Húslevesek háziasan PDF Nyomtatás E-mail
Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
Írta: Aszódi Ádám   
2011. október 10. hétfő, 12:00

Azt mondják, az igazi, több órán át főtt húsleves nem csupán étel, hanem gyógyszer, amelynek ereje - megfázás esetén - a penicilinnel vetekszik.




A húsleves-evés kultusza hazánkban több száz évre nyúlik vissza, ám az alapvető készítési metódusok nem sokban változtak az eltelt évszázadok során. Ami mindig fontos szempont: mindig friss húst és zsenge zöldségeket vegyünk, hiszen ezen múlhat a levesünk sikere. Aki kedveli az erőleves kockákat, használja bátran, mivel remek ízt és színt adnak az ételnek, és azon sem kell aggódnunk, hogy esetleg túl sok sót vagy kevés fűszert használunk, akik viszont túl "mesterségesnek" találják az ízét, használjanak sómentes bio fűszereket.



Milyen főző edényt használjunk?

A húsleveseket kétféle edényben főzhetjük: kuktában vagy hagyományos, nagy fazékban.

A kukta legnagyobb előnye a gyorsaság, hiszen egy csirkehúsleves 30 perc alatt, egy marhahúsleves pedig 1,5 óra alatt fő vaj-puhára benne, míg ugyanez az étel 60 perc illetve 3 óra lenne fazékban főzve. A kukta használatát tehát elsősorban azoknak ajánljuk, akik gyorsan szeretnének levest főzni (praktikussági vagy kényelmi szempontok miatt), vagy arra törekednek, hogy a levesbe szánt hozzávalók nagyon puhák legyenek.

A hagyományos 3-4-5 literes fazekakat pedig azoknak ajánljuk, akiknek van türelme kivárni, hogy a levesük akár 3-4 órán át, lassú tűz mellett, szigorúan lefedve, a tűzhelyen rotyogjon, és akik nagyon vágynak a leves igazi "gyógyhatására", ugyanis az igazi ízek így tudnak kijönni.


Húsleves főzés lépésről lépésre


1.) Először is vásároljuk meg az összes hozzávalót (húst, zöldségeket, fűszereket). A húslevesbe választható zöldségek: sárgarépa, fehérrépa, vöröshagyma, fokhagyma, zeller, karalábé, petrezselyem. Húsfélét választhatunk csirkéből (nyakat, szárnyakat, farhátat, májat és szívet), pulykából (nyakat, szárnyat vagy combot érdemes venni), marhából (kifejezetten csontos, leveshúsnak valót), illetve disznóból (karajcsontot).

2.) A húst mossuk meg folyó víz alatt. A zöldségeket is mossuk meg, tisztítsuk meg, öblítsük le, és vágjuk apróra: a fehérrépát hosszában ketté, a répát karikára, a hagymát négybe, a fokhagymát pedig hagyjuk egészben.

3.) A húst tegyük fel a leveses fazékban annyi vízben, amennyi ellepi, és forraljuk fel. Ezután öntsük le a habos, zavaros vizet a húsról, mossuk le alaposan a húst, és öntsük fel tiszta vízzel. Tegyük vissza a tűzre, ízesítsük erőleves kockával (vagy ízlés szerint ételízesítővel, sóval, borssal) és főzzük a megadott ideig (csirkét 1 órán át, pulykát 2-3 órán át, marha- és disznóhúst 3-4 órán át), takarékon, fedő alatt, résnyi helyet hagyva a gőznek.

4.) A főzési idő lejárta előtt 1 órával a zöldségeket tegyük a hús mellé, és főzzük készre az egészet. (Csirkéből készült húslevesbe együtt tegyük fel a húst és a zöldségeket főni!)

5.) A levesbetétnek szánt tésztát külön fazékban, forró, sós vízben főzzük meg, csepegtessük le, és a forró levessel tálaljuk. Levesbetétnek készíthetünk: cérnametéltet, apró levestésztát vagy csíkokra vágott palacsintát.

6.) Tálalásnál tegyük külön tálba a levest (leszűrve különösen szép az aranyló leves), és külön tálba szépen elrendezve a főzz húsokat a zöldségekkel, illetve megint külön tálba a főtt levestésztát.


