Hóvirág, a tavasz első hírnöke PDF Nyomtatás E-mail
Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
Írta: Ordódy Eszter   
2013. március 11. hétfő, 00:00

Bár még messze van az igazi tavasz, az első meleg napsugarak előcsalogatták a hóvirágokat, amelyek egyes helyeken hófehér szőnyegként borítják az erdős részeket, vagy a kiskerteket, és azt hirdetik: vége van a télnek!


A hóvirág az amarilliszfélék családjába tartozik, s noha lényegesen kisebb, mint a jól ismert, hatalmas virágú amarilliszek. Több, mint két tucat fajuk ismeretes, amelyből hazánkban három féle él. Kocsánymagassága 15-20 cm, és januártól akár márciusig virít. Levelei szép sötétzöldek, hegyes csúcsúak.

Szerencsére egyre többen tudják, hogy Magyarországon a hóvirág védett növénynek számít, így 2005 óta leszakításuk komoly, több ezer forintra rúgó büntetést von maga után - hacsak nem a saját kertünkben szedjük le őket. Erre az intézkedésre azért volt szükség, mert az emberi kapzsiság oly mértékű pusztítást végzett az erdőben, hogy félő volt, teljes hóvirág-populációk halnak ki a gyors pénzszerzés reményében. Ma egy szál hóvirág eszmei értéke 10.000 Ft, érdemes tehát kiszámolni, mennyire rúgna egy csokor....

Latin neve, a Galanthus nivalis tejvirágot jelent, népnyelven árva virágnak vagy gyócsénank hívják. Keresztény művészeti ábrázolásokon is találkozhatunk vele, mint a remény virágával. A legenda szerint ugyanis az Édenből kiűzetett Ádámot és Évát vigasztalta a látványával, és valóban, a sötét, komor téli napok után felüdülés elmerülni a porcelán-fehér, finom szirmú, apró virágokban, amelyek vidámsággal töltik meg az ember szívét.

Mérgező növények a kertben >>>

Csodás japán sziklakertek >>>Hozzászólások
Hozzáadás Keresés
Hozzászólás
Név:
Email:
 
Tárgy:
 
Gépelje be a képen látható karaktereket.
 
Képeslapküldés

Lepje meg szeretteit egy
szép képeslappal!

Tovább »

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Népszerű

2013.01.09.
Kép

A bájos Nina Dobrev a Vámpírnaplók című sorozat főhősnőjeként lett egy csapásra világhírű, s vélhetően nők milliói cserélnének...   Tovább »
2013.12.01.
Kép

Szűnni nem akaró köhögés keseríti meg az életét? Nehezen múlik a torokfájása és nem segítenek a patikában kapható szopogatós...   Tovább »
2013.12.01.
Kép

Noha a meteorológusok szerint már csak néhány napot kell várni az idei első hószállingózásra, az otthonainkba egy kis segítséggel...   Tovább »
2012.06.20.
Kép

Egy régi legenda szerint az igazgyöngy a hűség ékköve, amely csökkenti a nő vágyát, s ezáltal a mások iránt érzett vágyát. ...   Tovább »

Korábbi

2010.10.15.
Kép

Alig múlt húsz éves, nevét mégis az egész világ ismeri, és több rajongót tudhat maga mögött, mint a régi idők felpolcolt mellű,...   Tovább »
2012.06.25.
Kép

Paul Bettany a világ egyik legfelkapottabb angol színésze, aki bebizonyította, hogy nem csak a prózai szerepekben tud kiemelkedő produkciót...   Tovább »
2014.02.20.
Kép

Kurt Cobain, a punk rock valaha élt legnagyobb királya 47 éves lenne, ha 27 éves korában nem dördül el az a végzetes puskalövés, amely...   Tovább »
2011.05.15.
Kép

A híres francia énekesnő 1991 óta a neves francia divatház, a Chanel arca, és úgy tűnik, Karl Lagerfeld nem is akar megválni baba arcú...   Tovább »
2011.03.21.
Kép

Hiszik vagy sem, Gregor Bernadett félénk gyermek volt, akinek esze ágában nem volt szavalni az iskolai ünnepségeken, és sosem kereste a...   Tovább »