Jet Li, az adakozó PDF Nyomtatás E-mail
Olvasóink értékelése: / 1
ElégtelenKitűnő 
Írta: Aszódi Ádám   
2011. április 25. hétfő, 12:55

Jet Li, Amerika első számú kínai sztárja nem csupán sporteredményeivel és dollármilliókat hozó filmjeivel, hanem adományozó vénájával is kivívta magának a világ tiszteletét.


Jet Li 1963. április 26-án Pekingben született. Keresztnevének jelentése Ünnepség. Édesapja korai halála után édesanyja nagyon óvta harmadik gyermekét, ezért későbbi sportsikereihez képest későn, 8 évesen kezdett el sportolni, általános iskolabeli tornatanára javaslatára. Egy harcművészeti iskolába járt, ahol Wu Bin tanítványa lett, s olyan hamar belejött a wushuba, hogy gyakorlatilag gyermekként (12 évesen) Kína nemzeti wushu bajnokává vált. Kitüntetése mögött valójában kőkemény munka és gyakorlás állt, ráadásul Jet családja annyira szegény volt, hogy az edzések során szükséges húsbevitelét tanítója biztosította a fiúnak.

Címét 17 éves koráig tartotta. Ekkor, egy térd sérülést követően, abbahagyta a versenyszerű sportolást, és minden energiájával a színészi karrierjére koncentrált. Alig két évvel később szerepet kapott a Shaolin templom című filmben. A szereppel, amelyben egy apját megbosszuló fiút alakít, gyakorlatilag közismert színésszé vált. A film érdekessége leginkább az volt, hogy a legtöbb szereplő wushu bajnok volt, és maguk, a sportolók tervezték meg a küzdő jeleneteket, mivel a filmet készítő stúdió nem engedhette meg magának, hogy saját koreográfusa legyen. A film így is nagy siker lett, még a kritikusok is elismeréssel nyilatkoztak róla, Jet Li előtt pedig megnyíltak a filmes kapuk.

Jet LiCsak idő kérdése volt, hogy Hollywood is felfigyeljen a jóképű kínai színészre, aki az Öld meg Rómeót című filmjével "tört be" Amerikába. Jackie Channel (aki jó barátja is egyben) több filmben játszott együtt, de partnere volt Mel Gibson, Brendan Fraser, Sylvester Stallone és Jason Statham is. Mára Jet Li gyakorlatilag az egyik legkedveltebb akció sztárnak számít, akit a filmstúdiók első osztályú szerepekkel várnak.

Jet Li szingapúri állampolgár. Családi életéről nem sokat tudni, de nem él botrányos életet, nem szerepel bulvármagazinok címlapján, legalábbis negatív hírekkel.

Második feleségével (Nina Li Chi) 1999-ben házasodott össze, jelenleg két kislányukkal élnek. Híresen sokat áldoz jótékony célokra saját vagyonából, miután 2004-ben családjával kis híján a Maldív-szigeteken pusztító cunami áldozatává váltak. A hírcsatornák már a sztár halálhíréről számoltak be, amikor kiderült, Jet Li megmenekült, sőt két kislányát is sikerült megmentenie a gyilkos áradattól.

A színész ebből a tragikus élményből merítkezve hozta létre One Foundation nevű alapítványát, amely a katasztrófák áldozatait hivatott segíteni, ezen túl pedig támogatja a környezetvédelmet, az egészségügyet és az oktatást. A színész a Nemzetközi Vöröskereszt nagykövete, és elkötelezett híve minden olyan segélyakciónak, amely földönfutóvá vált embereken kíván segíteni. Jet Li alapítványa olyan nagy cégeket tudhat partnereinek, mint pl. a Microsoft, a Disney vagy a Peugeot.

Érdekességek:

- A tibeti buddhizmus elkötelezett híve

- Első feleségétől is 2 lánya született

- Tibeti imafüzéreket gyűjt

- Szingapúri háza becslések szerint 19 millió dollárt ér

- Szeret tollasozni, pingpongozni és röplabdázni

- Nevéhez fűződik a wuji nevű fitneszprogram, amit a színész az Adidassal együtt fejlesztett ki

- Nem foglalkozik a hírnevével, számára ez nem jelent semmit

Hozzászólások
Hozzáadás Keresés
Hozzászólás
Név:
Email:
 
Tárgy:
 
Gépelje be a képen látható karaktereket.
 
Képeslapküldés

Lepje meg szeretteit egy
szép képeslappal!

Tovább »

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Népszerű

2013.01.09.
Kép

A bájos Nina Dobrev a Vámpírnaplók című sorozat főhősnőjeként lett egy csapásra világhírű, s vélhetően nők milliói cserélnének...   Tovább »
2013.12.01.
Kép

Szűnni nem akaró köhögés keseríti meg az életét? Nehezen múlik a torokfájása és nem segítenek a patikában kapható szopogatós...   Tovább »
2013.12.01.
Kép

Noha a meteorológusok szerint már csak néhány napot kell várni az idei első hószállingózásra, az otthonainkba egy kis segítséggel...   Tovább »
2012.06.20.
Kép

Egy régi legenda szerint az igazgyöngy a hűség ékköve, amely csökkenti a nő vágyát, s ezáltal a mások iránt érzett vágyát. ...   Tovább »

Korábbi

2011.04.26.
Kép

Első televíziós fellépése óta - nem véletlenül - Freddie Mercuryhez hasonlítják elementáris erősségű, kristálytiszta hangját. Tabáni...   Tovább »
2011.07.07.
Kép

Graceland, vagyis Elvis Presley otthona az USA egyik legkedveltebb látnivalója. A memphisi birtok, ahol egykor a rock király élt népes...   Tovább »
2011.03.29.
Kép

Robert a nem túl távoli 1986-ban jött világra Londonban, májusban tölti be a 25-öt. Már 15 évesen csatlakozott egy amatőr...   Tovább »
2011.05.15.
Kép

A híres francia énekesnő 1991 óta a neves francia divatház, a Chanel arca, és úgy tűnik, Karl Lagerfeld nem is akar megválni baba arcú...   Tovább »
2012.06.27.
Kép

Nyáron ünnepli a 77. születésnapját Donald Sutherland, akit a nagyközönség annak idején A Piszkos tizenkettő, majd a Kelly hősei című ...   Tovább »