Hunyor, avagy a havasi rózsa PDF Nyomtatás E-mail
Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
Írta: Ordódy Eszter   
2013. március 16. szombat, 00:00

A régi világban úgy tartották, hogy a rossz szellemeket egyetlen virággal, az erdők misztikus homályában növő hunyorral lehet elűzni, ezért aki csak tehette, a sötét, téli hónapokban szakajtott belőle, vagy a portája mellé ültette.


A hunyor (Helleborus) a boglárkafélék rendjébe tartozik, amelynek közel 30 faját ismerik, és Európa-szerte őshonos. Hazánkban három fajával találkozhatunk: a pirosló hunyorral, a kisvirágú, valamint az illatos hunyorral.

A hóvirág és a téltemető mellett a hunyor a harmadik igen korán, akár decembertől virágzó növényünk, amely a hóban is kitűnően érzi magát.

Noha a növény minden része mérgező, az ókorban gyökerét porrá őrölve hánytatásra és vizelethajtásra használták, ám ma már a szigorú biztonsági előírások miatt inkább csak dísznövényként hasznosítják. (Kisgyerekes családoknak a fentiek miatt semmiképp sem ajánljuk!!!)

A virág rendkívül bájos: alacsony vagy középmagas, virágja pedig tölcsér alakúak. Több színben is fellelhető: szirmai színe a méregzöldtől a fehérig sok árnyalatban megtalálható, de léteznek sárgás, lilás és rózsaszínű példányok is.

Téltemető, a vidám sárga kis virág >>>

Hóvirág, a tavasz első hírnöke >>>

Hozzászólások
Hozzáadás Keresés
Hozzászólás
Név:
Email:
 
Tárgy:
 
Gépelje be a képen látható karaktereket.
 
Képeslapküldés

Lepje meg szeretteit egy
szép képeslappal!

Tovább »

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Népszerű

2013.01.09.
Kép

A bájos Nina Dobrev a Vámpírnaplók című sorozat főhősnőjeként lett egy csapásra világhírű, s vélhetően nők milliói cserélnének...   Tovább »
2013.12.01.
Kép

Szűnni nem akaró köhögés keseríti meg az életét? Nehezen múlik a torokfájása és nem segítenek a patikában kapható szopogatós...   Tovább »
2013.12.01.
Kép

Noha a meteorológusok szerint már csak néhány napot kell várni az idei első hószállingózásra, az otthonainkba egy kis segítséggel...   Tovább »
2012.06.20.
Kép

Egy régi legenda szerint az igazgyöngy a hűség ékköve, amely csökkenti a nő vágyát, s ezáltal a mások iránt érzett vágyát. ...   Tovább »

Korábbi

2012.05.29.
Kép

A francia színész nem érte be kevéssel: sikeres hazájában és a nagyvilágban egyaránt, ő nyerte el a világ egyik legszebb nőjének kezét,...   Tovább »
2011.02.17.
Kép

Február 18-án ünnepli születésnapját John Travolta, Hollywood nagy visszatérője, akinek nemrégiben született meg harmadik gyermeke,...   Tovább »
2010.10.06.
Kép

Heidi Klum újra is újra bebizonyítja a világnak, hogy a modellkarrier összeegyeztethető az anyasággal. Sőt, a Victoria Secret legszebb...   Tovább »
2011.07.29.
Kép

Angelina Jolie-t lehet szeretni, lehet őt nem kedvelni, de az vitathatatlan, hogy nem mindennapi jelenség. Vérbeli nőstény, akinek határozott...   Tovább »
2012.05.06.
Kép

Paul Wesley egy csapásra vált világsztárrá a Vámpírnaplók szédületes sikerének köszönhetően. Mára lányok, asszonyok milliói követik...   Tovább »