Hogyan süssünk otthon gesztenyét? PDF Nyomtatás E-mail
Olvasóink értékelése: / 1
ElégtelenKitűnő 
Írta: Ordódy Eszter   
2013. december 01. vasárnap, 00:00

Ugyan, ki ne kedvelné az utcán vásárolható, messziről illatozó, édes, forró, ropogós héjú sült gesztenyét, amely, ha a zsebünkbe tesszük, a hidegben még a kabátunkat is átmelegíti?Ám gesztenyét nem csak készen sütve kaphatunk, hanem mi magunk is elkészíthetjük, így e téli csemege varázsát otthonaink falai közé csempészhetjük. Az elkészítésének ugyan külön fortélyai vannak, de ezt könnyen elsajátíthatjuk.


Gesztenyesütés tepsiben

1.) Az első lépés mindig az, hogy a megvásárolt (legalább 1 kg!) gesztenye szemeket egyenként, kereszt alakban bevagdossuk, hogy később, a sütés során keletkező gőzök ne robbantsák szét a belsejét. Ehhez a művelethez igencsak éles késre lesz szükségünk, mert a gesztenye héja kemény, jó ha vigyázunk az ujjainkra! :-)
2.) A bevagdalt gesztenyéket áztassuk néhány órára vízbe. Ha van bennük kukac, legalább kimászik. :-)
3.) Eztán egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, és szépen szétterítjük rajtuk a gesztenyéket, és forró sütőben (azaz legalább 200 fokon) addig sütjük, amíg a héjuk körmösödni kezd - ez kb. 30-40 perc. Időnként óvatosan rázogassuk meg a tepsit, hogy a szemek egyenletesen piruljanak, de óvjuk a szemünket, arcunkat közben! Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy átsültek-e a szemek, kóstoljuk meg őket menet közben, ám óvatosan nyúljunk a sütőbe, mert a szemek így is pattoghatnak, és égési sebeket okozhatnak!
4.) A megsült gesztenyét tegyük papírzacskóba vagy konyharuhába, és melegen kínáljuk.


Vásárlási jó tanácsok

- Ne vegyünk olyan gesztenye-csomagot, amelynek szemei között sok a lyukas darab!

- Az üreges érzetű példányoktól óvakodjunk (meg kell kocogtatni a szemeket), mert ezek, akárcsak a dió esetében, mind hibásak

- Lehetőség szerint válasszunk hazai termékeket

- Ha tehetjük, a szezon elején süssünk gesztenyét, mert bár nehezen romlik meg, jobb, ha mindig friss alapanyagból dolgozunk

A gesztenye élettani szerepe

A gesztenye erős antioxidáns hatású, E-vitaminban igen gazdag gyümölcs, amely - ha nem túlságosan sok cukorral fogyasztjuk -, az egészséges táplálkozás egyik alapvető élelmiszerének tekinthető. B1-, B2-, B6 és C-vitamin tartalma is jelentős, emellett gazdag nátrium, kalcium, foszfor és kálium forrás. Szénhidráttartalma igen magas, ezért akár a gabona- és burgonyabevitel is helyettesíthető vele, hiszen élelmi rostokban gazdag és jó hatással van az emésztésre.

Sütőtök, a tél édes csemegéje >>>

Jótékony grapefruit >>>

Fokhagyma, a vírusölő >>>

Hozzászólások
Hozzáadás Keresés
jtkjc  - nevezzük jó természet   |2015-10-26 07:46:53
ágált és mások biztonságosabban beszéltek kedves hogy lehet hogy hiszem vagy legalább beszélnek mint kedvező a őket kell hízelgett a türelem ow és ott semmi nehezen kísérletet mint az első módszer ez áldott a kor tis könnyű megtalálni a bully nélkül bátorság mint egy kurva szépség és esze nélkül író nélkül bár ezeket a képesítéseket tehát szükség saját szakmákban ő bajt az hogy ritkán olyan vasúti mellett magatokat és nem tudja elviselni a büszkeség ami sokk saj http://www.ysegjvrv.com/lace-panel-leggings-1767-p-2239.html
Hozzászólás
Név:
Email:
 
Tárgy:
 
Gépelje be a képen látható karaktereket.
 
Képeslapküldés

Lepje meg szeretteit egy
szép képeslappal!

Tovább »

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Népszerű

2013.01.09.
Kép

A bájos Nina Dobrev a Vámpírnaplók című sorozat főhősnőjeként lett egy csapásra világhírű, s vélhetően nők milliói cserélnének...   Tovább »
2013.12.01.
Kép

Szűnni nem akaró köhögés keseríti meg az életét? Nehezen múlik a torokfájása és nem segítenek a patikában kapható szopogatós...   Tovább »
2013.12.01.
Kép

Noha a meteorológusok szerint már csak néhány napot kell várni az idei első hószállingózásra, az otthonainkba egy kis segítséggel...   Tovább »
2012.06.20.
Kép

Egy régi legenda szerint az igazgyöngy a hűség ékköve, amely csökkenti a nő vágyát, s ezáltal a mások iránt érzett vágyát. ...   Tovább »

Korábbi

2011.07.07.
Kép

Graceland, vagyis Elvis Presley otthona az USA egyik legkedveltebb látnivalója. A memphisi birtok, ahol egykor a rock király élt népes...   Tovább »
2011.02.17.
Kép

Február 18-án ünnepli születésnapját John Travolta, Hollywood nagy visszatérője, akinek nemrégiben született meg harmadik gyermeke,...   Tovább »
2011.03.01.
Kép

A brit színész jó ideig élte az ismert, de sztárnak nem nevezhető színészek nyugalmas életét. A legújabb Bondként azonban személye...   Tovább »
2011.07.29.
Kép

Angelina Jolie-t lehet szeretni, lehet őt nem kedvelni, de az vitathatatlan, hogy nem mindennapi jelenség. Vérbeli nőstény, akinek határozott...   Tovább »
2011.12.08.
Kép

Ian Somerhalder karrierje érdekesen alakul, hiszen a szép vonásokkal megáldott, modellként befutott fiatalember olyan szerepben lett...   Tovább »