John Travolta: nem csak táncosnak született PDF Nyomtatás E-mail
Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
Írta: Aszódi Ádám   
2011. február 17. csütörtök, 19:30

Február 18-án ünnepli születésnapját John Travolta, Hollywood nagy visszatérője, akinek nemrégiben született meg harmadik gyermeke, Benjamin.


A táncra pedig születni kell...

John Travoltát vélhetően az Isten is táncosnak teremtette, hiszen alig volt hat éves, amikor már táncolni tanult. Nem is akárkitől, hanem a musicalek királyának, Gene Kelly-nek a testvérétől, Fredtől. Mivel tanulmányai nem igazán kötötték le, a kis John tizenhat évesen fogta magát, és elindult világot látni. Egy ideig nehezen tudta eldönteni, hogy táncos vagy színész szeretne lenni, de mivel a két pálya voltaképp össze is fonódhat, ha valaki ügyesek kufárkodik a tehetségével, Travolta a színészet mellett tette le a voksát, és minden energiájával a pályájára koncentrált.

Szívós kitartásának eredményeként egész fiatalon sztárrá vált: 1977-ben, a Szombat esti láz főszerepe világhírnevet és örök dicsőséget hozott az ifjú táncos-színészpalántának, akinek mozdulatait és fehér, testhezálló öltözékét azóta is milliók utánozzák, és talán nincs is ember a világon, aki ne ismerné az azóta védjegyévé vált csípőriszálást.Pomádé, a világsiker

A hirtelen jött sikert még feljebb tornázta a kult-filmmé vált Grease, amely feledhetetlen élményt nyújtott nemcsak saját, de az őt követő számos generációnak is. A Grease nem csak attól felejthetetlen, hogy nagyszerű karaktereket találtak az egyes szerepekre, hanem magától, a kor élethű bemutatásától, a burkolt erkölcsi iránymutatástól, a poénoktól, és nem utolsó sorban a remek tánc koreográfiáktól és kitűnő számoktól, amelyek közül a legjobbakat maga, John énekelte. Az sem elhanyagolható tény, hogy John Travolta ebben a filmben hozta a legszebb, kisfiús sármját, amelybe nők milliói lettek szerelmesek...


Szakmai mélypont, magánéleti sikerek

Sokáig úgy tűnt, John a szerencse gyermeke, hiszen karrierje folyamatosan felfelé ívelt. Igaz, voltak felejthető filmjei, de többnyire el tudta csípni az igazán jó, és neki való forgatókönyveket, ami segített neki élen maradnia a filmipar legnagyobb sztárjai között. A hazánkban vagy sikerrel vetített Életben maradni című - Stallone rendezte - táncos-filmje a tengerentúlon hatalmas bukás volt, és noha a Nicsak, ki beszél című vígjátékig nem láthattuk igazán átütő filmeket tőle, igazi kedvencünkké vált. A 90-es években szakmailag mélypontra süllyedt a színész, ám épp ebben az időszakban teljesedett ki családi élete. Feleségül vette Kelly Preston színésznőt, akitől 1992-ben megszületett első gyermeke, Jett, majd 2000-ben Ella Bleu.


Tarantino barátsága

Travolta a gödörből végül a Ponyvaregény című film hosszú hajú gengszter-szerepével mászott ki, ami merőben más volt, mint korábban bármely alakítása. Tarantino, aki korábban nagy rajongója volt a színésznek, eleve neki álmodta meg a pszichopata, hosszú hajú, Vincent szerepét. Az érzéketlen, bunkó bűnöző karaktere még a kritikusok szerint is borzasztó jól állt John-nak, aki ezzel ismét megmutatta a világnak, hogy korai lenne még leírni őt, és hogy bármilyen filmben megállja a helyét. Ezt bizonyítandó, legközelebb egy vígjátékban szerepelt (Szóljatok a köpcösnek!), ahol ismét fergetegeset alakított, és amiért elnyerte a Golden Globe-ot. Azóta John megvetette a lábát Hollywoodban, és úgy válogat az ajánlatok szerint, ahogy épp kedve hozza. Már réges-rég nem a szép, és jó hangú táncost látják benne, hanem a színészt, aki bármilyen izgalmas karaktert képes megeleveníteni, és nem ismer lehetetlent.


Jett ajándéka

Travolta elkötelezett híve a Szcientológiai Egyháznak, és példás családapa, aki saját repülőgépeket tart (amelyeket maga vezet.) Élete legnagyobb tragédiája 2009. január 2-án következett be, amikor elsőszülött fia, Jett, egy baleset folytán, 16 éves korában meghalt. A színész és felesége beleroppant Jett elvesztésébe, olyannyira, hogy barátaik attól féltek, a család soha többé nem lesz képes talpra állni. Nem segített rajtuk, hogy a lapok Travolta vallási nézeteit okolták a balesetért, és zsarolók is előkerültek, akik a fia utolsó fotóit akarták nyilvánosságra hozni.
De aztán Isteni csoda történt, amelyről a John és Kelly úgy gondolják, Jett ajándéka - a mennyországból: néhány hónapja kisfiuk született: Benjamin, aki szakasztott mása Jettnek, és aki új életet lehelt a megfagyott szívű családba...


Drew Barrymore -sztár magyar gyökerekkel >>>

Natalie Portman: Kislányból balerina >>>

Daniel Craig, a markáns arcú Bond >>>

Emma Watson kívánsága >>>

Rachel Weisz, az osztrák-magyar díva >>>

Hozzászólások
Hozzáadás Keresés
Hozzászólás
Név:
Email:
 
Tárgy:
 
Gépelje be a képen látható karaktereket.
 
Képeslapküldés

Lepje meg szeretteit egy
szép képeslappal!

Tovább »

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Népszerű

2013.01.09.
Kép

A bájos Nina Dobrev a Vámpírnaplók című sorozat főhősnőjeként lett egy csapásra világhírű, s vélhetően nők milliói cserélnének...   Tovább »
2013.12.01.
Kép

Szűnni nem akaró köhögés keseríti meg az életét? Nehezen múlik a torokfájása és nem segítenek a patikában kapható szopogatós...   Tovább »
2013.12.01.
Kép

Noha a meteorológusok szerint már csak néhány napot kell várni az idei első hószállingózásra, az otthonainkba egy kis segítséggel...   Tovább »
2012.06.20.
Kép

Egy régi legenda szerint az igazgyöngy a hűség ékköve, amely csökkenti a nő vágyát, s ezáltal a mások iránt érzett vágyát. ...   Tovább »

Korábbi

2011.07.07.
Kép

Graceland, vagyis Elvis Presley otthona az USA egyik legkedveltebb látnivalója. A memphisi birtok, ahol egykor a rock király élt népes...   Tovább »
2011.03.02.
Kép

A kis Natalie-ra 13 évesen figyelt fel a világ a Leon, a profi bájos, ám belevaló kamaszlányaként, Jean Reno méltó partnereként. Most, 17...   Tovább »
2012.02.24.
Kép

Ki ne emlékezne a copfos kislányra az E. T.-ből? Az anyai részről félig magyar Drew hétévesen lett sztár, de színészi pályafutását...   Tovább »
2010.10.06.
Kép

Simon Bakerrel hetente találkozhatunk a képernyőn. De vigyázat! A mentalista természetfeletti tulajdonságokkal rendelkezik! Nem mindegy ...   Tovább »
2012.04.16.
Kép

A zord éghajlatú skót felföld számos karakteres férfit adott a világnak: gondoljunk csak Sean Connery-re, Rod Stewartra, Ewan McGregorra vagy...   Tovább »