Illényi Katica: A színpad a valós élet égi mása PDF Nyomtatás E-mail
Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
Írta: Ordódy Eszter   
2011. március 10. csütörtök, 21:52

Illényi Katica hegedűművésznő nem véletlenül lett világhírű. Énekel, táncol, színésznőként, műsorvezetőként is briliáns, és akkor még a kezébe sem vette a hegedűjét...


Illényi Katica zenész szülők gyermekeként látta meg a napvilágot, így talán nem is véletlen, hogy három testvérével karöltve, ő is zenei pályára lépett. Gyermekkora nem volt "hagyományosnak" mondható, hiszen a kis Katica ahelyett, hogy a játszótéren lógott volna kortársaival, inkább otthon gyakorolt, gyakorolt és gyakorolt. Tehetségének és szorgalmának hamar meglett az eredménye, hiszen alig volt 14 éves, amikor felvételt nyert a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem "Különleges tehetségek" nevű osztályába, és ettől kezdve a híres hegedűművész, Kovács Dénes tanította. Innen egyenesen az Operaházba és az Erkel Színházba vezetett az út. Az agilis művésznő azonban nem elégedett meg a hegedüléssel, ezért színészmesterséget, éneket, jazz- és sztepptáncot tanult, így hamarosan megtalálták az énekes-táncos szerepek is. Mindeközben a hegedülés sem szorult háttérbe, sőt, Katica kezében a hangszer húrjain "barátságot kötött" egymással a komoly és könnyűzene, milliónyi rajongót szerezve ezzel világszerte sokoldalú tulajdonosának. Illényi Katica művésznővel pályájáról, neveltetéséről, a zene iránti szeretetéről, gyermekkoráról, tanulmányairól, munkájáról és jövőbeli terveiről beszélgettünk.


- Zenész családban nevelkedett, édesapja volt első tanára, majd a hegedűsök fejedelme, Kovács Dénes tanította. Teljesen egyértelmű volt a pályakezdése, vagy szülői javaslatra indult el ezen a pályán?

- A szüleimnek volt teljesen egyértelmű, mivel én még olyan kicsi voltam, hogy nem is emlékszem azokra az időkre, amikor ne hegedültem volna.


- Hány évesen vette először a kezébe a vonót, és mikor kapta meg élete első hegedűjét?

- 3 és fél évesen kezdődött mindez. Egy félig-meddig játék hegedűt kaptam az apámtól, 1/8-os hangszer volt, de erre már nem is emlékszem, ezt csak a szüleimtől tudom. Aztán az ¼-es, kis narancssárga hegedűmre már jól emlékszem. Mindannyian azon kezdtünk el játszani. Korábban a bátyám, aztán jöttem én és legvégül az öcsém.


- Hogy volt ereje és kitartása a sok gyakorláshoz? Feltehetőleg sokszor játék és szórakozás helyett is hegedüléssel töltötte a napjait.

- Nehéz volt. Teljesen más volt az életünk, mint a többi gyereké. Nálunk mindig mindenki gyakorolt. Akár volt kedvünk hozzá, akár nem. Nem emlékszem olyan napra, amikor ne hegedűszóra ébredtem volna reggelente. Talán karácsonykor, igen, akkor szabad volt 2 napot kihagyni, mert a Karácsony az nagy ünnep. De emellett a napjaink reggeltől estig be voltak osztva nem csak hegedüléssel, hanem szolfézs, összhangzattan órákkal, aztán az iskolai tanulással és hetente bizony jött hozzánk a németet tanító magántanár is és persze a kötelező hittanórák sem maradhattak el. Állandóan operába és koncertekre jártunk. Másképp éltünk, mint az átlag gyerekek, nekem mégis ez volt a természetes, utólag visszagondolva csak hálás lehetek.


- Milyen gyermek- és ifjúkori emlékek, művészek hagytak Önben mélyebb nyomot, volt-e esetleg művész ideálja?

- A régi nagy klasszikus hegedűsök: Jascha Heifetz, David Oistrakh, a magyarok előadók közül Perényi Miklós csellóművész és még sorolhatnám…Később nagy kedvencem és példaképem lett Stéphane Grappelli francia jazz hegedűs. Az ő hatására kezdtem el jazzt játszani.


Illényi Katica- A 4 Illényi elnevezésű, nagyzenekarral kibővített, családi koncertje során testvéreivel együtt lépett fel, akik szintén zenészek. Milyen volt velük együtt dolgozni?

- Természetesen és elsősorban nagyon vidám, mint mindig, amikor csak együtt vagyunk és együtt lehetünk. Zeneileg tekintve pedig a legfantasztikusabb partnerek, akiknél jobbat nem is tudnék elképzelni sem. A testvérmuzsikálás egyértelmű és magától értetődő. Számomra nincs nagyobb örömzenélés a világon. Ismerjük egymás lélegzetvételét is. Ha együtt játszunk olyan, mintha egy emberként gondolkoznánk, éreznénk.


- Játszottak-e korábban is együtt mind a négyen? A nagy sikerre való tekintettel, számíthatunk-e a jövőben közös produkcióra?

- Régen volt, kb. 12 éves koromban egy családi karácsonyi estén, a fa alatt vonósnégyeseztünk. Közös produkció a jövőben? Nem tudom megígérni, szét vagyunk szóródva a világban. Ez a legutóbbi testvérkoncert talán megismételhetetlen.


- Sokszínű egyénisége mind egy-egy embert kívánna: a hegedű, az ének, a tánc és a színművészet. Hogy tudja össze egyezteteni e sok műfajt ilyen fantasztikus, magas, művészi szinten?

