Házi készítésű fagylaltok PDF Nyomtatás E-mail
Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
Írta: Ordódy Eszter   
2012. június 18. hétfő, 02:00

A rekkenő hőségben mindenkinek jól esik egy kehely jéghideg édes fagylalt, ám ahhoz, hogy igazán jót együnk, nem kell cukrászdába mennünk, hiszen mi magunk is elkészíthetjük a saját kedvenc jégkrémjeinket és fagylaltjainkat.


Egy kis fagyi-történelem...

Az első fagylaltot a kínaiak "találták" fel, akik mindegy 5000 évvel ezelőtt hóból, tejből és gyümölcsökből keverték ki az első édes jeges desszertet. Vélhetően az egyiptomiak által került a jeges csoda a földközi tenger országaiba, ahonnan már a híre vitte tovább. Kevesen tudják, de Nagy Sándor, Hippokratész és Nero császár egyaránt nagy fagylalt kedvelő volt. Marco Polo volt az egyik leglelkesebb fagylalt-recept "szállító", aki minden útjáról újdonságokkal tért haza.

Az első fagylaltozó Párizsban nyílt meg, ám a tömeges gyártásával a XIX. századig várni kellett, ekkor terjedtek el ugyanis széles körben a fagylaltkészítéshez és árusításhoz elengedhetetlenül szükséges hűtőgépek.

Amerikában az 1700-as évek végén "robbant" a fagylalt híre, és miután1904-ben Charles E. Miches feltalálta a tölcsért, népszerűsége megállíthatatlanná vált. 1923-ban jelent meg a jégkrém a piacon, ami nem volt más, mint a pálcikára fagyasztott, csokival burkolt "hordozható" fagylalt.

Magyarországra Ausztriából "szivárgott át" a fagylalt iránti lelkesedés a XVIII. században, és az 1900-as években már minden szakácskönyvben szerepeltek fagylaltos receptek. Ma már a legnagyobb elektronikai boltokban fagylaltgyártó gépeket vásárolhatunk, amelyekbe csak bele kell tennünk az alapanyagokat, lenyomni a megfelelő gombokat, és kivárni, hogy elkészüljön a saját házi kedvencünk.

A legfinomabb fagylaltok azonban gép nélkül, házilag is elkészíthetők, és még csak nem is kell hozzájuk olyan nagy hókuszpók. Pozitívumuk, hogy nem tartalmaznak mesterséges adalék- és színezőanyagokat, és garantáltan nem fogunk az aromáktól fuldokolni. Vásároljunk előre fagylalt tároló dobozokat, adagolókanalat, és vegyük meg az alapanyagokat, majd azonnal nekiláthatunk a fagyi-készítéshez. Célszerű először talán a legegyszerűbbekkel, a csokoládé és vanília fagylalttal kezdeni, aztán egyre bonyolíthatjuk, határ csak a csillagos ég.

Receptek

Csokoládé fagylalt >>>

Szilva fagyi >>>

Citrom fagyi >>>

Eper fagyi >>>


Hozzászólások
Hozzáadás Keresés
Hozzászólás
Név:
Email:
 
Tárgy:
 
Gépelje be a képen látható karaktereket.
 
Képeslapküldés

Lepje meg szeretteit egy
szép képeslappal!

Tovább »

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Népszerű

2013.01.09.
Kép

A bájos Nina Dobrev a Vámpírnaplók című sorozat főhősnőjeként lett egy csapásra világhírű, s vélhetően nők milliói cserélnének...   Tovább »
2013.12.01.
Kép

Szűnni nem akaró köhögés keseríti meg az életét? Nehezen múlik a torokfájása és nem segítenek a patikában kapható szopogatós...   Tovább »
2013.12.01.
Kép

Noha a meteorológusok szerint már csak néhány napot kell várni az idei első hószállingózásra, az otthonainkba egy kis segítséggel...   Tovább »
2012.06.20.
Kép

Egy régi legenda szerint az igazgyöngy a hűség ékköve, amely csökkenti a nő vágyát, s ezáltal a mások iránt érzett vágyát. ...   Tovább »

Korábbi

2011.03.02.
Kép

Rékasi Károly színművésszel kihívást jelentő szerepekről, átlényegülésről, neves tanítókról, útravalóról, próbákról, és az...   Tovább »
2012.05.06.
Kép

Paul Wesley egy csapásra vált világsztárrá a Vámpírnaplók szédületes sikerének köszönhetően. Mára lányok, asszonyok milliói követik...   Tovább »
2011.05.15.
Kép

A híres francia énekesnő 1991 óta a neves francia divatház, a Chanel arca, és úgy tűnik, Karl Lagerfeld nem is akar megválni baba arcú...   Tovább »
2012.06.27.
Kép

Nyáron ünnepli a 77. születésnapját Donald Sutherland, akit a nagyközönség annak idején A Piszkos tizenkettő, majd a Kelly hősei című ...   Tovább »
2011.02.17.
Kép

Február 18-án ünnepli születésnapját John Travolta, Hollywood nagy visszatérője, akinek nemrégiben született meg harmadik gyermeke,...   Tovább »