Kína: Az igazi nagymenők helikopterrel járnak PDF Nyomtatás E-mail
Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
Írta: MTI-Press   
2011. június 06. hétfő, 10:05

A füstös levegőjű tengerparti Vencsouban (Wenzhou), a kínai újgazdag vállalkozók városában a siker igazi jele manapság nem a Mercedes, de még csak nem is a Bentley. Az igazi nagymenők helikopterrel járnak.


Tucatnyi vencsoui szupergazdagnak van már, Kuan Hung-seng (Guan Hongsheng) pedig éppenséggel hárommal is rendelkezik. "Heti nyolcvan órát dolgozunk, így erre van szükségünk, a gyorsaságra - mondta a The New York Timesnak az arany nyakláncot viselő jachttulajdonos, aki kereskedőként tett szert hatalmas vagyonára. - A pénzhajsza stresszének feloldására semmi sem jobb, mint egy kis körözés az égben. Csak ott tud az ember lenyugodni, ilyen egyszerű a dolog..."

Illetve az lenne, ha mindez törvényesen történne. Csakhogy Kuan és barátai tilosban röpködnek: azokhoz a szupergazdag kínaiakhoz tartoznak, akik a szó szoros értelmében "szembe szállnak" a törvénnyel. Ugyanis azok a kínaiak, akik elég gazdagok ahhoz, hogy saját légi járművet vásároljanak, katonákkal találták szemben magukat a magasban: azokkal a honfitársaikkal, akik az ország légterét ellenőrzik, és sohasem gondolták volna, hogy egyszer majd magánhelikopterek röpködnek körülöttük. Az engedélyezésről már nem is beszélve. Már egy felszállási engedély is annyiféle bürokratikus formalitással jár, hogy akár napokig is várni kell arra, hogy megadják. Vagy éppen elutasítsák. Így aztán a "zugrepülők" titokban emelkednek a magasba, olyan helyeken, ahol a hatóságok remélhetőleg nem fogják észrevenni őket, vagy ahol nem törődnek velük. Időnként nagy felfordulást okoznak, és olyan összegű büntetést kockáztatnak, amely egy átlagos kínait a szegényházba juttatna, viszont rájuk a legtöbb esetben egyáltalán nem gyakorol elrettentő hatást.

"Úgy van ez, mint a lányokkal: a családod, a feleséged nem engedi, hogy lányokat csípjél fel, de te azért mégis megteszed. A titkos repülés olyan, mint a titkos szerelem. Csinálod, és másnak nem szólsz róla" - tárta fel Kuan.


Ufónak nézik őket

Az Egyesült Államokban hivatalos adatok szerint 2010-ben mintegy 237 ezer embernek volt saját légi járműve, a szakértők szerint Kínában talán ezer bejegyzett magángép van. Senki sem tudja, hányan is repülnek "feketén". Kao Vej (Cao Wei), akinek cége kisrepülőgépeket kölcsönöz és pilótákat képez, úgy gondolja, hogy több száz nem regisztrált repülőgép létezik Kínában, és ezek mindegyike tesz engedély nélküli utakat. Elsősorban helikoptereket használnak, mert azoknak nem kell fel- és leszállópálya.

"Nincs szükséged nagy térre, és rugalmasan tervezheted meg az utadat - magyarázta Kao. - Mondjuk a házadtól néhány kilométerre működik egy golfpálya. Beugrasz a helikopteredbe, alacsonyan repülsz, és már ott is vagy. Az ilyesmit nagyon nehéz felfedezni." Talán így van, de az engedély nélkül repülők - vagy ahogy a helyiek mondják: hejfej pilóták - közül néhányan alaposan megjárták. Többször is előfordult, hogy a nagyvárosok fölött köröző gépüket ufónak, ismeretlen eredetű repülő objektumnak, netán földönkívülinek nézték. Amikor egy helikopterpilóta tavaly júliusban Hangcsou (Hangzhou) repülőtere fölött tűnt fel, több kereskedelmi gépet is a földre parancsoltak a légiirányítók.

Tungkuan (Dongguan) dél-kínai nagyvárosban egy gazdag pilóta 2006-ban helikopterével vette üldözőbe a tolvajokat, akik ellopták luxusautóját, amiből országos szenzáció lett. Egy különösen balszerencsés pilóta tavaly Sanghaj két repülőtere között került a radarok képernyőjére a metropoliszban megrendezett világkiállítás idején, amikor amúgy is fokozott készenlét volt életben a terrorizmus veszélye miatt.

