Halottak napi virágok PDF Nyomtatás E-mail
Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
Írta: MTI   
2011. október 30. vasárnap, 00:00

Ma is vitathatatlan az élő virágok, a sokáig tartó őszirózsák és krizantémok elsősége a sírok díszítésében: a virágkötők nem ajánlják a rideg, hamar megkeményedő, a kora télen is rikító művirágokat a sírok díszítéséhez, jóllehet ezek sokáig elállnak, de idővel csúnyán megkopnak és kifakulnak.


A halottak napi feldíszítés gyakran egybeesik a sírok télre való felkészítésével, főleg ha azok távoli városban találhatók. Ilyenkor hasznos, ha seprűt, kis gereblyét, akár metsző ollót is magukkal visznek a temetőbe látogatók. A sírok mellett burjánzó gyomokat ajánlatos kihúzni, a vadon nőtt bokrokat és fácskákat pedig kimetszeni, mert ha a sírkő alatt begyökeresednek, akkor idővel "szétfeszítik" a követ. Érdemes leseperni a sírt, mert egyes fák levelei elszínezik a síremléket.

Gyakori, hogy a legdrágább márvány és gránit sírkőhöz is csupán műanyag pillepalackot használnak virágvázának, ami igaz, hogy a legolcsóbb megoldás, de disszonánsan hat. A szétmetszett pillepalackokat gyakran egy erős madzaggal vagy dróttal rögzítik a sírkőhöz, hogy ne dőljön el. Legalább a megmohásodott, bealgásodott, sötétzöldre, koszos feketére színeződött pille palackokat kellene eldobni idővel és kicserélni átlátszókra, hogy ne zavarják meg a patinás sírkertek látványát - ajánlják a sírkertek gondozói.

Mindez azért terjedt el a magyarországi temetőkben, mert a sírtartozékokat lelopják a kegyelettel mit sem törődők, akik minden mozdíthatót elvisznek. Erre már a sírkövesek is figyelmeztetik az embereket. Ezért csak a sírkőhöz erősített márvány vázát ajánlják és az ugyancsak odaragasztott mécstartót. Ebben az esetben "legfeljebb" megrongálják a sírt, olykor összefirkálják, de nem tudják elvinni a tartozékokat. Az is megesik, hogy a fémből kivésett és a sírkőhöz erősített betűk hiányoznak egy idő után a sírokról, akárcsak a fém mécstartók és vázák.

A fémtartozékok az eső hatására gyakran elszínezik, elcsúfítják a márványt. Ez megesik a drótokkal is, ezért ajánlatos a dróttal rögzített koszorúk és nagyobb sírcsokrok alá áttetsző nylont tenni, mert a megszíneződött márvány csak csiszolással lesz ismét fehér, ami drága mulatság.

A virágkötők azt ajánlják, hogy a temetőbe látogatók ne vegyenek rikító színű műanyag koszorúkat, de szebb kivitelű selyemvirágokat sem, mert ezek csak látszólag maradnak meg ugyanolyan "szépnek" - valójában hamar megkopnak, kifakulnak. A krizantémok és az őszi rózsák illenek leginkább a halottak napi hangulathoz. Nem fontos azonban ragaszkodni a legdrágább, hatalmas fejű krizantémokhoz, mert a kisebb és olcsóbb rózsaszín, sárga, vörösbarna, bordó őszirózsa csokrokkal is gyönyörűen feldíszíthetők a sírok.

Ha emlékszik valaki a családból arra, hogy az elhunyt hozzátartozó milyen virágot kedvelt, azzal ideális díszíteni a sírt. Ha koszorúhoz ragaszkodik acsalád, inkább száraz virágokból, tobozokból összeállítottat ajánlanak a virágosok.

A budapesti temetőkben elég nagy lehet a virágok közti árkülönbség: a pesti temetők körüli virágkereskedések olcsóbbak mint egyes budaiak. A még sírkővel nem lefedett sírt többnyire fenyőágakkal és örökzöldekkel szokták lefedni, hogy megóvják a nedvességtől és később a hó súlyától. A márvány és gránit síremlékeket vastag nylonnal takarják le újabban, hogy a megfagyott csapadék télen ne feszítse azt szét.

Hozzászólások
Hozzáadás Keresés
Hozzászólás
Név:
Email:
 
Tárgy:
 
Gépelje be a képen látható karaktereket.
 
Képeslapküldés

Lepje meg szeretteit egy
szép képeslappal!

Tovább »

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Népszerű

2013.01.09.
Kép

A bájos Nina Dobrev a Vámpírnaplók című sorozat főhősnőjeként lett egy csapásra világhírű, s vélhetően nők milliói cserélnének...   Tovább »
2013.12.01.
Kép

Szűnni nem akaró köhögés keseríti meg az életét? Nehezen múlik a torokfájása és nem segítenek a patikában kapható szopogatós...   Tovább »
2013.12.01.
Kép

Noha a meteorológusok szerint már csak néhány napot kell várni az idei első hószállingózásra, az otthonainkba egy kis segítséggel...   Tovább »
2012.06.20.
Kép

Egy régi legenda szerint az igazgyöngy a hűség ékköve, amely csökkenti a nő vágyát, s ezáltal a mások iránt érzett vágyát. ...   Tovább »

Korábbi

2011.02.17.
Kép

Február 18-án ünnepli születésnapját John Travolta, Hollywood nagy visszatérője, akinek nemrégiben született meg harmadik gyermeke,...   Tovább »
2014.02.20.
Kép

Kurt Cobain, a punk rock valaha élt legnagyobb királya 47 éves lenne, ha 27 éves korában nem dördül el az a végzetes puskalövés, amely...   Tovább »
2011.07.07.
Kép

Graceland, vagyis Elvis Presley otthona az USA egyik legkedveltebb látnivalója. A memphisi birtok, ahol egykor a rock király élt népes...   Tovább »
2013.03.16.
Kép

Életemben először a hangját hallottam. Tizenéves lehettem, és egy kalózos filmet néztem otthon, a tévében. A főszereplőnek olyan...   Tovább »
2011.03.01.
Kép

A brit színész jó ideig élte az ismert, de sztárnak nem nevezhető színészek nyugalmas életét. A legújabb Bondként azonban személye...   Tovább »