Kia Rio 1,2 EX Limited P1 teszt PDF Nyomtatás E-mail
Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
Írta: Aszódi Ádám   
2011. október 20. csütörtök, 15:03

Csiribí, csiribá, a kisautó, ami elvarázsol!

Igen, a Kiánál rátapintottak a lényegre, az autónak meg kell érintenie gazdája lelkét. A szemléletváltás a Cee’d-del kezdődött, a teljesség igénye nélkül, követte a Sorento, majd a Sportage, most pedig itt ez a csöppség, a Rio.


Igazi illuzionista. Megpillantva, elhiteti velünk, épp csak négyméteres hossza ellenére, hogy nagy autó.

Úgy néz ki. Könnyen középkategóriásnak vélhetjük.


Az orrát jobban szemügyre véve, nagyon sportos jegyeket visel.

Színtől függően, hol jobban, hol kevésbé látszik.

Persze a gyári extraként rendelhető csíkozással rádobhatunk még egy lapáttal sportos mivoltára.

Ettől a motorja ugyan nem lesz nagyobb, de az érzés, ami hozzánk köti, mélyülhet.


Aki a kedvességre hajt, annak is van gyári matrica-tuning, buborékok és körök teszik még játékosabbá a formát.


A kis varázsló tovább heccel minket, farát mutatva, Spanyol honba, a Leon szülőhazájába repít. A Rio design-terveire pillantva, az azonosság nem tűnik szándékosnak, a formát, a szokásos módon, „fogyaszthatóvá” finomították, s akkor közelítettek a korábbi Leon lámpáihoz.


A sportos jegyek a farán is sorakoznak, van itt diffúzor-imitáció, mélyre húzott ködlámpák, trendi kilincs, döntött hátsó ablak, tetőspoiler. Az autó kívülről nagyon rendben van.


A varázslat odabent tovább folytatódik, lapos formája ellenére óriási hely fogad minket. Elöl hosszában, széltében, sőt, még magasságban is pazar a helykínálat. Az igazi varázslat a hátsó sorban vár ránk.


Kiválóan elférek magam mögött. Ez több számmal nagyobb autók esetében is ritkaság! A trükk, a mélyre eresztett padlóban rejlik. Alacsonyan ülünk ugyan, néhány, mellettünk elhaladó autó kilincse alá is belátunk, de akár Münchenig is kényelemben utazhatunk itt. Parádés. Külön dicséret illeti azért a Kia tervezőit, mert ezzel a megoldással bebizonyították, nem csak a magas dobozokban lehet kényelmesen elférni. Még a csomagoknak is maradt hely.


Hangulatában is sokat fejlődött, jót tesz neki, a minden felszereltségi szinten széria multikormány, ami sajnos csak a legfölső EX esetében bőrözött.


Kifejezetten karakteres néhány gomb, és végre, több színben is elérhető a belvilág.


Vezetni is remek, a motort pörgetve, méretét meghazudtoló erőt csalhatunk ki belőle. Nyugodt stílusban pedig, kényelmesen suhanhatunk vele a városban, baráti fogyasztás mellett. Ötsebességes váltója pontos, kezes. Elektromos kormánya könnyed. A kínált négy motorból csak ehhez, az 1,2-es benzineshez adnak ötsebességes váltót, a másik háromhoz hatgangos dukál. Futóműve jól eltalált, még villamos sínek keresztezésekor is komfortos.


A kilátás előre megfelelő, hátra kissé korlátozott. Hiába, a lapos formának vannak bizonyos sajátosságai. Az erősen döntött szélvédő miatt az „A” oszlop sokat takar. Szerencsére a jól eltalált tükrök miatt, a mellettünk jövőket legalább, biztosan észrevesszük!


Bármerre jártam vele, megnézték, sikert aratott.

Jól állt neki a díszes bejárat,

akárcsak az ősz.


Mivel ennyire elvarázsolt, jutalomból elvittem, egy nekem nagyon kedves helyre. Itt végeztem 2000-ben. Régen BME-nek, újabban BMGE-nek nevezik.

Az időutazás számomra nosztalgikus, kis autóm számára pedig a jövőt fürkésző volt. Leparkoltam a Sóhajok Hídjánál és hagytam, hogy az egyetemisták kíváncsiságuktól vezérelve vizslassák.

Nem kellett soká várakoznunk, jöttek is az érdeklődők. Arra kerestem a választ, a műszaki vonalon tanuló diákokat, mennyire csigázza fel ez az autó. Bravó Kia, a siker osztatlan volt. Egytől-egyig, minden érdeklődő azt válaszolta kérdésemre, kéne neki az autó! Fontos a válaszuk, ők a jövő, az autót igazán nekik szánták!

Később bújócskába kezdtünk

Mivel a diákoknak lételemük a szabadság, készítettem közös fotótis is: Rio, sétáló diák és a Metál-Lady:

Mivel úriember pénzről nem beszél, így én is hallgattam, nem sokkoltam őket az árával.

A tesztnek viszont része. A varázslat ezzel el is száll. Sajnos. Anno a Cee’d sikerének egyik pillére, a magas műszaki tartalomhoz párosított kedvező ár volt. Bíztam benne, ez örökre így marad. Úgy látszik, tévedtem.


