mindenképp kérjük a gyerekorvos segítségét!)


Mikor beszélünk székrekedésről?

Az lenne a legjobb, ha a gyerek naponta többször is tudna székletet üríteni, de legalább naponta, kétnaponta egyszer. Ha azonban 3,4,5 napig nem sikerül kakálnia, a széklet túlságosan megkeményedhet, és még nagyobb fájdalmat és diszkomfort-érzetet jelent majd a kinyomása, ami megijeszti a kicsit. Amennyiben ez a ritkán való székelés szokássá válik, a végbél kitágulhat, és legközelebb még több székletet tud tárolni, anélkül, hogy ingert érezne a kakilásra. A probléma tehát mindenképp megoldásra szorul.

Elsősorban a gyerek étrendjén próbáljunk változtatni: a rostban gazdag étrend segíti a székrekedés megszüntetését, ám nagyon fontos az elegendő folyadék bevitele is. Vannak azonban rosszul evő gyerekek, akiket nehezen lehet rászoktatni a friss zöldségekre és gyümölcsökre. Próbálkozzunk krémlevesekkel, gyümölcs turmixokkal, az általában a legkisebbek körében is sikert arat. A korpás kenyér, kifli és keksz is hatékonyan segíthet, valamint a joghurtok és kefirek is. Kerüljük a csokoládés, kakaós ételeket és a fehér lisztből készült péksüteményeket.A szülői viselkedésről

Fontos, hogy ha nem azonnal, hanem csak lassan oldódik meg a probléma, akkor is mindig nyugodtan közelítsünk a témához, ne érezze azt a gyerek, hogy idegességgel, aggodalommal tölt el bennünket a székelés kérdése. A biliztetés sose legyen büntetés, és a kakilásért nem jár jutalom! A gyereknek meg kell tanulnia, hogy ez az élet természetes része, ugyanolyan, mint az evés vagy az alvás.


Hozzászólások
Hozzáadás Keresés
Hozzászólás
Név:
Email:
 
Tárgy:
 
Gépelje be a képen látható karaktereket.