Kalács: nem csak fonva jó PDF Nyomtatás E-mail
Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
Írta: Ordódy Eszter   
2013. március 23. szombat, 00:00

A fonott kalács a magyar hagyományok szerint az egyik legfőbb ünnepi eledelünk, amelyet alapvetően Húsvétkor és Karácsonykor készítenek el a háziasszonyok, ám napjainkra már az igazán finom reggelik és uzsonnák elengedhetetlen része.


alt

A kalács szó szláv eredetű, és a kalács kerek formájára utal. Külföldi "rokonai" a bolgár kozun, a francia briós, az olasz panettone, a román cozonac, az erdélyi klotsch, a szerb kolac és a lengyel chalka. Így vagy úgy, számos fajtája létezik, és nem az számít, hogy kerek vagy hosszúkás-e, vagy hogy hány fonatból fonjuk össze, vagy fonatlanul, kenyérformában sütjük-e meg, hanem a tésztája, ami minden esetben kelt, könnyű és foszlós kell, hogy legyen.

Korábban kizárólag kerek kalácsokat sütöttek, mivel a XIX. század során nem sokban különbözött a hagyományos nagy, kerek, házi kenyerektől, pusztán a mintája volt más - mivel kelesztés után lyukasra alakították. Az évtizedek folyamán azonban sokat változtak a hozzávalói: így ma egyre finomabb, átszitált lisztből készítették (hogy még könnyebb legyen a tésztája), tejjel, tejszínnel, vajjal, tojással gazdagították, és idővel mindenféle földi csemegével (csonthéjasokkal, gyümölcsökkel, kakaóval, mézzel, lekvárral) meg is töltötték. Alapvetően kemencében sütötték, vagy szögletes, mély tepsiben illetve vaslábasokban.

alt

Hány fonatból fonjuk?

A kalácsfonás technikája sokféle lehet, attól függően, hogy hosszúkás vagy kerek kalácsot szeretnénk készíteni. Hosszúkás kalács esetén a 3 fonatú kalács fonása teljes mértékben megegyezik a hajfonás technikájával: a 3 tészta-rudat középen összefogjuk, majd jobbról és balról mindig egy rudat a másik alá hajtunk. A végeket behajtjuk, és a sütés előtt egy picit tovább kelesztjük. A 4-5-6 szálas fonás bonyodalmasabb ennél, ám egy apró trükkel készíthetünk 6 fonatú kalácsot: egy nagyobb és egy kisebb, 3 -fonatú kalácsot egymásra helyezünk, és együtt sütjük meg őket.

Dupla fonatú kalács >>>

Az alábbiakból lépésről-lépésre elsajátítható a kerek, 4 fonatú kalács készítésének metódusa. A lényeg, hogy jól formázható, kicsit sem ragadós tésztával dolgozzunk. Nem árt, ha egyszer kipróbáljuk a tésztát, pl. egy három fonatú kalács készítéséhez, majd ha sikeresek voltunk, nekiláthatunk a bonyodalmasabb, de annál mutatósabb, kerek kalács összeállításának.

alt

További kalács receptek:

Mazsolás kalács - cserépedényben >>>

Fahéjas kalács >>>

Bécsi kalács >>>

Madárka kalács >>>

Cserépben sült foszlós kalács >>>

Hozzászólások
Hozzáadás Keresés
Hozzászólás
Név:
Email:
 
Tárgy:
 
Gépelje be a képen látható karaktereket.
 
Képeslapküldés

Lepje meg szeretteit egy
szép képeslappal!

Tovább »

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Népszerű

2013.01.09.
Kép

A bájos Nina Dobrev a Vámpírnaplók című sorozat főhősnőjeként lett egy csapásra világhírű, s vélhetően nők milliói cserélnének...   Tovább »
2013.12.01.
Kép

Szűnni nem akaró köhögés keseríti meg az életét? Nehezen múlik a torokfájása és nem segítenek a patikában kapható szopogatós...   Tovább »
2013.12.01.
Kép

Noha a meteorológusok szerint már csak néhány napot kell várni az idei első hószállingózásra, az otthonainkba egy kis segítséggel...   Tovább »
2012.06.20.
Kép

Egy régi legenda szerint az igazgyöngy a hűség ékköve, amely csökkenti a nő vágyát, s ezáltal a mások iránt érzett vágyát. ...   Tovább »

Korábbi

2011.06.21.
Kép

A sármos színész egy ügyvéd szerepével lett híres tizenöt éve, legújabb filmjében, Az igazság árában pedig ismét védőügyvédet...   Tovább »
2012.09.05.
Kép

Farrokh Bulsara szinte egy idegen bolygóról érkezett a rock 'n' roll világába. Indiai zoroasztriánus vallású szülők gyermekeként a...   Tovább »
2011.03.29.
Kép

Robert a nem túl távoli 1986-ban jött világra Londonban, májusban tölti be a 25-öt. Már 15 évesen csatlakozott egy amatőr...   Tovább »
2011.02.17.
Kép

Február 18-án ünnepli születésnapját John Travolta, Hollywood nagy visszatérője, akinek nemrégiben született meg harmadik gyermeke,...   Tovább »
2010.12.02.
Kép

A nagy sikerű Harry Potter könyvek írójáról valószínűleg azok is tudják, kicsoda, akik soha egyetlen sort sem olvastak a műveiből. J. K....   Tovább »