Influenzás a baba PDF Nyomtatás E-mail
Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
Írta: Leidecker Ágnes   
2011. január 28. péntek, 01:00

A babák első két-három életévében gyakoriak az influenzás megbetegedések, gyakran egymást érik az orrfolyós, köhécselős időszakok. Megijedni nem szabad, hisz ez nem komoly betegség, azonban minden esetben körültekintően kell eljárnunk, hogy a kicsi minél előbb újra egészséges legyen.


alt

Amennyiben kisbabánk náthás lesz, köhög, étvágytalan vagy hőemelkedése van (lázas), minden esetben hívjunk gyerekorvost, hiszen ha elvisszük a gyerekrendelőbe, ott könnyen összeszedhet bármilyen vírust. Ráadásul a szülők – bármilyen sokat olvastak is a szakkönyvekben -, nem orvosok, így könnyen félrediagnosztizálhatják a babát, és mire észbe kapnak, egy kis náthának tűnő rosszullétből gyorsan hörghurut, középfülgyulladás vagy tüdőgyulladás lehet.

Amíg az orvost várjuk, számos módon is segíthetünk a kicsinek:

Orrcsepp, orrspray

0-1 éves korig a gyerekorvosok és a patikusok előszeretettel ajánlják a Nasivin orrcseppet, és a Stérimar (spray) orrcseppet. Ezek kizárólag steril, mikroporlasztású tengervizet tartalmaznak, amely segít feloldani a megtapadt és beszáradt váladékot, amit ily módon könnyedén kiszívhatsz a baba orrából. A tengervíz további előnye, hogy megnyugtatja a beduzzadt nyálkahártyát, és elejét veszi a további orrfolyásnak (egy darabig, legalábbis).

Orrszívó porszívó

Ez a nagyon egyszerű (magyar feltaláló által szabadalmaztatott) készülék a legegyszerűbb porszívóra is csatlakoztatható: valójában nem más, mint egy műanyag, hajlékony cső, amelynek a végén egy sterilizálható üvegszipka található. A szívás erősségét maga a cső és a szűkített végű szipka szabályozza. Használata egyszerű: miután a csecsemő orrába orrcseppet csepegtettünk, várjunk 10-12 percet, majd az orrszívó porszívóval könnyedén kiszívhatjuk a feloldódott váladékot. Mindez fájdalommentes, a kicsik maximum a porszívó hangjától ijednek meg.

Édeskömény tea

A beteg baba étvágya általában rosszabb, mint az egészségeseké. A gyógyszerektől és a szervezetében felszaporodott vírusoktól, baktériumoktól fájhat a hasa, felfúvódhat, keményebb lehet a széklete. Kifejezetten csecsemők részére árulnak édeskömény teát a patikákban: egész édeskömény és filteres, őrölt édeskömény formájában. Előbbiből kis csipetnyit adjunk egy bögre forralt vízhez, utóbbiból egy filtert. Megkönnyíti az emésztést, megszünteti a puffadást, és talán még jobb étvágya is lesz tőle a picinek.

Bébi balzsam

A csecsemő bőre igen érzékeny, ezért mindig nagy figyelemmel vásároljunk olyan balzsamokat, amelyek hurutoldó hatásúak, és a légzés megkönnyítését hivatottak elősegíteni. Érdemes rögtön olyan terméket keresni, amit kifejezetten csecsemőknek ajánlanak. (Ilyen a Luuf Baby Balzsam, amit 6 hónapos kortól lehet használni. Az első használat előtt mindenképp végezzünk bőrpróbát!)

Megemelt ágyvég

Mivel a babák még nagyon sokat fekszenek háton, így könnyebben hátracsorog az orrukból a váladék, ami fejfájást, arcüreg- és fülgyulladást okoz, illetve légcsőhuruthoz vezethet. Az esti fürdés, vacsora és tengeri sós-orrszívás után emeljük meg 2-2 nagyméretű könyvvel az ágy fejvégét, a lábak alatt, így a kicsi feje magasabban lesz, kevesebbet fog köhögni, és nyugodtabban fog aludni. Párnával sosem szabad megemelni a baba fejét, mert álmában belefordulhat!

Párologtató

A köhögős, légcsőhurutban és/vagy náthában szenvedő kisbaba szobáját fontos, hogy párásan tartsuk az éjszaka folyamán. Remek párásító készülékeket lehet kapni, amelyeken beállíthatjuk a kívánt páratartalom mértékét. Ez esetben 75%-os páratartalmat javasolnak a gyerekorvosok. Ha nincs párásítónk, érdemes a frissen mosott ruhákkal teli fregolit a baba ágyának a közelébe állítani. Egyszerű, de jó módszer a párásításra.

Lázmérés

A baba testhőmérsékletét legegyszerűbben a popsijában – kifejezetten babáknak gyártott hőmérővel - mérhetjük, ám tudni kell, hogy a kapott értékből mindig le kell vonni 0,5 fokot. Még egyszerűbb a ma oly népszerű digitális fülhőmérő, vagy a homlokhőmérő használata. Ha hőemelkedése vagy láza van a kicsinek, mindenképp hívjunk orvost!