Receptek

Csirke húsleves

Hozzávalók: 4-6 db csirkeszárny, 1-2 db farhát, 30-35 dkg csirkemell szívvel, 4-5 db zúza, 2-3 csirkenyak, 5 db sárgarépa, 2 fehérrépa, 1 kisebb zellergumó, 1 kicsi karalábé, 1 kisebb cikkely fejes káposzta, 1 csomag petrezselyem, 2 vöröshagyma, erőleveskocka, bors
Elkészítés:
1.) A húst megmossuk, feltesszük főni. Ha forr a víz, várunk néhány percet, és az egész vizet leöntjük a húsról.
2.) A fazekat kiöblítjük, és újra beletesszük a húsokat, plusz a megtisztított, megmosott zöldségeket. A sárgarépát karikára vágjuk, a fehér répát hosszában ketté, a karalábét és a zellert egészben hagyhatjuk, a vöröshagymát négybe vágjuk, a káposztát pedig felcsíkozzuk (kb. ujjnyi vastagra). Felöntjük az egészet vízzel, és fél literenként 1 erőleveskockát teszünk bele, plusz összesen 5-6 szem fekete borsot. (Nekem kb. 4,5 liter víz fér bele, 9 erőleveskockával).
3.) Takaréklángon, lefedve, kb. 1-1 óra 15 percig főzzük a levest. Ha elkészült, cérnametélttel vagy pici csőtésztával tálaljuk.


Pulyka húsleves

Hozzávalók: 1 db pulyka felső comb, 4 db csirkemáj szívvel, 1 csomag leveszöldség (4 sárgarépa, 2 fehérrépa, kis darab káposzta, 1 vöröshagyma, kis zellergumó, 2 fokhagyma), erőleveskocka, 15-20 dkg zöldborsó, a tálaláshoz: főtt levestészta
Elkészítés:
1.) A húsokat az előzőekben leírtak szerint megmossuk, feltesszük főni, és ha felforrt a víz, leöntjük róla a habos vizet, kiöblítjük a fazekat.
2.) A pulyka felső combot fazékba tesszük, felöntjük legalább 4-4,5 liter vízzel, és hozzáadjuk az erőleveskockákat. Kb. 2 órán át, lefedve, takarék lángon főzzük.
3.) Beletesszük a megtisztított, feldarabolt zöldségeket és a májakat a szívekkel. További 1 órán át főzzük az egészet, majd ha már minden puha, beletesszük a zöldborsót és készre főzzük.
4.) Amíg a borsó megpuhul, elkészítjük a levestésztát, majd leszűrjük és a levessel együtt, forrón tálaljuk.

Marhahúsleves

Hozzávalók: egy nagyobb marhacsont és egy jókora, levesbe való marhahús, 4 db csirkemáj, 1 csomag leveszöldség, erőleveskocka
Elkészítés:
1.) A húsokat megmossuk, feltesszük főzni, forrás után leöntjük a levét.
2.) A marhahúst feltesszük főzni, felöntjük vízzel, mellétesszük az erőleveskockát, és 2,5-3 órát főzzük lefedve, takaréklángon.
3.) Mellétesszük a megmosott, felaprított zöldségeket, és a májakat, és még 1 órát hagyjuk főzni. Ha kész, a főtt húsokat külön tálon, mustárral kínáljuk.

Marhahúsleves sulyommal >>>

Tyúkhúsleves spárgával >>>

Leveskocka házilag >>>

Hozzászólások
Hozzáadás Keresés
Hozzászólás
Név:
Email:
 
Tárgy:
 
Gépelje be a képen látható karaktereket.
 
Képeslapküldés

Lepje meg szeretteit egy
szép képeslappal!

Tovább »

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Népszerű

2013.01.09.
Kép

A bájos Nina Dobrev a Vámpírnaplók című sorozat főhősnőjeként lett egy csapásra világhírű, s vélhetően nők milliói cserélnének...   Tovább »
2013.12.01.
Kép

Szűnni nem akaró köhögés keseríti meg az életét? Nehezen múlik a torokfájása és nem segítenek a patikában kapható szopogatós...   Tovább »
2013.12.01.
Kép

Noha a meteorológusok szerint már csak néhány napot kell várni az idei első hószállingózásra, az otthonainkba egy kis segítséggel...   Tovább »
2012.06.20.
Kép

Egy régi legenda szerint az igazgyöngy a hűség ékköve, amely csökkenti a nő vágyát, s ezáltal a mások iránt érzett vágyát. ...   Tovább »

Korábbi

2013.03.16.
Kép

Életemben először a hangját hallottam. Tizenéves lehettem, és egy kalózos filmet néztem otthon, a tévében. A főszereplőnek olyan...   Tovább »
2012.02.24.
Kép

Ki ne emlékezne a copfos kislányra az E. T.-ből? Az anyai részről félig magyar Drew hétévesen lett sztár, de színészi pályafutását...   Tovább »
2011.03.14.
Kép

Az írek nemzeti kincse Eithne Patricia Ní Bhraonáin néven született az ország észak-nyugati részén, Donegal megyében. Az Orinoco Flow...   Tovább »
2011.03.01.
Kép

A brit színész jó ideig élte az ismert, de sztárnak nem nevezhető színészek nyugalmas életét. A legújabb Bondként azonban személye...   Tovább »
2011.03.10.
Kép

Illényi Katica hegedűművésznő nem véletlenül lett világhírű. Énekel, táncol, színésznőként, műsorvezetőként is briliáns, és...   Tovább »