Hortenzia, a virágok királynője Nyomtatás
Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
Írta: Ordódy Miklós   
2011. május 19. csütörtök, 14:34

A színpompás hortenzia amely egyike a legszebb, kertjeinket tarkító virágoknak természetes indikátor: lúgos talajban ugyanis rózsaszín, míg savanyú talajban kék virágokat hoz.


A növény a kétszikűek osztályába tartozik, ám ezen belül, a somvirágúak rendjében sok száz faja létezik. Amerikából származik, illetve egyes fajok Kelet-Ázsiából és Japánból érkeztek Európába valamikor az 1800-as évek derekán.

Hazánkban a kerti és a cserjés hortenzia ismert és elterjedt, ám ültetését csak vízben gazdag helyekre javasolják, és olyan embereknek, akik nagy műgonddal képesek locsolni és ápolni a nagyra növő, káprázatos színű, hatalmas virágokat, ugyanis a hortenzia rendkívül kényes: roppant nagy vízigénye van, nem bírja a tűző napot, és a szelet.

A növény levelei oválisak, fűrészes szélűek. Apró, színes virágai bugavirágzattá állnak össze, amelyek sokszor tartalmaznak un. meddő virágokat is - ez leggyakrabban a kertészetekben, dugványról szaporított példányoknál fordul elő.


A virágok színe sokféle lehet: hófehér, a kék és a rózsaszín ezernyi árnyalata, halványzöld, lila és akár bordó. Meseszép díszei lehetnek bármilyen kertnek, csak a gondozására kell ügyelni.

A semleges vagy enyhén savanyú talajon él meg, és szinte azonnal elpusztul, ha napokon át szárazság sújtja. Eredeti termőhelye az erdők friss, nyirkos cserjés vidéke, így hasonló környezetben, növényekkel körülvéve, félárnyékban érzi jól magát. Ha jól tartják, néhány év alatt cserjévé fejlődik, és ettől kezdve jóval strapabíróbb lesz.

Kóla-, fenyő- és gyümölcsillatú muskátlifajták >>>

Csodás japán sziklakertek >>>

Varázslatos teraszok >>>Hozzászólások
Hozzáadás Keresés
Rózsa Tiborné Vigh Julianna  - Mit tegyek hortenziával hogy ne kéküljön meg   |2012-09-02 19:39:26
kérem aki tudja hogy gyönyörü rózsaszín virágú hortenziám miért színeződk kékre tályékoztasson mit tegyek érte? szép a kék is de én a rózsaszínüt szeretem
Hozzászólás
Név:
Email:
 
Tárgy:
 
Gépelje be a képen látható karaktereket.