Hűvös babaszoba és séta

A legtöbb szülő, ha megbetegszik a kisbabája, ösztönösen magasabbra állítja a lakás fűtését, ami például influenza, krupp, hörghurut, asztmás köhögés esetén kifejezetten rosszat tesz a babának. A babaszoba optimális hőmérséklete 20-21 fok, amit ilyenkor érdemes éjjelre 19 fokra hűteni – a baba így jobban kap majd levegőt, és kevesebbet fog köhécselni. Természetesen ilyenkor melegebben, rétegesen kell felöltöztetni, nyugodtan adhatunk rá kis sapkát is. A séta hideg, száraz időben kifejezetten jót tesz a légúti betegségben küzdő babáknak: 30-60 percre menjünk ki vele a levegőre, vagy akár az erkélyen, teraszon is altathatjuk 1 órát, ha hozzá van szokva (bundazsákkal bélelt, meleg babakocsiban).

Kanalas orvosságok

A szoptatós babáknál eleve nehéz kanállal beadni bármit is a kicsiknek, nekik pici (2 ml-es), steril fecskendőt javasolnak, amely segítségével könnyedén a szájukba fecskendőzhető az orvosság. Nagyobb, kanállal etethető kisbaba esetén a gyógyszert keverjük gyümölcspépbe, így nagy valószínűséggel el fogja fogadni. Érdemes a gyümölcspép ¼ részébe keverni a gyógyszert, és azzal kezdeni az etetést. Ha megette a baba, jöhet a maradék ¾ rész – így biztosak lehetünk abban, hogy a gyógyszeres rész elfogyott. A barack és a banán, valamint nagyobb babáknál a szilva és az áfonya jól elveszi a szirup esetleges mellékízét.

Jókedv, móka, kacagás

A legtöbb szülő – természetes módon – kétségbe esik, ha a kicsinye állapota rosszabbra fordul. Megijednek attól, hogy sír, nem eszik, nem alszik, és összességében egyáltalán nem úgy viselkedik, mint ahogy megszokták. Ilyenkor arra kell gondolni, hogy mi, felnőttek milyen cudarul érezzük magunkat, amikor betegek vagyunk. A pici baba ugyanezt érzi – azzal a különbséggel, hogy ő nem tudja, miért történik mindez vele, és meddig fog tartani.

Ne türelmetlenkedjünk a kicsivel, ha valamit nem úgy csinál, ahogy szeretnénk. Ha nem eszik, annak oka van – a gyerekorvos segíteni fog ennek megoldásában. Addig is az a fontos, hogy eleget igyon addig, amíg jobb lesz a gyomra és megjavul az étvágya. Szellőztessünk gyakran, mindig legyen friss levegő a szobában, és igyekezzünk játékokkal, mondókákkal, színes könyvekkel, gyerekdalokkal, meselemezekkel szórakoztatni a picit. A nevetés gyógyít, és az a baba, akit szeretgetnek, dédelgetnek, és türelemmel, mosolyogva segítenek a rossz pillanatokban, gyorsabban meggyógyul, mint gondolnánk.

Hozzászólások
Hozzáadás Keresés
kacirc  - Jó kedv   |2011-01-28 20:40:27
Bizony fontos a jó kedv és a szeretet, gyorsabban gyógyul a kicsi ha ezt is megkapja
Hozzászólás
Név:
Email:
 
Tárgy:
 
Gépelje be a képen látható karaktereket.
 
Babaruha kalkulátor

Babaruhát vásárolna, de nem tudja pontosan, milyen méretet válasszon? Segítünk!

Tovább »
Baba testsúly és magasság görbe

A kisbabák testsúlya és magassága napról napra változik. Nézze meg, hogyan változnak a babák méretei
a hónapok előrehaladtával!

Tovább »
Képeslapküldés

Lepje meg szeretteit egy
szép képeslappal!

Tovább »

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Népszerű

2013.01.09.
Kép

A bájos Nina Dobrev a Vámpírnaplók című sorozat főhősnőjeként lett egy csapásra világhírű, s vélhetően nők milliói cserélnének...   Tovább »
2013.12.01.
Kép

Szűnni nem akaró köhögés keseríti meg az életét? Nehezen múlik a torokfájása és nem segítenek a patikában kapható szopogatós...   Tovább »
2013.12.01.
Kép

Noha a meteorológusok szerint már csak néhány napot kell várni az idei első hószállingózásra, az otthonainkba egy kis segítséggel...   Tovább »
2012.06.20.
Kép

Egy régi legenda szerint az igazgyöngy a hűség ékköve, amely csökkenti a nő vágyát, s ezáltal a mások iránt érzett vágyát. ...   Tovább »

Korábbi

2011.12.08.
Kép

Ian Somerhalder karrierje érdekesen alakul, hiszen a szép vonásokkal megáldott, modellként befutott fiatalember olyan szerepben lett...   Tovább »
2011.10.20.
Kép

Ki hinné, hogy a csodálatos Monica már 47 éves? Az olasz lány modellként kezdte, majd színészi pályára lépett, így ismerhette meg a...   Tovább »
2013.03.16.
Kép

Életemben először a hangját hallottam. Tizenéves lehettem, és egy kalózos filmet néztem otthon, a tévében. A főszereplőnek olyan...   Tovább »
2010.10.06.
Kép

Simon Bakerrel hetente találkozhatunk a képernyőn. De vigyázat! A mentalista természetfeletti tulajdonságokkal rendelkezik! Nem mindegy ...   Tovább »
2011.10.15.
Kép

Az Észak-Írországban született színészt magassága és tehetsége egyaránt a legnagyobbak közé sorolja. Az utóbbi években pályája...   Tovább »