Az új Rio legolcsóbb verziója 3.149.000 Ft-os listaáron, 2.999.000Ft-os bevezető áron kelleti magát. A dolog fonákja, a furcsa, piacunkhoz nem illeszkedő felszereltségiszint-politika. A négy szint közül az első két szinthez nincs légkondi, digitális pedig csak a negyedikhez érhető el. Az első három szint csupán műanyag kormánnyal terelgethető, bőr pedig csak az EX-et gazdagítja. Biztonsági arzenáljuk nagyjából egységes, de komoly és megmagyarázhatatlan rést jelent az alapverzió hátsó dobféke! Komolyan, megérte a dobféket kifejleszteni, és csak azért raktáron tartani, hogy az alapverzió is kiszolgálható legyen? Színezett üveg csak a két felső szinten tartozék, az alsó kettőhöz nem elérhető. El lehet ma még adni autót enélkül?


A szükség-pótkerék is furcsa mód csak az EX és EX Limited szinteken jár. Ugyanakkor dicséretes a multikormány és az USB csati minden szinthez párosítása. Nem értem, a két alsóbb szintet kiknek szánták? Haszna és létjogosultsága csupán a fölső kettőnek (EX Limited és EX) van. Az akciós áruk motortól függően 3.349.000Ft és 4.349.000Ft között mozog. a Jól teljesítő tesztautónk akciós ára P1-es csomaggal, alap fényezéssel 3.449.000Ft-on állt meg.


Fölösleges más márkák számtalan modelljét példaként felsorolni a jobb vételre, házon belül a Cee’d a közeli szomszédságban pedig az i30 is messze aláver a Riónak. Még mielőtt föltolnák azok árát, fontos leszögeznünk, nem azok túl olcsók, hanem a Rio túl drága! Az autó is olyan, mint a ház. A nagyobb a jobb! Egységnyi rendelkezésre álló pénzből a nagyobbat kell választani.

Ami biztosan az összes változat előnyére válik, a biztonságot jelentősen fokozó nappali menetfény. Három szintnél izzószálas, a negyedik EX esetében pedig diódás, LED-es.


Így még a feledékeny sofőrök is biztonságban lehetnek, az autó minden esetben világít.


Tiszta szívemből kívánom, a felszereltségek és az ár piacunkhoz igazításával, óriási sikereket érjen el a Rió!


Tesztautónkat köszönjük a Pappas Autónak!

A néhány fényképünkhöz biztosított területet, köszönjük a BMGE-nek!

Foto: Aszódi Ádám

Hozzászólások
Hozzáadás Keresés
Ényó  - Rio   |2011-10-21 06:55:17
Nagyon szép a nem is olyan kis autó.A szebbik nem képviselőinek biztosan elnyeri a tetszését.Azon csodálkozom, hogy a mai világban nem adnak légkondit az alapfelszereltséghez,főleg ha az árát is figyelembe vesszük.
aMan  - Rio a kisautó   |2011-10-26 08:55:00
A két alapot senki sem fogja venni... pont azzal lehetett volna Swifttel, Yaris-szal versenybe szállni. A drágábbak viszont a Jazz-zel lehetnek versenytársak.

A cikkben tetszett, hogy a műszaki emberek közé be lett dobva az autó. :)
Hozzászólás
Név:
Email:
 
Tárgy:
 
Gépelje be a képen látható karaktereket.
 
Képeslapküldés

Lepje meg szeretteit egy
szép képeslappal!

Tovább »

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Népszerű

2013.01.09.
Kép

A bájos Nina Dobrev a Vámpírnaplók című sorozat főhősnőjeként lett egy csapásra világhírű, s vélhetően nők milliói cserélnének...   Tovább »
2013.12.01.
Kép

Szűnni nem akaró köhögés keseríti meg az életét? Nehezen múlik a torokfájása és nem segítenek a patikában kapható szopogatós...   Tovább »
2013.12.01.
Kép

Noha a meteorológusok szerint már csak néhány napot kell várni az idei első hószállingózásra, az otthonainkba egy kis segítséggel...   Tovább »
2012.06.20.
Kép

Egy régi legenda szerint az igazgyöngy a hűség ékköve, amely csökkenti a nő vágyát, s ezáltal a mások iránt érzett vágyát. ...   Tovább »

Korábbi

2011.03.20.
Kép

Az idei év eddig az Oscar-díj jegyében telt a sármos színész számára: jelölést kapott a legjobb férfi főszereplő kategóriában, és ő...   Tovább »
2013.03.16.
Kép

Életemben először a hangját hallottam. Tizenéves lehettem, és egy kalózos filmet néztem otthon, a tévében. A főszereplőnek olyan...   Tovább »
2010.10.15.
Kép

Alig múlt húsz éves, nevét mégis az egész világ ismeri, és több rajongót tudhat maga mögött, mint a régi idők felpolcolt mellű,...   Tovább »
2011.06.21.
Kép

A sármos színész egy ügyvéd szerepével lett híres tizenöt éve, legújabb filmjében, Az igazság árában pedig ismét védőügyvédet...   Tovább »
2011.04.26.
Kép

Első televíziós fellépése óta - nem véletlenül - Freddie Mercuryhez hasonlítják elementáris erősségű, kristálytiszta hangját. Tabáni...   Tovább »