Drága mulatság

A legtöbb konfliktus nem ennyire drámai. Kuant tavaly márciusban őrizetbe vették, amikor egy másik hobby helikopterezővel együtt keringtek járművükkel Vencsou légterében. A bírság 100 ezer jüan (mintegy 3 millió forint) volt, de végül Kuanéknak sikerült elérniük, hogy a hatóságok beérjék 20 ezer jüannal. Kuan azóta amerikai gyártmányú Robinson helikopterét a Vencsou központjától mintegy 30 percnyire található Csü (Qu) folyón lévő jachtklubjában, egy hangárszerű építményben tartja, és csak a folyó fölött repdes vele, mert ott nem kelt túlzott feltűnést. Elvben ő és társai bárhol repülhetnének, a gyakorlatban azonban az akadályok óriásiak. A kínai légi forgalomra jellemzőek a hosszú repülőtéri késedelmek, amelyeket hivatalosan ritkán indokolnak, de általában a légierő manőverező sugárhajtású gépeinek elsőbbségével magyarázzák. Ha valaki egy másik repülőtérre akar eljutni, rengeteg formaságnak kénytelen eleget tenni: a kínai polgári és katonai légi hatóságoknak egyaránt pontos útvonaltervet kell leadni, feltüntetve nem pusztán az érkezési pontot, de az útvonal minden állomását is. Ezen felül szükség van az állami meteorológiai hatóság engedélyére is, amelyre általában néhány napot - egy hetet, esetleg tíz napot - kell várni. Ha akár egyetlen pecsét hiányzik, az útról le kell mondani. A légi utazás ára kiszámíthatatlan.

Csu Szung-pin (Zhu Songbin) tavaly Kantonban (Guangzhou), ahol megtanult repülni, vásárolt egy kisrepülőt, és a mintegy 900 kilométerre északnyugatra fekvő Vencsouba akart vele eljutni. Hamar kiderült, hogy csak az engedély több ezer dollárnak megfelelő összegbe kerülne. Először arra gondolt, hogy "feketén" repül városába, de aztán attól tartva, hogy ha rajtakapják, elveszti repülési engedélyét, inkább egyszerűen eladta a gépet. Szerencsére az utóbbi időben kedvező hírek terjengenek a hejfejek számára, a kormány a szabályok megváltoztatására készül. Először Kuangtung (Guangdong) és Hejlungcsiang (Heilongjiang) tartományokban fogják engedélyezni 2011-ben, illetve 2012-ben, hogy a kisgépek ezer méter alatti magasságban repülhessenek. A beruházók már készülnek a gyümölcsözőnek ígérkező piac megnyílására. Februárban egy kínai állami cég leányvállalata megvásárolta a Minnesotában lévő Cirrus Industries céget, amely kisrepülőgépek gyártására szakosodott. Az igazi fellendülésre azonban még várni kell: a kínai légitér a jelenlegi tervek szerint 2020-ig nem nyílik meg teljesen a magánrepülők előtt.

Hozzászólások
Hozzáadás Keresés
Hozzászólás
Név:
Email:
 
Tárgy:
 
Gépelje be a képen látható karaktereket.
 
Képeslapküldés

Lepje meg szeretteit egy
szép képeslappal!

Tovább »

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Népszerű

2013.01.09.
Kép

A bájos Nina Dobrev a Vámpírnaplók című sorozat főhősnőjeként lett egy csapásra világhírű, s vélhetően nők milliói cserélnének...   Tovább »
2013.12.01.
Kép

Szűnni nem akaró köhögés keseríti meg az életét? Nehezen múlik a torokfájása és nem segítenek a patikában kapható szopogatós...   Tovább »
2013.12.01.
Kép

Noha a meteorológusok szerint már csak néhány napot kell várni az idei első hószállingózásra, az otthonainkba egy kis segítséggel...   Tovább »
2012.06.20.
Kép

Egy régi legenda szerint az igazgyöngy a hűség ékköve, amely csökkenti a nő vágyát, s ezáltal a mások iránt érzett vágyát. ...   Tovább »

Korábbi

2010.12.02.
Kép

A nagy sikerű Harry Potter könyvek írójáról valószínűleg azok is tudják, kicsoda, akik soha egyetlen sort sem olvastak a műveiből. J. K....   Tovább »
2012.06.25.
Kép

Paul Bettany a világ egyik legfelkapottabb angol színésze, aki bebizonyította, hogy nem csak a prózai szerepekben tud kiemelkedő produkciót...   Tovább »
2011.03.14.
Kép

Az írek nemzeti kincse Eithne Patricia Ní Bhraonáin néven született az ország észak-nyugati részén, Donegal megyében. Az Orinoco Flow...   Tovább »
2011.03.29.
Kép

Robert a nem túl távoli 1986-ban jött világra Londonban, májusban tölti be a 25-öt. Már 15 évesen csatlakozott egy amatőr...   Tovább »
2010.12.02.
Kép

A húsz éves színésznő tehetsége mellett egy dologban már gyermekkorában is jeleskedett: hitt abban, hogy imái meghallgatásra kerülnek......   Tovább »