James Franco az Oscar közelében PDF Nyomtatás E-mail
Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
Írta: L.Zs.   
2011. március 20. vasárnap, 00:00

Az idei év eddig az Oscar-díj jegyében telt a sármos színész számára: jelölést kapott a legjobb férfi főszereplő kategóriában, és ő volt a díjátadó ceremónia egyik házigazdája is.


James 1978. április 19-én, a Kos jegyében látta meg a napvilágot a kaliforniai Palo Altóban. Szüleivel és két öccsével nevelkedett, majd érettségi után a Los Angeles-i egyetemen tanult tovább angol szakon. Eredendő szégyenlősségét legyőzve itt kezdett színészettel foglalkozni, ami aztán olyannyira szenvedélyévé vált, hogy szülei legnagyobb bánatára egyetemi tanulmányait egy év után abba is hagyta. Beiratkozott egy intenzív színészkurzusra, és elhatározta, hogy álmait megvalósítva Hollywoodba megy.

James Franco1999-ben bekerült egy sorozatba, majd további tévés munkák következtek, melyek közül James Dean-alakítása érdemel említést. A mozis sikert és az ismertséget a Pókember hozta meg számára 2002-ben. Igaz, a főszerepre hiába pályázott, azt Toby Maguire kapta, de a főhős barátjaként is szép sikert aratott, szerepelt a két folytatásban is. A jóképű James láttán a hölgynézők is felkapták a fejüket, elsősorban nekik szólt a Trisztán és Izolda tragikusan romantikus története is 2006-ban. Még ugyanebben az évben James első világháborús pilótaként tűnt fel a Flyboys – Égi lovagok című filmben. Az utóbbi években a magyar nézők kisebb, de annál emlékezetesebb alakításokat láthattak tőle például a Párterápia és a Zöld darázs című vígjátékokban, valamint az Ízek, imák, szerelmek című romantikus alkotásban.

A közelmúltban azonban abszolút főszerepet kapott az igaz történeten alapuló 127 óra című filmben, amely egy hegymászóról szól, aki Utah állam elhagyatott sziklái között beszorult egy hasadékba. Mivel senkinek nem szólt, hogy hová készül, így esélye sem volt arra, hogy megtalálják. Több mint öt nap elteltével, éhezve és kiszáradva súlyos döntést kellett hoznia, ha életben akart maradni. James Oscar-jelölést érdemlő, fantasztikus alakításával csattanós választ adott azoknak, akik eddig kételkedtek színészi képességeiben.

A hamarosan krisztusi korba lépő színész magánéletéről nem sokat hallani, nincsenek körülötte botrányok. 2006 óta él barátnőjével, a kevésbé ismert színésznővel, Ahna O’Reilly-vel, előtte pedig szintén egy kollegina volt a párja négy évig.

Érdekességek:

-         Beceneve Ted, a második keresztneve (Edward) miatt.

-         Szabadidejében szeret festeni.

-         2004-ben szerepelt a legvonzóbb facér pasik 50-es listáján, melyet a People magazin készített.

-         2009-ben első lett a 40 legjóképűbb hollywoodi férfi között a Premiere magazin szavazásán.

-         Bár mindig utálta a dohányzást, James Bond szerepe miatt bevállalta.

-         Apai ágon portugál és svéd ősei vannak, anyai ágon pedig oroszok a felmenői.

Daniel Craig, a markáns arcú Bond >>>

Drew Barrymore -sztár magyar gyökerekkel >>>

John Travolta - nem csak táncosnak született >>>

Natalie Portman: Kislányból balerina >>>

Emma Watson kívánsága >>>

Hozzászólások
Hozzáadás Keresés
Hozzászólás
Név:
Email:
 
Tárgy:
 
Gépelje be a képen látható karaktereket.
 
Képeslapküldés

Lepje meg szeretteit egy
szép képeslappal!

Tovább »

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Népszerű

2013.01.09.
Kép

A bájos Nina Dobrev a Vámpírnaplók című sorozat főhősnőjeként lett egy csapásra világhírű, s vélhetően nők milliói cserélnének...   Tovább »
2013.12.01.
Kép

Szűnni nem akaró köhögés keseríti meg az életét? Nehezen múlik a torokfájása és nem segítenek a patikában kapható szopogatós...   Tovább »
2013.12.01.
Kép

Noha a meteorológusok szerint már csak néhány napot kell várni az idei első hószállingózásra, az otthonainkba egy kis segítséggel...   Tovább »
2012.06.20.
Kép

Egy régi legenda szerint az igazgyöngy a hűség ékköve, amely csökkenti a nő vágyát, s ezáltal a mások iránt érzett vágyát. ...   Tovább »

Korábbi

2011.12.08.
Kép

Ian Somerhalder karrierje érdekesen alakul, hiszen a szép vonásokkal megáldott, modellként befutott fiatalember olyan szerepben lett...   Tovább »
2012.03.06.
Kép

A múmia sztárja is – mint annyian a filmszakmában – magyar felmenőkkel dicsekedhet. Édesanyja osztrák pszichológus, édesapja pedig magyar...   Tovább »
2013.03.16.
Kép

Életemben először a hangját hallottam. Tizenéves lehettem, és egy kalózos filmet néztem otthon, a tévében. A főszereplőnek olyan...   Tovább »
2011.03.02.
Kép

Rékasi Károly színművésszel kihívást jelentő szerepekről, átlényegülésről, neves tanítókról, útravalóról, próbákról, és az...   Tovább »
2010.10.15.
Kép

Alig múlt húsz éves, nevét mégis az egész világ ismeri, és több rajongót tudhat maga mögött, mint a régi idők felpolcolt mellű,...   Tovább »