Hope - a baljós gyémánt PDF Nyomtatás E-mail
Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
Írta: O.E.   
2013. május 03. péntek, 00:00

A 112 karátos mélykék drágakő nem csak szépsége miatt híres, hanem a róla keringő baljós legendák miatt. Úgy hírlik ugyanis, hogy aki a kék gyémántot birtokolja, az egész biztosan szörnyű halállal lakol...


alt

Az sötétkék gyémánt első "jegyzett" tulajdonosa egy indiai férfi volt, aki Velencében bukkant fel, és kincsét egy Morosini nevű olasznak adta el jó pénzért. Az új tulaj azonban nem sokáig örülhetett ékkövének, mert hamarosan egy kocsmai támadás során, tisztázatlan körülmények között meghalt.
A gyémánt következő tulaja egy gyémántkereskedő lett, aki az olasz családjától vette meg a követ. Tavermier, mert így hívták a férfit, nem sokkal később Indiába utazott, ahol szerencsétlenség érte: egy tigris halálra marta.

A következő tulajdonos egy párizsi bankár lett: Touque úr, aki csúnya uzsorás ügyekbe keveredett, és a gyémántvásárlást követően hirtelen a párizsi Bastille börtönében találta magát. A különös ékkő tehát tovább vándorolt, és meg sem állt a királyi palotáig... XIV. Lajos király ékszerészénél csak ideiglenesen tartózkodott, amíg a szakember szív alakúra csiszolta az amúgy is csodaszép követ, majd egyenesen a Napkirályhoz került. (Érdekes, az ékszerész túlélte a \"találkozást\".) Lajos király azonban nem tartotta meg a kék követ, hanem szeretőjének ajándékozta. Az átok újra lecsapott: Montespan márkiné hamarosan kiesett a pixisből - hűtlenséggel gyanúsították meg, és kolostorba záratták a gyémánt pedig az Aranygyapjas rend szalagjába került.

Mária Antoinette volt a következő áldozat, aki - vesztére - szemet vetett a kék gyémántra: ékszert készíttetett magának, a folytatást pedig mindannyian ismerjük... a követ a forradalom alatt ellopták; Londonba került, ahol egy holland gyémántkereskedő vette meg. Nem tartotta meg a követ, olcsó áron túladott rajta - így a francia ékszerészhez hasonlóan ő is túlélte a gyémánttal való találkozást.

Thomas Henry Hope, egy bankár, 1820-ban, egy árverésen vette meg a gyönyörű kék gyémántot, aki magáról nevezte el a követ. Zavaros úton a kő egy ideig IV. György király szeretőjénél "tartózkodott", majd visszakerült névadójához, aki a török szultánnak, II. Abdul Hamidnak adta el a kincset. A szultán feleségének ajándékozta az ékszert, és a gépezet beindult. Az uralkodópárt megfosztották trónjuktól, és száműzetésbe kényszerítették őket - Salonikibe menekültek, ahol Simon Mantharidesz, gyémántkereskedő adott nekik menedéket. A pár hálából neki adta a páratlan ékszert. Nem sokáig örülhettek azonban az ajándéknak, mivel hamarosan mindannyian egy kirándulás alkalmával szakadékba zuhantak...

Nem tudni, hogyan, de a Hope gyémánt Igor Kanitovszkij, orosz herceghez került, aki szeretőjének, Laurentine Ladue-nek adta a követ. A herceg egy bárbaj során meghalt, szerelme pedig a gyémánt átkának tulajdonította a balszerencsés balesetet, ezért eladta a követ. Az új tulaj, Montez egy spanyol hajós volt, aki nem sokkal a vásár után hajójával együtt vízbe fúlt - a követ egy búvár hozta fel a tenger mélyéről.

Cartier, a neves párizsi ékszerész vásárolta meg a Hope gyémántot, akitől Edward McLean azzal a kikötéssel vette meg a követ, hogy Cartier visszavásárolja azt, ha az átok lesúlytana McLean családjára. Fél év múlva a család romokban hevert: a fiút halálos gázolás érte, lányuk öngyilkos lett, az anyuka agyvérzést kapott, a férfi pedig megőrült.

Cartier nem vásárolta vissza az elátkozott gyémántot - Harry Winston, New York-i gyémántkereskedő azonban nem félt tőle - ő lett a következő tulajdonosa. Az ékszert kiállításra vitte, ahol a neves görög hajómágnás, Arisztotelesz Onassis felesége, Athina meglátta, és beleszeretett a kőbe. Figyelmeztették, hogy a kő átokkal sújtja azt, aki magához veszi, de a nő nem hitte el. Onassis kikötötte, hogy Winston első szóra visszavásárolja a követ, amennyiben baljós dolgok vennék kezdetét az új helyén. A pár végül elvált, és Onassis visszavásároltatta Winstonnal a követ. Haláleset nem történt.

Winston végül úgy döntött, pihenjen a kő ott, ahol senki nem háborgatja, ahol senki nem akar tulajdonosa, viselője, ura lenni: a Hope gyémántot a Smithsonian Institutionnak adta. A gyémánt ma is itt látható - szigorú óvintézkedések mellett őrzik, és megtekinteni csak többszörösen golyóálló üveg alatt lehet. Amióta "nincs" gazdája, nem bánt senkit...

Afrika büszkesége, a Cullinan gyémánt >>>

Hozzászólások
Hozzáadás Keresés
Hozzászólás
Név:
Email:
 
Tárgy:
 
Gépelje be a képen látható karaktereket.
 
Képeslapküldés

Lepje meg szeretteit egy
szép képeslappal!

Tovább »

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Népszerű

2013.01.09.
Kép

A bájos Nina Dobrev a Vámpírnaplók című sorozat főhősnőjeként lett egy csapásra világhírű, s vélhetően nők milliói cserélnének...   Tovább »
2013.12.01.
Kép

Szűnni nem akaró köhögés keseríti meg az életét? Nehezen múlik a torokfájása és nem segítenek a patikában kapható szopogatós...   Tovább »
2013.12.01.
Kép

Noha a meteorológusok szerint már csak néhány napot kell várni az idei első hószállingózásra, az otthonainkba egy kis segítséggel...   Tovább »
2012.06.20.
Kép

Egy régi legenda szerint az igazgyöngy a hűség ékköve, amely csökkenti a nő vágyát, s ezáltal a mások iránt érzett vágyát. ...   Tovább »

Korábbi

2010.10.06.
Kép

Simon Bakerrel hetente találkozhatunk a képernyőn. De vigyázat! A mentalista természetfeletti tulajdonságokkal rendelkezik! Nem mindegy ...   Tovább »
2011.10.18.
Kép

Október 14-én, pénteken nagy sikerrel mutatta be a Centrál Színház az Egy nyári éj mosolya című Broadway-musicalt Törőcsik Mari,...   Tovább »
2011.05.15.
Kép

A híres francia énekesnő 1991 óta a neves francia divatház, a Chanel arca, és úgy tűnik, Karl Lagerfeld nem is akar megválni baba arcú...   Tovább »
2011.03.01.
Kép

A brit színész jó ideig élte az ismert, de sztárnak nem nevezhető színészek nyugalmas életét. A legújabb Bondként azonban személye...   Tovább »
2011.04.29.
Kép

Uma Thurman, Tarantino harcos istennője, a Ponyvaregény ikonja, az egykori modell, két gyermekes családanya és A-kategóriás szupersztár ma...   Tovább »