- Ahogyan különböznek e műfajok, oly sok mindenben viszont hasonlítanak is egymásra. Hiszen minden, ami művészet, az embert fejezi ki és mutatja be egy magasabb szinten. A színpad a valós élet égi mása. Mindezek technikai elsajátítása és megvalósítása nem más, mint gyakorlás, gyakorlás és megint csak gyakorlás. Mindig és mindent. Az időt és az energiákat kell tudni beosztani, ismernem kell a testemet, az idegrendszeremet, a teherbírásomat, és amíg a pályán vagyok, gyakorolnom kell. Tudatosan, fegyelmezetten és egészségesen élek, előre tervezek.


- Tervezi-e, hogy idővel továbbadja tudását és tanítani fogja az ifjú tehetségeket?

- Természetesen. A tudásunkat tovább kell adni, meg kell osztani, mint ahogyan az örömet és mindent, amit kapunk az élettől.


- Hány nyelven énekel?

- Magyarul, angolul, németül.


- Kik a kedvenc szerzői, előadói?

- Gershwin, Mahler, Bach, Beethoven, Debussy, Ravel, Bernstein, John Williams… Folytathatnám, de nem érnék sose a végére. Imádom Hofi Gézát!


- Mikor, milyen körülmények között kapott kedvet a jógához, és milyen rendszerességgel, milyen szinten műveli?

- 3 és fél éve Bikram jógázom, heti 3-4 alkalommal edzek, de ha időm engedné, minden másnap mennék.


- Milyen hegedűn játszik? Mennyire fontos a hangszer minősége, kora?

- Egy 1700-as évek végén készült olasz mester hangszeren játszom.  Klasszikus műfajban, szólista előadónak elengedhetetlen a jó hangszer, különben nem tudná hangerővel átjátszani a szimfonikus zenekart.


- Hol szerepelne szívesen, ahol nem játszott még?

- Teljesen mindegy, csak a körülmények legyenek jók, és a kollégák legyenek inspirálók.


- Művészi karrierje csúcsán van, sokat utazik a világban. Hol láthatjuk legközelebb?

- Havi rendszerességgel a Tivoli Színházban, most legközelebb márc. 25 és ápr. 29-én a „SZERELMESÉK” c. zenés színházi estemen. December 16-án a Művészetek Palotájában lesz a következő nagyszabású önálló estem és mindeközben sokfelé járok majd az országban és külföldön is egyaránt. A www.illenyikatica.hu honlapon minden pontos információt megtalálnak a kedves olvasók.


Hozzászólások
Hozzáadás Keresés
kacirc  - Katica   |2011-03-11 07:31:07
Fantasztikus adottságú művésznő,mélyen gondolkodó ,alázatos embert takar,aki megszívelendő példakép lehetne a mai perc emberkék,"sztárok" korában.
Gyakorlás és munka nélkül és persze tehetség,talentum nélkül nincs ígazi ragyogás.
Farkas Bálint  - Tetszik   |2011-03-11 14:37:45
Katica nagyon megérdemli az elismerést, hihetetlen gyötrődések közepette készül minden egyes fellépésére,hónapokkal előtte
és az utolsó pillanatokig csiszolgatja az előadását,de a szavakat,a hangokat,az ujjrendet a hegedűn,még a levegő vételt is!Nem hiszem,hogy van még egy ilyen lelkiismeretes MŰVÉSZ!
Gratulálok a cikkhez!!!
Katalin  - hegedű   |2011-03-11 18:06:08
Büszkék lehetünk, hogy ilyen nagy művész került ki kicsiny hazánkból. Példaértékű a munkájával szembeni alázata. Örülök,hogy ezen a viszonylag új honlapon is hallunk felőle.
Hozzászólás
Név:
Email:
 
Tárgy:
 
Gépelje be a képen látható karaktereket.
 
Képeslapküldés

Lepje meg szeretteit egy
szép képeslappal!

Tovább »

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Népszerű

2013.01.09.
Kép

A bájos Nina Dobrev a Vámpírnaplók című sorozat főhősnőjeként lett egy csapásra világhírű, s vélhetően nők milliói cserélnének...   Tovább »
2013.12.01.
Kép

Szűnni nem akaró köhögés keseríti meg az életét? Nehezen múlik a torokfájása és nem segítenek a patikában kapható szopogatós...   Tovább »
2013.12.01.
Kép

Noha a meteorológusok szerint már csak néhány napot kell várni az idei első hószállingózásra, az otthonainkba egy kis segítséggel...   Tovább »
2012.06.20.
Kép

Egy régi legenda szerint az igazgyöngy a hűség ékköve, amely csökkenti a nő vágyát, s ezáltal a mások iránt érzett vágyát. ...   Tovább »

Korábbi

2011.10.20.
Kép

Ki hinné, hogy a csodálatos Monica már 47 éves? Az olasz lány modellként kezdte, majd színészi pályára lépett, így ismerhette meg a...   Tovább »
2012.04.16.
Kép

A zord éghajlatú skót felföld számos karakteres férfit adott a világnak: gondoljunk csak Sean Connery-re, Rod Stewartra, Ewan McGregorra vagy...   Tovább »
2012.06.25.
Kép

Paul Bettany a világ egyik legfelkapottabb angol színésze, aki bebizonyította, hogy nem csak a prózai szerepekben tud kiemelkedő produkciót...   Tovább »
2011.05.15.
Kép

A híres francia énekesnő 1991 óta a neves francia divatház, a Chanel arca, és úgy tűnik, Karl Lagerfeld nem is akar megválni baba arcú...   Tovább »
2011.07.29.
Kép

Angelina Jolie-t lehet szeretni, lehet őt nem kedvelni, de az vitathatatlan, hogy nem mindennapi jelenség. Vérbeli nőstény, akinek határozott...   Tovább »